Semalam, rakyat Malaysia dikejutkan dengan pengumuman kenaikan harga petrol sebanyak 15 sen untuk semua bermula 1 November 2016. Ini bermakna, mulai hari ini; Ron 95 akan menjadi RM1.95/liter (sebelum RM1.80/liter) Ron 97 akan menjadi RM2.15/liter (sebelum RM2.00/liter) Diesel akan menjadi RM1.75/liter (sebelum RM1.60/liter) Di Media Sosial, ramai rakyat meluahkan rasaRead More →

KWSP JERTEH

Mohon KWSP Simpanan Shariah dalam masa 5 minit. Tajuk di atas adalah daripada pengalaman dan situasi aku semasa berurusan di pejabar KWSP pada 14 Ogos yang lalu. Mungkin situasi semasa pembaca berbeza. Jadi, situasi mohon KWSP Simpanan Shariah dalam masa 5 minit tidak relevan, mungkin akan menjadi 15 minit atauRead More →

Hari ini dah masuk Ramadhan yang ke-18. Lagi beberapa hari dah nak masuk Syawal. Bulan kemenangan bagi umat Islam yang berpuasa. Yang tak cukup puasanya atas sebab sengaja, belum menang lagi kan. Semalam viral dengan isu seorang Imam Muda yang dikatakan tidak sensitif dengan satu isu semasa, lalu dimuatnaiknya satuRead More →

“Anda nak buat pelaburan yang mendatangkan pulangan yang lumayan?” Soalan yang selalu aku dengar dengan jawapan, “Ya!” .. penuh bersemangat.. “Ya” merujuk kepada ‘pulangan yang lumayan’, bukan merujuk kepada ‘pelaburan’. Aku teka. Sebab majoriti orang kita masih belum sedar tentang mana satu PELABURAN yang betul untuk diceburi. Sebab itu ramaiRead More →

Ada yang Whatsapp, “boleh ke buat duit dengan jual eskem je?” Aku jawab, “bolehlah, apasal tak boleh pulak..” Dia tanya lagi, “Kau jual eskem ke?” Aku jawab, ” Sekarang ni tak, mana tahu kot kot minggu depan, bulan depan aku jual…” Dia tanya lagi ” Dah tu, nak resign engineerRead More →

Umum tahu, makin lama harga emas makin meningkat. Dalam masa beberapa tahun, nilainya akan meningkat berganda. Kalau ditanya ‘Untung ke melabur dalam pelaburan emas?’..pasti ramai akan menjawab dengan ghairah, “Ya, ya untung!” Hari demi hari, perbelanjaan kos sara hidup makin meningkat. Sampaikan ada yang jumlah perbelanjaan melebihi jumlah pendapatan. RealitiRead More →

Tertarik dengan perkongsian status di Facebook oleh Penasihat Takaful keluarga aku, Cik Faiza, aku nak kongsikan di sini gak. Tips Pengurusan Kewangan di STEP 2015 Oleh: Ustaz Dr Zaharuddin Abdul Rahman ‚úĒSetiap kali berhutang, catatkan dan tunjuk pada suami/ isteri supaya bila sudah meninggal, boleh dilunaskan. Kalau tak? Roh kitaRead More →

Selepas kejayaan Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog, aku pasti ramai blogger yang kian mengorak langkah untuk menjana duit melalui internet. Respek! Siapa cakap goyang kaki tak leh buat duit kan? Walaupun aku tak berpeluang ke seminar itu, alhamdulillah, rezeki melalui program affiliate sentiasa atas. Buat masa sekarang ni, fokusRead More →

Bercakap tentang AFFILIATE ramai dok claim yang mereka tahu tentang affiliate. Tapi berapa ramai je yang mampu dan faham, cara menjana keuntungan melalui affiliate? Mungkin 50-50..ada yang tahu, ada yang tak tahu, walaupun mereka tahu definisi sebenar affiliate. Dalam Malaysia ni, ramai yang dah kenal dengan En.Titan yang terkenal denganRead More →