September 21, 2020

Entri tertinggal..kihkihkih…

Salam readers,
Aku touch down kt Heathrow Airport, London lebih kurang kol10.30mlm waktu sini. Lepas amik luggage segala bagai sume, cepat-cepat cari tren ke Bayswater. Ngan suhu 5darjah Celsius waktu tu, memang sejuk nak mamp. Padahal dulu bukan tak biasa masa dok kt Jpn, maybe sebab dh lama x rasa ekon semulajdi yang takde butang off kot. Seb baik dah prepare sweater dalam beg galas, amik, sarungkan aje. Boleyla tahan sikit sementara nak sampai hotel.
Kitorang stay kat Berjaya Eden Hotel, dekat ngan Bayswater Station, senang sikit. Dan yang paling penting, dekat ngan Malaysian Hall. Bangun je pagi-pagi, lepas je mandi dan gosok gigi, terus menuju ke cafe Malaysian Hall, pekena nasi lemak. Giler, baru je sampai, dah cari nasi lemak. Bos aku nyer perut memang perut Melayu, takleh tak cari nasi lemak. Orang dtg london, carilah sandwich with ham ke, salad kosong tanpa mayo ke, baru la omputih..hahahahaha..kat Malaysian Hall, series ak ckp, korang takkan terasa rindu ngn masakan Melayu. semua ada. Sambal belacan, nasi goreng, paru sampaikan sambal udang petai pon ada. Harum semerbak toilet pas layan sambal udang petai..kahkah..
1st day kat kota London, pas sarap, layan jejalan kat area-area sini sebab kol12 dah nak kena checkout dari Berjaya Eden Hotel, check in kat bilik di Malaysian hall lak. Mana nak cari bilik semurah ni kat London ni. 16pound utk 1kepala 1malam..kalau semalam kena charge 59pound. ha, kan jauh lebih jimat tu.huhuhu..tu belum Hilton Hyde Park Hotel, mahu 200++pound sterling untuk satu malam..huhuuhu
Dah/ setel semua, bajet nak amik tube/tren ke Marble Arch. Otw ke station, tetiba ada sorang mamat tegur aku, “r u malaysian man??” Tengok muka dah macam Mexican. Mati-mati aku ingat orang sana.  Lepas “yes”kan aje soklan mamat tu, perbualan scara automatik bertukar ke channel bahasa Melayu. Selang 2,3minit pastu, automatik channel terus ke slang Kelate..kahkahkah..anok Kelate rupanya, 8tahun kat UK ni first time mamat tu nak ke malaysian Hall. Bini omputih, ada anak sorang, kawan dari Malaysia kurang, tapi slang kelate still pekat kt lidah mamat tu..ahahaha..dah tu pak lawak lak..So, kiorang tunjuklah jalan ke Malaysian Hall..
Series aku cakap, sepanjang hari ngan mamat Kelate tu, sepanjang masa gelak je. Orang lain pandang semacam je ngan gelak kitorg, dah tu diorang tak tahu apa yg kitor gelakkan. Really make my day lah. nanti pas2ni aku citer lagi kejadian-kejadian gile yang dia buat. takleh tahan kalo aku ingat balik. Sampaikan ada sorang awek Singaporean tanya kitorg, apa yg funny sangat n dia pon nak gak tahu. Padahal mamat tu ngah kutuk awek tu depan-depan..kahkahkah
DOHA Airport – men facebook..pe brg wat kije..kahkah

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

9 thoughts on “Entri tertinggal..kihkihkih…

  1. alahai..best nye cite awak…tak sabar nk dengar lagi…nk tanya siket makanan kat malaysian hall ikan masin ade?…n then…sedap nye sambal udang petai sama tak dengan kat sini….

    Salam mama Zara…

  2. uihh ore klate….bilo jupo ngn org loght adik bradik mmg mnjdi jd laa gelak nya….hahahah….abg jgn lupe ole2 yam neh….
    (^_^)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *