April 22, 2024

Berbaloi Ke Melabur Di WAHED INVEST

Pencerahan Tentang WAHED Invest

Oleh kerana ramai yang bertanya kami berkenaan pelaburan dengan Wahed Invest, kami berikan sedikit pencerahan di sini. Perkongsian asal adalah daripada Ustaz Lariba.

WAHED Inc, syarikat teknologi kewangan Islam pertama (fintech) di dunia, telah menyediakan akses kepada pelaburan Islamik ke lebih 130 negara, termasuk pasaran utama seperti India, Pakistan, Nigeria, Timur Tengah dan Afrika Utara.

Mengenai platform aplikasi dalam talian tunggal, pelabur boleh menguruskan dana mereka dalam portfolio yang berbeza yang dikaji semula setiap tiga bulan, dipermudahkan oleh proses algoritma dan memerlukan penyeliaan minimum manusia.

Dilancarkan di Amerika Syarikat pada bulan Mei 2017 dan diperluaskan ke UK setahun kemudian, app “Wahed Invest” menyediakan pilihan portfolio yang pelbagai kepada pengguna seperti dana AS, sukuk dan dana dagangan bursa (ETF).

Platform ini kini mempunyai sekurang-kurangnya 20,000 akaun di seluruh dunia, dan kini telah tiba di Malaysia – sebuah negara yang mempunyai 19.5 juta orang Islam atau 8.2% daripada jumlah 242 juta penduduk di Asia Tenggara.

Di Malaysia, Wahed adalah antara tiga penasihat robo yang diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) setakat ini, selain StashAway dan MYTHEO.

Panel Penasihat Syariah WAHED Invest

Wahed Invest mempunyai 4 orang ahli panel penasihat syariah. Antaranya, ialah Dr. Aznan Hasan, Ahli lembaga shariah AAOIFI, ahli panel penasihat shariah KWSP, dan Maybank Islamik.

Penasihat robo (robo-advisors) adalah kategori penasihat kewangan yang menyediakan nasihat kewangan atau pengurusan pelaburan secara online dengan intervensi manusia yang minima. Mereka memberikan khidmat nasihat kewangan digital berdasarkan peraturan atau algoritma matematik.

Pendek kata, melaburlah dengan Wahed Invest tanpa ragu-ragu kerana telah disahkan patuh syariah dan berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti (SC).

Alhamdulillah…

Boleh download applikasi Wahed Invest di Apple Store atau Google Play dan anda akan diberi tunjuk-ajar mudah. Boleh mula melabur serendah RM100.

Dapatkan reward daripada WAHED dengan menggunakan referral code di bawah ini:

MOHBIN895

Jika anda menghadapai masalah untuk pendaftaran, mohon hubungi WA: +6017-2101282 untuk bantuan.

Semoga bermanafaat.

Insya Allah.

Penafian: Setiap risiko pelaburan adalah tanggungjawab sendiri. 
Peringatan juga, pelaburan akan ada untung dan rugi..tak semestinya sentiasa untung.
Namun, risiko ini dapat dikawal sekiranya anda melabur dengan ilmu di dada.

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

One thought on “Berbaloi Ke Melabur Di WAHED INVEST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *