February 18, 2020

Jangan main-main bila hilang passport antarabangsa!

Langkah Yang Perlu diAmbil Bila Hilang Passport Antarabangsa.

Ini cerita sebelum kisah Europe trip. Since passport aku dah mati/expired, so sebelum fly, haruslah hidupkan/valid kan kembali passport aku tu. Itu takde hal, yang jadi hal, aku tak jumpa dan lupa mana lokasi aku campak ex-passport aku tu. Merata celah rumah aku cari.
Dan kerana aku baru pindah masuk rumah baru pada awal tahun, menambahkan lagi syak wasangka dan kecelaruan yang passport aku tu dah tercicir kat memana. Aku dah pasrah yang aku dah hilang passport antarabangsa. Demmit..
Untuk langkah awal sebelum berdepan dengan pegawai penyiasat dan pihak imigresen, haruslah aku search apa-apa yang patut. Hasilnya…
Ringkasannya adalah spt dibawah yg dirangkumkan dlm bentuk soalan (frequently asked question atau FAQ):


(1) Adakah saya akan didenda ?
– Tidak secara langsung, tp secara tidak langsung dimana kerajaan akan memendekkan tempoh tamat passport kita tetapi kita tetap perlu membayar RM300 utk passport yg baru. Mungkin tamat tempoh dipendekkan kpd 4 atau 3 thn, b’gantung pd budi bicara Jabatan Imigresen.


(2) Apakah yg perlu disediakan sblm membuat passport yg baru ?
a) Salinan laporan polis yg disahkan – 2 salinan b) Mengisi borang permohonan passport (IM.42 Pin 1/97) – boleh didapati di kaunter pd harga RM1 c) Mengisi borang soal selidik kehilangan passport M’sia (IM.42C) – sama spt di atas, harga RM1 d) Membawa kad pengenalan & membuat 2 salinan e) Membawa sijil kelahiran & 2 salinan f) Menyediakan 2 keping gambar terbaru g) Membuat salinan passport yg hilang (jika ada) h) Wang tunai RM 300 (RM302 termasuk utk membeli borang IM.42 Pin. 1/97 & IM.42C) Jika alamat pada kad pengenalan berlainan dgn alamat tmpt tinggal, sila bawa bil2 serta salinan yg menggunakan alamat tempat tinggal anda.


(3) Apakah proses2 yg diperlukan ?
Jawapan adalah mengikut aturan dr yg terdahulu ke yg t’kemudian: a) Membuat laporan polis. Perkataan ‘Passport antarabangsa milik saya’ (nombor jika ada) hendaklah ditulis dlm laporan tersebut. Selain itu, hendaklah menyatakan tarikh kejadian, lokasi & bagaimana ia hilang.

b) Mengisi borang soal selidik kehilangan passport (IM.42C), kemudian menemui Yg Dipertua Mahkamah Seksyen Majistret atau Pesuruhjaya Sumpah utk mendptkan pengesahan. Surat akuan pd mukasurat 4 hendaklah ditandatangani & disahkan oleh salah seorang dr yg disebutkan di atas. Borang ni hendaklah disertakan bersama dgn salinan laporan polis, segala isi kandungan borang soal selidik ini hendaklah sama dgn apa yg kita tuliskan di laporan polis.


c) Pergi ke Jabatan Imigresen dan menyediakan semua yg diperlukan seperti pada soalan (2) di atas. Urusan pemerosesan adalah spt membuat memohon passport yg biasa.


(4) Berapa lamakah tempoh saya akan mendapat semula passport baru ?
– dari sebulan ke 3 bln, b’gantung pd kes kehilangan & budi bicara Jabatan Imigresen. ( lagi cepat kalau ada kabel org dlm hehehe )

Ye, aku copy je dari forum mana ntah, aku lupa. Leh share-share kat sini gak kan..yang penting, passport aku tak hilang..hikhikhik..jumpa kat bilik personal aku kat kampung..selamat…..
Fakta penting: Passport Antarabangsa Malaysia mampu mencecah harga RM80ribu dalam pasaran gelap..so, kalo dah rasa poket kering, leh jual nih..kahkahkah
 

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

10 thoughts on “Jangan main-main bila hilang passport antarabangsa!

  1. mlm tadi ma tak blh tido..semlm cari kad pencen yg hilang…friday ni n monday nak kePPUM..anta sms kat pa..n dia ckp kad pencen u ada kat i..kan kad pencen dia sendiri ada…marahnya !…mama pun semakin lupahari ini hilang kad pencen bukan passportla..he..he

  2. passpord mak bertahun dulu lg dah ilang. Buat dherkkk je. Motip…???

    sbb tak rasa nak kemana2 lg buat masa ni..miahahha

  3. yer uols.. mak dh kena okeh.. tp bukan pasport hilang, pasport kena conteng dng anak.. ko ada?huhuhu.. nangis makkkk! yg penting, dh sampai kt indon baru perasan pasport kena conteng maha dasyat uols.. mrasa kena masuk ke kantor imigresen indon utk sessi soal jawab… sentapppppp! lg bertambah sentap bila blk M'sia kena buat pasport baru… seddehhh kuasa dua uols!kikiki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *