November 29, 2020

Underwater Photography

Underwater Photography/Fotografi Dalam Air adalah salah satu cabang seni fotografi selain daripada potraiture, wedding, modelling dan banyak lagi. Underwater Photography memerlukan penelitian dari segi peralatan, teknik, pencahayaan dan juga perancangan.

 

 

Makin lama diteliti, makin timbul lak minat aku dalam Underwater Photography ni. Aku nampak banyak keistimewaan dan keunikan dunia di bawah air ni sebenarnya. Kalau tak caya, korang boleh ‘google’ imej ‘underwater photography’ dan lihat deretan foto daripada jurugambar-jurugambar di bawah air. Superb der!

 

Objek dalam air dan dalam air. Camano tu? Ye, reflek air di dalam air. Unik kan.

 

Pregnant woman pon boleh dijadikan subjek dalam air.

 

Konsep Underwater Wedding Photography pun menarik. Masih tidak dipraktikkan secara meluas di Malaysia lagi kan. Rasanya sebab ramai yang berfikir dua tiga kali untuk basahkan baju persandingan kot.

 

Fuh! Ni foto Underwater Baby paling cun yang aku jumpa. Boleh imagine tak macam mana baby rasanya tak sampai setahun kot usianya, leh posing ‘baekkk punya’ di dalam air..Cute!

Akibat minat yang mulai timbul ni, aku ada gak survey waterproof case untuk DSLR yang ada kat pasaran Malaysia. Bukan main susah lagi nak jumpa variety dalam aksesori nih. Kalau ada pon, harga memang kaw-kaw lumayan, sampaikan untuk basic case pon dah cecah riban-riban. Memang dalam mimpi la nak ada set underwater camera buat masa skang ni, untuk masa hadapan taktahu lagi la kan. Kot-kot ada rezeki lebih ke, leh gak fikir balik.

So, untuk jangka masa terdekat ni, memang hanya mampu serious survey untuk waterproof compactcam yang boleh cecah air sedalam 10meter. Adalah dua tiga brand di dalam pasaran Malaysia yang mampu milik sekitar RM1000~RM2000..paling penting, quality gambar terhasil dan juga safety seal lock. Kan tak pasal-pasal kamera masuk air!

Ada sesiapa guna waterproof compact cam? Brand apa yang paling bagus dari segi operation dan juga kualiti gambar?

Nikon, Olympus atau Lumix??

Anyone?

 

 

Enjoice!

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

4 thoughts on “Underwater Photography

  1. Waaaaaa..mau upgrade lagik 1 tingkat ka JMR?? Gud..gud. Ada peningkatan nih. Yg kita ni, pegang camera gedabak tu pun masih terkial2 wooo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *