September 19, 2020

Jangan Biarkan Anak Lelaki Anda Berperangai Sebegini.

Ada orang cakap, nak jaga anak perempuan lebih susah dan mencabar daripada menjaga anak lelaki. Kenyataan tu aku tak boleh nak setuju atau bangkang sebab aku masih belum ada anak perempuan. Mungkin pasal anak lelaki, aku boleh katakan memang mencabar menjaga anak lelaki. So far, masih undercontrol walaupun sometime aku rasa Dayyan & Danish tu pun dah melasak. Tapi bila dengar dengar cerita daripada ibu bapa lain, aku perlu lebih bersyukur.

Bersyuku sebab Dayyan & Danish tak buat perangai seperti ini:

Cuba bayangkan elok-elok je kau keluar ke lama rumah, tengok-tengok anak lelaki ko sedang menikmati sashimi katak..!!!..ok2..stop bayangan tu..ngeri..

Tahulah bapanya seorang photographer alam, tapi janganlah taksub sangat nak bagi anak turut ‘pakar’ dlm bidang fotografi nih..

Sedari kecil lagi dah nampak minat anak lelaki dalam bidang kejuruteraan elektrikal. Kalo beginilah cara pendidikannya, kompom, belum sempat amik UPSR, dah pergi.innalillahhh…~

Uiks..cepat betol baligh nih..Bapa borek, anak rintik kot nih..hahahaha…awasi anak kau orang ketika anda sedang bermesra dengan si isteri..

What goes around comes around..korang masa muda-muda luh, ada berperangai gini tak?

fikir-fikirkan dan selamat beramal…:-p

Yang ni memang patut kena diperhatikan selalu. Gelap masa depan weih..Tau la nak jadi pakar bedah, tapi janganlah dibedah “burung” yang tidak berdosa tu..haru biru nanti..

Sekadar peringatan untuk kita bersama..aku pun seorang bapa kepada anak dua lelaki. Nak kena sentiasa monitor apa aktiviti mereka setiap hari.

Sayangilah anak kau orang, sebagaimana bapa dan ibu kau orang menyayangi kau orang suatu ketika dulu (tidak ada kaitan ngan anak terbuang ye..heheheh)….

Enjoice!

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

7 thoughts on “Jangan Biarkan Anak Lelaki Anda Berperangai Sebegini.

  1. Hihi .. Ya, jangan disembelih burung tak berdosa tu. Jangan nak oiii. Tak ada pengganti dah nanti.

    Cuma yang masalahnya nak monitor anak yang sekarang ada gajet. Saranan saya, pada mak ayah yg anak ada Android phone, silalah install dan setup Google Family Link. Boleh limit app apa anak guna, berapa lama boleh guna, dan boleh auto block dari guna phone bila dah waktu tidur.

    Tak payah jerit-jerit mintak phone malam-malam dah.

    Tapi kalau yang sembelih burung tu, memang den tak boleh nak bantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *