September 26, 2020

Yang Terjadi Sekarang Hanyalah Sementara. Fokus Untuk ‘Long Term’.

Bank Negara umum ekonomi Malaysia untuk tempoh April hingga Jun menguncup pada kadar 17.1%.

Kalau nak tahu, ini paras terendah sejak Asian Financial Crisis tahun 19987dulu.

Teruk kan?

Ini semua sebab Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia dan juga kebanyakan negara di dunia, yang buatkan aktiviti ekonomi hampir lumpuh pada bulan April dan May 2020.

Tapi semua ini semua orang dah expect dari awal.

Yang penting, disebabkan Malaysia sekarang di dalam proses recovery, boleh jangka ekonomi akan berkembang balik.

Tunggu je lah announcement dari Bank Negara lagi 3 bulan.

Apa Langkah Seterusnya?

Market sentiment akan jadi teruk bulan ini disebabkan pengumuman BNM hari ni.

Jadi, pasaran saham confirm akan jatuh.

Tapi kena ingat yang ini hanya sementara ya sebab ekonomi Malaysia dah mula bergerak & berkembang sejak bulan lepas.

Untuk pelabur unit trust, kalau ada yang beli fund Malaysia, ada kemungkinan besar fund-fund ini akan jatuh tapi hanya sementara je. Jadi, tak perlu risau.

Siapa yang belum invest dalam fund-fund Malysia, boleh la consider invest dalam fund-fund ini bulan ini sementara sentiment tengah teruk dan unit trust tengah murah.

Satu lagi, Bank Negara akan buat pengumuman pada 10 September 2020 berkenaan OPR. Kemungkinan OPR akan jatuh lagi sebanyak 0.25% hingga 0.5%.

Kalau OPR jadi turun, kemungkinan besar saham-saham & fund-fund unit trust dalam Malaysia akan mula berlari laju bulan depan.

Apa Jadi Tahun 2021 Nanti?

BNM umumkan juga ekonomi akan berkembang dalam 5.5.% hingga 8.0% tahun depan. Makin sihat lah pasaran saham Malaysia tahun depan berbanding tahun ini.

Jadi, apa jua yang kita laburkan dalam pasaran Malaysia termasuk lah unit trust akan berkembang sama.

Jangan lepaskan peluang untuk melabur sekarang ketika pasaran Malaysia masih belum cukup sihat.

Kena ingat apa yang berlaku sekarang hanya sementara.

Sentiasa fokus long term. Kalau target pelaburan kita untuk long term, kita kena fokus pergerakan pasaran untuk long term. Apa yang berlaku sekarang hanya sementara & hanya “noise” yang akan hilang.

Dah ready kembangkan portfolio pelaburan?

Saya boleh guide untuk melabur unit trust di bawah Public Mutual dan explain step by step macam mana nak melabur secara berhemah dan selamat.

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

One thought on “Yang Terjadi Sekarang Hanyalah Sementara. Fokus Untuk ‘Long Term’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *