July 13, 2020

Am I a romantic guy?

Suatu ketika dulu, aku suka lepak kat Ueno-koen sambil dok perhatikan awek-awek jepun berdating ngan boifren masing-masing. Walaupun masih beruniform sekolah, tapi aku rasa diorang lebih matang dalam menghargai erti kata ‘romantis’.

Mungkin ada yang akan cakap, alah awek-boifren memang la jiwang karat punyer. Esok-esok dah kawen, sorang jalan kat depan, sorang lagi kena cicir kat belakang. Tapi aku pernah terjumpa nenek Jepun ngan atuknya berpegangan tangan, berjalan seiringan menyusuri wangian bunga di musim bunga.

Kesimpulannya, dah kawen pon, belum tentu lagi sorang akan kena cicir, dan sorang lagi ke depan. Tepuk dada, tanya selera masing-masing la kan. Am I right?

Aku suka tengok karikatur ni, cam romantik giler dowh..bini bagi kaki kat laki. hahaha..

Sering menjadi persoalan kat kepala otak aku  nih? Perlu ke nak romantik romantik nih? Ada pernah gak aku tanya kat Cik Nunu sebelum ni, “ I ni romantik tak..?“.sambil kenyit-kenyit mata..

Dua saat selepas itu, selamba&simple je dia reply, ” Tak..”..owh dem..aku bajet jawapan dia positif. Ingatkan tanya awek sendiri, leh dapat jawapan positif..harem..tu belum tanya boss aku lagi, kalo tak, kompom kaki gak yang aku dapat..

Aku pun dah lupa bila aku tanya soalan tu kat dia..tapi jawapan dia tu melekat kat benak kepala nih..

..sehinggalah last week..sebelum tengok movie Bini-biniku Gangster, singgah dinner kat Bubba Gump..asik asik Waroeng Ayam Penyet pon bosan gak kan..

OTW barang baik yang order aku sampai ke meja kami, sempat aku selitkan something..

Cik Nunu siap membebel, apa kejadahnya ada kertas di celah-celah onion ring. Sebaik sahaja dia amik kertas tu, dia ushar belakang depan dua tiga kali..sambil terkumat kamit baca bait-bait yang ada atas kertas tu..

31saat pastu, dia senyum, then menangis..oh demm..menggelabah aku kejap..

Aku just tulis kata-kata tu atas name card aku sendiri. Recycle itu penting.

Atas sebab-sebab komitmen kije dan tugas lain, dah lebih sebulan aku tukar status rupanya, dan malam tu baru sempat nak berborak panjang dengan tunang sendiri dalam suasana&masa yang berkualiti.

Grrr…aku lupa lak nak tanya soalan yang pernah aku tanya dulu malam tu. Boleh tak nak tanya kat sini?..

I ni romantik tak..?

*Doa aku, aku nak jadi macam atuk&nenek itu..


JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

11 thoughts on “Am I a romantic guy?

  1. terbaik bro.. mesti cik nunu terharu dpt tunang mcm bro.. tau appreciate ape yg ade..hehee.. sy doakan korg bahagia … kawen jgn lpe jemput tau.

    bubba gump 2 best kan? rsnya terbaik mknn dia sblm ni.

  2. weee congratulation on ur good effort..keep it up ok..jawapannye hanya cik nunu bleh jwb because romantika JMR utk cik nunu saja kan..

    apepun dari kaca mata seorg isteri..teruskan bersikap romantik..itu sgt membahagiakan isteri..sila jadi macam pakcik-makcik jepun tu insya Allah Amin..

  3. Romantik…romantik…

    tp kan, kalo slalu2 romantik tu, poyo la plak kan. Seseeeeeekali x pe.

    P/s: Ko ingat ko tulis kecik2, ko tepek pic kecik2, aku yg tua ni x dpt baca apa yg ko tulis jmr?? Lov u so much toooooooooo…kahkahkah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *