July 9, 2020

Tips Stylo Untur Skor 5A’s dalam UPSR

* ni bukan tips main-main, tapi untuk direnung dan difikir-fikirkan bersama, tang diamal tu aku tak berani nak galakkan.

 

Ini one of adik-adik sepupu yang rapat dengan aku since dia baby. But for now, jarang dah jumpa atas sebab komitmen kerja yang membataskan masa aku.

Dipendekkan cerita, semalam adalah pengumuman keputusan UPSR. Okkey fine, semalam aku kat dalam plant petronas, telefon tidak dibenarkan kat dalam tu. Then bila rest time, dapat sms, ” Jasmine dapat 5A’s “

..dalam hati aku, ” Wowwwwwww…”

Then bila tengok Buletin Utama, seperti zaman Tun Mahathir sampai zaman Najib Rosmah nih, kalau result UPSR keluar, mesti ada intebiu ngan student-student 5A’s oleh wartawan TV3. Dan jawapan memang sangat klise,

” Saya stadi 4-5 jam sehari “

” Saya stadi group dengan kawan-kawan “

” Saya selalu bertanya guru..”

” Saya selalu bla..bla..bla…”

dem..tak membina langsung jawapan sebegitu. Ke pakcik wartawan dah bagi skrip kat ko dik?? Come on, ini zaman fesbuk la..jangan menyekat perkembangan anak-anak kita..

Jom kita tanya si Jasmine ni lak…apa tips dia skor cemerlang dalam UPSR?

 

Series, setiap kali aku ke rumah dia tahun ni, pasti kalau tak mengadap youtube, kompon berkepit ngan Ipad. Tak pon dok main game dalam fesbuk, atau dok layan citer Korea. percentage nak tengok dia study sebagai seorang pelajar UPSR, memang sangat rendah. Mummynya pon sudah berbuih mulut dok suruh study. Tak jalan dah buih mulut tu, kahkah..tup-tup keluar result 5A’s, sapa nak jawab tu??

Tahniah min..dan tak sabar nak gi intebiu dia lak hujung minggu nih..kalo dia kasi jawapan macam budak-budak 5A’s dalam buletin utama semalam tu, ada gak aku luku pala si jasmine nih..hahahah..

** tetiba aku rasa bangga sebab aku penah menjadi cikgu tuisyen untuknya..hikhik..agak-agak ginilah perasan cikgu-cikgi yang melihat anak didiknya berjaya..:-) so sesapa nak hired aku jadi cikgu tuisyen, nilah profil update terbaru aku. hahaha..

 

 

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

9 thoughts on “Tips Stylo Untur Skor 5A’s dalam UPSR

  1. well… ngadap buku lame2 tu xmenjamin ape2 gak… wlaupn result masa aku study dulu xgempak,tp ok la… sbb aku xpnh study pn,tumpuan penuh aku bagi masa dlm kelas… thats all… selebihnye?need for speed underground,friendster(masa tu),baca blog org, repair motor… smpkan ada sekali tu,aku dah bosan,sbb membe2 sume study, aku pon amekla buku,konon nak baca, junior,membe2 klas, datang mintak maaf,sbb die ingat aku buang tebiat dah nak mati… sbb diorg kata pelik bila aku baca buku… paling diorg bengang,diorg study math satu hari suntuk, aku balik kampung,sampai asrama,aku baca modul math tu. pastu g exam,result aku same je ngan budak2 tu… hahaha

  2. Gila dasat dpt 5A wlupun bercinta sakan dgn ipad..Along tak mampu lah gitu.

    X ketuk, x jalan der.

    Tahniah utk jasmine dan BEKAS cikgu tuisyennya tuh yeh.

    P/s: Mmg gila bangga bila anak didik kita leh berjaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *