September 28, 2020

Tip Buat CV/Resume:SKILL Paling Penting

Alhamdulillah..hari ni dah hari Jumaat. Bersyukur aku ke hadrat Illahi, dengan limpah kurniaNya, berjaya gak aku bertahan sehingga ke hari Jumaat. Walawey, ko ingat senang ke nak defend diri sendiri stay dalam ofiz, ngadap muka big bos yang kekadang tak nampak macam muka bos, nak defend diri sendiri daripada jumpa Dr. Puan Normah sebab nak mintak MC, nak pikir alasan nak balik awal, nak pikir sebab naper masuk lambat lagi, tu belum pikir soal kerja-kerja lain lagi.

Oh ye, ni tip aku, sebelum masuk kerja pagi-pagi tu, make sure jangan pikir keserabutan soal kerja. Pikirlah soal nak update status Facebook ke, nak update entri blog ke, takpon pikir je pasal usaha ko nak aktfi balik dalam Friendster! dem..Friendster bai, aku ingat orang dah tak sebut frenster frenster ni, tapi memba aku, En.Kimi Gebek tetap have fun okkey! Try le tip ni, konfem semangat kerja ko bertahan sampai ke petang Jumaat.

Back to topic, CV atau resume, tahu kan apa spesis semua ni? Menda ni sangat sinonim ngan student final year, freash graduate ataupun mereka yang ngah mencari peluang kerja. Gini, ofis aku skang ni perlukan 2 orang awek. Yes, bos aku yang nak, bukan aku. Sorang untuk wat admin dan sorang lagi untuk post engineer. So, aku belek la satu-satu resume yang akak HR kasi.

Dah lama tak baca CV orang kan, cam seronok gak bila semua CV tu, awek yang punya. kahkahkah..gempak-gempak sumer CV, ada tu siap sampai 12 helai paper untuk satu CV. Jadahnya ko letak banyak-banyak dik oi, siap ada appendix letak gambar-gamabr tempat kerja ko dulu. Pengalaman kerja tak beragak nak letak, sapu sampah petang-petang pon nak masukkan gak ke??(ok, ni aku tambah jer..)

Aduh..yang bestnyer, suka tengok fresh graduate yang pointer gempak-gempak, memang la gempak giler, tapi janganlah ko gi minta expected salary sampai RM3050. Padahal working experiences, just pernah wat practical training kat kilang. Sedangkan yang ko mintak skang ni, bukan kilang, tapi ni opis spesis angkat batang besi paip, naik chopper pergi tengah laut dik oii..kan lain tu..ha satu lagi, bab ko letak jawatan-jawatan yang ko pegang time sekolah tu, pe halnya sampaikan jawatan ketua dorm pon nak letak gak dalam CV. Paling tak tahan, AJK Makanan pon nak kena letak gak ke dik oii..kat ofiz abang, pantry dia selfservis dik, tak ada jadual bertugas pon…tergelak-gelak aku ngan klik aku, si Megat ni time dok membelek CV ni sumer..

Masuk lak bab educational, takkan semua jenis sekolah nak kena letak gak. Letak yang penting-penting dah le ye. Since SPM boleh consider lagi, tapi kalo since tadika mana, nursery mana pon nak letak gak, itu dah melampau. Dua tiga kali aku review pon, still tak faham apa motif sampai nak kena letak yang ko pernah studi kat tadika mana. Ni CV dik, untuk diintebiu nanti, bukan siri jejak kasih mencari klasmate zaman-zaman tadika dulu.

Tapi cam seronok gak sekali sekala review CV orang-orang baru, maybe salah seorang bakal menjadi klik aku kat ofis nih. Time dah jadi memba, leh citer kat dia balik yang aku gelak kaw-kaw dengan cara penulisan CV ko. Sapa ajar ko wat CV camtu hah??? kahkahkah…

Aku masih tertunggu-tunggu candidate antor CV yang ada satu skill nih. InsyaAllah, kalau dia ada skill ni, konfem leh kekal kat mana-mana kompeni dalam jangka masa yang panjang. Kalo sesapa yang ada skill ni, sila forward email korang kat komen di bawah..kahkahkah…

SKILL: TAHAN KENA MAKI & TAHAN PRESSURE 150barg!!

 
…Ok la gu, got to go, bos panggil lak, petang-petang gini baru bos nak panggil meeting..demmit….dem dem dem..

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

8 thoughts on “Tip Buat CV/Resume:SKILL Paling Penting

  1. sesi membalas lawatan… ;P anyway skill da letak yg best² pun susah nak dpt interview nih… camne? huhu sme nak carik fresh grad sbb expected salary rendah kot? letih… sabaje le… nak wat camne klu blum ade rezeki kan? 😛

  2. ewah….ewah….gelakkan CV orang ye.

    entah2 masa dia dulu pun , orang lain gelak antarabangsa seopis juga…kehkehkeh

  3. aku pun sllu tgk resume pelik2..hari2 dpt..yela..orang nak apply keje post HR, akaun la tp mcm2 yang dia letak..merapu2 smpi 5-6 muka surat..koh3

  4. erk…aku tak buat pon semua point yg ko sebut tu..3 helai je beb CV aku…mantop!! hahaha…tapi tak dpt keje gak…srott srott

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *