July 16, 2024

Betul Nak Jadi Kaya?

Ramai yang mengimpikan untuk menjadi kaya. Ada yang kerja siang dan malam untuk menjadi kaya. Setiap orang ada potensi untuk jadi kaya. Tetapi, percaya atau tidak, ramai yang belum bersedia untuk menjadi kaya. Aku tertarik dengan persoalan, betul untuk jadi kaya?

Dan di bawah ini jawapannya.

Kaya ni sebenarnya Allah yang beri. Ada orang yang kuat usaha tapi tak kaya- kaya. Benarlah, jadi kaya ini bukanlah mudah.

Tiada yang mustahil bagi Allah kalau nak bagi sesiapapun jadi kaya walau sekelip mata.

Cara bagaimana nak jadi kaya:

1- Bersihkan hati dan betulkan niat.

Ramai orang kaya yang Pokyat jumpa orang yang jadi kaya niat mereka tulus dan ikhlas.

Mereka niat nak jadi kaya dan beriman. Sedekah kuat. Ibu dan bapa mereka, mereka sanjung dan tunaikan kewajipan.

“ Ya Allah berikanlah aku kekayaan. InsyaAllah aku akan jadi lebih bersyukur dan membantu orang- orang yang memerlukan !”

Mereka berprasangka baik pada Allah. Maka Allah mudahkan.

2- Mereka selalu solat hajat, dhuha, zikir dan bersedekah.

Pernah nampak Ferrari masuk masjid pukul 10 pagi? Pastu vellfire pulak. Mereka semua bukan solat subuh. Mereka solat dhuha!

Kalau tanya secara peribadi, mereka akan ada amalan zikir yang di amalkan. Sebab mereka faham, kaya ini milik Allah. Pada Allah sahajalah mereka berserah.

Kemudian mereka selalu bersedekah. Inilah antara rahsia mereka cepat naik.

3- Usaha berterusan. Hati Cekal dan Kuat.

Mereka masa mulakan bisnes, susah macam kita. Pernah rugi, jatuh, kereta kena tarik macam kita. Kena tipu ngan pelanggan. Kerani akaun larikan duit company. Kena lipat ngan partner. Saman bankrupsi. Itu semua asam garam. Tapi mereka mula semula. Bangkit. InsyaAllah suatu hari nanti Allah akan bukak jalan.

4- Orang kaya ada guru. Ada kawan positif.

Ada waktu buntu. Mereka pun menghadap guru mereka. Guru bagi jalan, bagi option. mereka pun nampak jalan keluar. Orang kaya tak kawan ngan semua orang. Mereka pilih kawan yang positif. Mereka saling menyokong. Cari orang yang faham dengan nature bisnes yang sama.

5- Orang kaya ada pasangan yang positif.

Masa susah dan senang, pasangan yang beri semangat sangat penting. Kalau dapat yang negatif , perniagaan payah nak berkembang. Yang last ni tak leh hurai banyak bahaya. Kih- kih.

Kalau dapat ramai pasangan yang positif, perniagaan lebih positif.

InsyaAllah.

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

2 thoughts on “Betul Nak Jadi Kaya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *