September 27, 2020

KENTUT proses penting untuk kesihatan

Sapa suka KENTUT??
Erkk..secara tak ikhlasnya akan aku jawap, “saya tak suka!!!”..
yes! itu kalo kentut orang. Kalo kentut sendiri, I Like * thumbs up!
Kalo tidak, takdenye time meeting, ada macam2 jenis bau setiap hari. bau versi lain-lain, kompom datang daripada individu lain-lain. Tu tak kira bila berada dalam sekumpulan orang, janji perut lega dan tiada bunyi. Kalo kantoi, kompom kena maki. Kan betul, memang ada orang suka melepaskan kentut di merata-rata.
Nasib baik kentut tidak mengeluarkan gas yang berwarna atau wasap yang berkaler, kalo tak, kalerful je kan..Dan tempat yang jarang aku bau kentut adalah di masjid! Nak-nak time khutbah jumaat, mungkin sebab senang kantoi, ye la kan, kena bangun gi amik wudhu sebelum angkat takbir. Oit, ni pehal cakap pasal kentut? Tips sebelum tidur kan, sebab ada orang kentut dalam tidur pun, dia ingat isteri kat sebelah tak sedar??
Meh sini ketahui fakta pasal kentut..
  • Komponen kentut adalah terdiri drp 5 gas yang tidak berbau – NITROGEN 60%, HIDROGEN, 30% KARBON DIOKSIDA, METANA & OKSIGEN 10%.
  •  Kekadang yang berbau busuk disebabkan unsur-unsur sulfur yang dihasilkan oleh bakteria tertentu di dalam kolon.
  •  datang daripada dua sumber ; Udara yang anda telan & peningkatan penghasilan gas drp makanan yang tidak dihadam oleh bakteria di dalam usus.
  •  contoh makanan penyebab kentut ; kacang, brokoli, kubis, tauge, pear, apple, minuman bergas, jus buah-buahan bergas, produk tenusu seperti keju, aiskrim & bijirin.
Kesimpulan dia, walaupun kentut itu bagus untuk buang gas beracun tapi tolong jangan kentut masa meeting. Bullshit bau dia! Tapi kalau tak tahan sangat, keluarlah dan lepaskan kentut dengan nikmat kat mana-mana yang selamat.
Selamat malam. Ingat suami, jangan kentut depan muka isteri!:-0
24ac9__walter
Gambar tiada kaitan dengan topik utama:-p

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

3 thoughts on “KENTUT proses penting untuk kesihatan

  1. kentut..adalah satu nikmat..

    sesetengah orang ada yang bermasalah dalam “buang angin”

    jadi, bersyukurlah 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *