Nikmat yang disyukuri

Assalamualaikum wbt & Salam Jumaat yang penuh barakah. Hari ni baru berpeluang luang masa untuk blog peribadi aku ni. Nampaknya janji-janji dan azam-azam di entri Tahun 2016 – Dijangka Lebih Mencabar makin ke laut..haha.. Bulan pertama di tahun 2016 ni, bulan yang sibuk bagi aku. Travel ke sana ke mari, nasib baik just dalam Malaysia. […]

Continue reading →

11 Langkah Pengubahsuaian Bajet 2016

Live-Pengubahsuaian-Bajet-2016

1. Mengurangkan potongan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak tiga peratus mulai Mac ini; 2. Pelepasan khas cukai sebanyak RM2,000 kepada pembayar cukai individu berpendapatan RM8,000 sebulan ke bawah bagi tahun taksiran 2015; 3. Mengurangkan kos harga barangan keperluan harian rakyat; 4. Kesemua penjualan rumah berharga RM300,000 ke bawah ditetapkan hanya untuk pembeli rumah […]

Continue reading →

Hotel Mandurah, Pantai Beserah

IMG_5834

Dah masuk minggu ke-3 aku menginap di Hotel Mandurah Kuantan sepanjang menyelesaikan tugasan projek di Kawasan Perindustrian Gebeng. Selesa. Lagi pun, jarak perjalanan dari Hotel Mandurah ke tapak projek, lebih kurang 20 minit. Hotel Mandurah terletak di Jalan Kuantan-Kemaman (Pantai Beserah). Betul betul tepi pantai. Nak ke bandar Kuantan pun tak jauh. Kiranya, lokasi memang […]

Continue reading →

Cara blogger Deqnoor rapatkan silaturrahim.

H-Gallery Cafe-Sunway Nexis

Alhamdulillah, sekali lagi mendapat jemputan daripada owner blog deqnoordotcom untuk sesi makan malam bersama beliau di H Gallery Cafe, Sunway Nexis. Sedia maklum, ini antara aktiviti blog yang dianjurkan sendiri oleh Deqnoor setiap tahun sebagai tanda penghargaan kepada penyokong blog beliau. Ini kali ke-3 aku dan famili dijemput untuk memeriahkan lagi majlis eksklusif di tempat yang […]

Continue reading →

Sibuk di awal tahun 2016

Sedia maklum, kejatuhan harga minyak dunia, sedikit sebanyak mengganggu-gugat ‘ketenteraman’ dan keselesaan mereka yang terlibat mencari rezeki dalam industri minyak & gas negara. Tidak ketinggalan, kompeni aku. Di akhir tahun 2014, kami jangkakan Ringgit dan harga minyak menjadi makin teruk menjelang tahun 2016 dan seterusnya. Alhamdulillah, langkah mengimport stok di saat MYR3.6 berbanding USD1 dan […]

Continue reading →

Jamuan akhir tahun 2015.

Ye, betul la tajuk tu. Jamuan akhir tahun 2015, dah 20 hari masuk tahun baru 2016, baru aku nak update blog ni..hehe.. Kalau yang mengetahui working style tempat aku bekerja, lagi banyak kerja, lagi banyak makan..haha..selain makan-makan sempena sambutan hari lahir staff, which is setiap bulan dalam setahun, ada je yang menyambut hari jadi. Rezeki, […]

Continue reading →

Cara berjimat ‘shopping online’ di Picodi.my

sign-up-picodymy

Cara berjimat dengan ‘shopping online’ di Picodi.my Gaya hidup terkini dengan membeli-belah di atas talian a.k.a ‘shopping online‘ makin menjadi ‘norm‘ kehidupan rakyat, samada di Malaysia atau luar negara. Tidak dinafikan kelebihan ‘shopping online’, terutamanya dari segi penjimatan untuk beberapa perkara. Dari rumah, kelengkapan dapur boleh dibeli hanya dengan beberapa klik di laptop. Jimat masa. […]

Continue reading →

Solid food pertama baby Danish

Solid Food Pertama Baby Danish. Esok genap 6 bulan usia baby Danish Hayyan. Satu lagi perubahan fasa baru dalam hidup Danish. Bukan sahaja mak pak dia yang tak sabar, rasanya Danish sendiri pun tak sabar nak rasa pengalaman pertama makan makanan pejal/solid food. 3,4 minggu sebelum ni, dah nampak Danish bersedia untuk makan makanan pejal […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Continue reading →