Horey malam raya datang lagi. Tak sabar rasanya nak tunggu pagi esok, pagi raya di hari yang mulia. Pasti korang pon sama kan. Rutin setiap tahun di pagi raya, bersalaman bermaafan dengan tulus dan ikhlas. Indah bukan? Di kesempatan ini, saya, JaMaR a.k.a JMR menyusun 10 jari memohon kemaafan atasRead More →

Major menu aku sepanjang bulan pose ni. Mi goreng campur ngan bihun goreng & keuw teow goreng bersama ayam percik sos BBQ. Fuhh..gara-gara semua malas nak masak, dan aku pon malas nak memilih sangat, ni je yang selalu aku sambar di bazar Ramadhan. Janji kena ngan selera aku, hari-hari makanRead More →

Weh, belum berbuka kan? Sabar2..Cam tak sahur lak pagi tadi ye…:-) Perangai aku untuk Ramadhan tahun nih. Bangun sahur seawal jam 4.30pagi. Bangun pergi toilet, telan kurma sebijik, teguk air nescafe ais, tonggang air masak setengah botol & sambung tido..kadang-kadang telan Ferraro Rocher sebijik, yang dah seminggu orang kasi tapiRead More →

Pasti ada yang pernah alami masalah ketidakpuasan hati pada gambar yang dicapture. Walhal korang dh pun gunakan DSLR yang gedabak saiznya. 100kali snap pon, gambar yang terhasil still nampak sama dan takde perbezaan dengan gambar yang dicapture oleh adik kamu mahupun nenek kamu(jika mereka pn menggunakan DSLR la kan)… PendapatRead More →

Hai remaja di luar sana.. Dah beli REMAJA edisi 1 Ogos? Kalo belum, dapatkan sekarang di pasaran. Yeah, promote luh kejap. Bukan apa pon, kan REMAJA skang ni berwajah baru sempena ulangtahun yg ke-27. Uishh..dah 27tahun ke, sama baya ngan aku rupanya..hahaha..Tapi tetap no1 kan di pasaran. Opss bukan akuRead More →

Wah ada gak yang dok bertanya, berapa lama ko berblog satu hari. Aku jawab je, 24jam. Maho terkejut monkey budak tu. huh..takde maknanya nak ngadap lappy 24hrs. Ko tanyalah sapa-sapa yang dh lama&tyco blog ni, kebanyakkan buat entry luh, then simpan, pastu autopublish. Even redmummy.compon gitu gak, kan kak redRead More →

Salam pertemuan lagi untuk sharing part kali ni. Ok2..biasa kita tengok orang upload foto yang cantik2, jelas&nyata, kita jeles kan. Maybe kita akan cakap, ala, ko ada DLSR, leh la wat gitu. Leh la gambar ko terang giler objek depan, tapi blur giler background belakang. Tapi ada gak yang lebihRead More →

Bagi newbies DSLR, pasti korang tertanya-tanya apakah sebenarnya SHUTTER SPEED, APERTURE & ISO? Di sini secara ringkasnya, akan diterangkan apakah benda alah ni sumer. So, kalo ada pa pe kemusykilan, leh la drop komen, nnt sama-sama kita diskas balik… Apa itu SHUTTER SPEED? Secara teorinya, Shutter Speed akan control jumlahRead More →

Jangan member beli DSLR, kamo pon mahu juga. Sedangkan kamo tidak ada prinsip dalam berfotografi.. 1. Pilih satu BRAND, dan setia bersama brand tu. Jgn curang.Kalo kamo btol2 berminat dlm bidang ni, better kamo pilih satu brand je. Pk baik2 sebelum membeli. Lebih baik kamo berhabes dalam membeli lens &Read More →

Pasti ramai yang tertanya, kenapa tips untuk amatur? Kenapa tidak untuk pro. Jawapan dia, sebabnya aku bukan pro dan sekadar part time untuk snap-snap foto mengikut mode semasa. Ok. Skang ni, ramai di kalangan kita even budak2 di bangku sekolah lagi yang dah mampu milik DSLR yang besar-besar gedabak. MungkinRead More →