September 24, 2020

Bila update iOS 9…

Rasanya ramai Apple user dah update OS terbaru, iOS 9. Termasuklah aku, pada hari ini. Majoriti review yang aku baca, bagitau iOS 9 ni best dengan pelbagai penambahbaikan oleh pihak Apple termasuklah bateri semakin lama bertahan. Kecuali seorang officemate aku bagitau, selepas update iOS 9, Iphone 6 Plus dia ada ‘incoming call’+ringing, tapi tiada perubahan pada paparan utama..aku anggap, itu kes-kes terpencil.

Apa jadi bila aku update Iphone 5s ke iOS 9?

Aku update pagi ni, so far ok sampai ke petang. Lepas Maghrib, aku cuba unlock untuk tengok tengok update Instagram @jmr_bhr tapi langsung tak boleh nak Slide to Unlock untuk ke paparan Apps lain. Aku dah terfikir skrin problem atau hardware problem. Masak…

Tenang. Aku Google kot-kot ada jalan penyelesaian yang dikongsi bersama. Yes, ada. Aku terbaca tentang isu fail to Slide to Unlock apabila Iphone diupgrade ke iOS terkini.

Step yang perlu diambil sekiranya Iphone/Ipad gagal Slide to Unlock:

1- Check sama ada Iphone/Ipad korang dah selamat running versio terkini iOS. Untuk check, sila ke Settings > General > Software Update , dan sekiranya masih belum diupdate, silalah update.

2- Slide to Unlock gagal sepenuh. Sila Hard Reset. Press&Hold kat Sleep/Wake (on/off) button dan HOME button sekaligus selama beberapa saat hingga logo Apple muncul.

3- Check skrin Iphone/Ipad korang, sama ada ada kesan calar atau kotoran yang boleh mengganggu kelancaran fungsi ‘touchscreen’. Bersihkan.

Setel..

Setakat ni, itu sahaja masalah yang aku alami apabila update ke iOS 9.

Sikit je kan berbanding ciri-ciri best apabila update iOS 9. (credit to FB Rich DeMuro). Antara benda best yang aku suka bila update ke iOS 9 adalah;

iOS 9 now asks you to create a six digit passcode by default during the setup process. But if you just upgrade the software on your phone, you can keep the four digit passcode you already have.

You can now squeeze a little extra time out of your battery with “Low Power Mode.” Your phone moves a little slower to save juice. You can tell it’s on by looking at the battery icon in the upper right hand corner. It changes to a yellow color. Too bad Apple won’t let you leave this on all the time.

You can block ads in Safari. You’ll need to download a helper app Apple calls a “content blocker.” Right now they are topping the App Store charts.

There are a few new albums to help you find certain pictures faster – one for Selfies and one for Screenshots

Notes got a major upgrade. You can now draw on the screen, add pictures and more.

There’s a new News app. It’s clean and uncluttered, plus it learns the types of stories you like as you use it more.

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

9 thoughts on “Bila update iOS 9…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *