Aku percaya, kebanyakan student engineering/teknikal terutamanya budak-budak elektrikal, mekanikal, petrokimia dll, bercita-cita untuk bekerja di bidang oil and gas lepas grad. Itu biasa, sebab aku dan geng-geng dulu pun gitu. Kenapa? Sebabnya dari hari pertama pendaftaran, student-student teknikal uni aku dah di’racun’ dengan “kalau awak nak gaji mewah dan lumayan,Read More →

Ye, memang perlu sangat. In fact, bukan takat untuk anak je, untuk awak, awak, awak dan awak juga perlu. Kenapa? Senang je jawapan dia, sebab ‘malang tak reti nak bau sapa yang patut dia pilih’.. ops ambil insuran ni bukan bermakna ko akan terlindung daripada musibah ke eksiden pape cumaRead More →

Tip-tip yang aku dapat ni, memang sesuai dan kena ngan timing di awal tahun ni. At least, leh refreshkan balik semangat yang pernah ada semasa mula-mula berkarier atau berbisnes. Tip Motivasi dalam Kerjaya & Perniagaan 1. Selalu lakukan lebih daripada apa yang dibayar/diupah. contoh, kalau pendapatan kita RM3k sebulan, buatRead More →