November 28, 2020

10 Tips Kewangan Yang Kita Boleh Buat Untuk Tahun 2020.

Tahun 2019 hampir berlalu. Ramai yang cakap tahun 2019 ni tahun ramai yang ‘struggle’ untuk survive. Ada yang dah berjaya melepasinya dengan penuh bergaya, alhamdulillah. Ada yang terjatuh, jangan berputus harap ada terus berusaha.

Tetapi, ini tak bermakna tahun 2020 akan dilalui tanpa dugaan dan cabaran. Tetap masih kena berjaga-jaga, nak-nak dengan ekonomi negara yang sekarang ni tak menentu.

Ini 10 tindakan yang kita perlu buat mulai dari hari ini. Supaya jika berlaku apa-apa kita ada ‘holding power’ yang kuat! Terutama ada simpanan tunai yang boleh membantu kita kelak!

1# Buat bajet bulanan dengan guna sistem sampul (create budget with the envelope system

2# Jangan beli / tambah kereta baru (stop buying new car)

3# Cipta hutang baik berbanding hutang jahat (build credit with “good credit” not “bad credit”)

4# Pakai bil telefon bawah RM50 (take a phone bill below rm50)

5# Sebolehnya bayar apa-apa pakai duit tunai (pay cash if possible)

6# Wujudkan tabung kecemasan (have an emergency fund)

7# Kurangkan belanja yang tak penting (minimize your budget)

8# Tingkatkan pendapatan bulanan (increase your income)

9# Kurangkan makan (eat less)

10# Simpan, simpan dan simpan (saving)

Banyak yang kita kena korbankan dan tahan nafsu untuk membeli sebenarnya. Hanya dengan cara ini sahaja hanya mencapai target simpanan tunai anda.

Tapi yakin dan percayalah, siapa buat ke 10 ini InshaAllah kita boleh kumpul duit yang sangat banyak berbanding orang lain.

Ejen Unit Trust – 017-2101282 (Telegram: t.me/jamarbahar )

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

5 thoughts on “10 Tips Kewangan Yang Kita Boleh Buat Untuk Tahun 2020.

  1. Alhamdulillah dapat jugak singgah sini baca tips menarik ni.tq sharing. Zaman sekarang ni kan memang bukan cam dulu dah. Semua benda perlu DUIT. Jadi sebagai langkah untuk masa depan kenala berjimat cermat. Simpan dan simpan dan simpan lagi .. Korban la sikit kehendak yang datang tu .. lbihkan oada keprluan jer dulu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *