November 27, 2020

..bukan bermaksud menolak rezeki.

Rezeki.

Satu word yang subjektif.

Ada orang fikir, rezeki murah tu bila dilimpahi dengan kekayaan harta dunia. Bila cukup-cukup makan, dikatanya rezeki tak mencukupi. Tapi sedar tak, rezeki itu luas maksudnya.

Lengkapkah rezeki dengan banglo besar,kereta mewah tapi anak hanya seorang atau tiada langsung, kerja dari awal pagi hingga lewat malam? Jangan lupa. Anak itu juga rezeki, masa lapang itu pun rezeki. Paling penting rezeki yang ada tu diberkati dan dirahmati olehNya.

Hikmah REZEKI yang halal dan diberkatiNya banyak. Sekeping roti yang didapati secara halal dan berkat lebih ‘mengenyangkan’ berbanding 10keping roti yang didapati secara haram. Well said…

..menolak rezeki yang terhidang di depan mata, bukan bermakna menutup pintu rezeki. Mungkin ada hikmah dan juga rezeki lain yang sedang menunggu nanti. Belajar menilai dan belajar berkata TIDAK untuk satu keputusan.:-)

Situasi 13Feb2014: Act last week, dapat better offer dari satu kompeni. Better dari segi salary&benefit. Bidang yang sama. At first, pergi intebiu untuk asah skill&test market but alhamdulillah got the offer. Tapi rasa serba salah nak join. Mungkin sebab dah selesa berada di zon sendiri. Patut report duty hari ni tapi minta delay lagi sebulan, in fact cuba tolak offer. Ingatkan dah diterima rejekan offer tu. Tapi admin HR sana siap minta masa nak diskas keputusan aku ni. Dua tiga kali call dan last call, siap General Manager call untuk memujuk.*buntutaktahunakdecidelagi.

Bila minta pandangan Umi, Umi pesan, “kalau nak kawen, cari pompuan yang betul-betul nak kan kita..”..ringkas & padat.

SAY NO bukan bermaksud menolak rezeki kan. Tapi kalau dah jodoh, tetap jodoh kan. Hmm..Cuba mencari semangat untuk keluar dari comfort zone untuk satu cabaran dan kepuasan.

Wish me luck to decide!*istiqarah

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

11 thoughts on “..bukan bermaksud menolak rezeki.

  1. buat istikharah…pilih yang terbaik…fikir family especially anak..yg sekarang masa lebih x dengan your own fmily….yg offer baru tu..ada x masa hari2 ngan family…atau sama je…then bandingkan….good luck JMR..

  2. Insyaallah..rezeki ada di mana2. Jika kata TIDAK yg ini, bkn bermakna kita menolak.

    Take ur time to think, think twice and nicely. Insya allah ada jalannya tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *