August 11, 2020

7 Petanda Anda Mungkin Seorang Yang Genius

1. WAKTU KERJA YANG BERBEZA

Research menemui orang yang suka kerja lewat malam atau awal pagi ni lebih genius dari orang biasa (kerja 8 pagi -5 petang). Tak kisah lah jenis tidur awal jam 9/10 malam dan bangun jam 4 pagi atau yang tidur siang berjaga malam.

2. ANDA SEORANG INTROVERT

Banyak dah bukti yang tunjukkan introvert people (suka duduk rumah, tak suka keluar) lebih intelligent dari average manusia. Kajian dari The Gifted Development Center menemui 60% dari gifted children adalah introvert. Malah, orang yang lebih 130 IQ test dan ke atas biasanya sangat introvert. Kenapa? orang yang introvert ada high cortial arousal, means abitlity untuk proses information per second lebih tinggi dari manusia biasa.
Boleh test IQ level korang: https://www.arealme.com/iq-2020/en/

Albert Eintein genius ke?

3. ANDA MAMPU BUAT ORANG LAIN KETAWA

Kajian pada zaman 70an membuktikan comedians ada IQ yang lebih tinggi dari orang biasa. Ye lah, orang ni lebih witty dan creative dalam conversation.

4. ANDA TAHU BERAPA BANYAK ANDA TAK TAHU

Orang genius dan bijak ni takde masalah langsung mengaku yang di tak tahu kalau dia tak tahu (sebab itu dia banyak bertanya). Orang bajet pandai je perasan semua benda dia tahu dan taknak bertanya.

5. ANDA CURIOUS MACAM KUCING

Einstein pernah cakap, “I have no special talents, i am only passionately curious”.

Kadang2 apa yang dia nak tau tu pelik-pelik je sampai tak boleh nak hadam.

6. ANDA OPEN MINDED

Orang bijak ni, dia mampu berfikir lebih dari satu perspective. Satu lagi, dia takkan membuta tuli accept any new idea. Macam Aristotle pernah sebut. “It is the mark of an educated mind to able to entertain a thought without accepting it.”

7. ANDA SENSITIF TENTANG PERASAAN ORANG LAIN

Intelligent people biasanya ada skill power menampakkan empathy. Bukan senang nak faham perasaan orang lain, let alone nak cater perasaan orang tu. So biasanya orang yang pandai jaga perasaan orang lain ni memang genius.

Amacam? Dari 7 tanda ini, berapa petanda yang sedang korang alami

Sumber: https://twitter.com/im_afiqq

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

5 thoughts on “7 Petanda Anda Mungkin Seorang Yang Genius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *