Raya Dahulu, Raya Sekarang.

raya-7

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. Lebih kurang seminggu lagi, muslimin-muslimat akan menyambut ‘hari kemenangan‘ selepas sebulan berpuasa. Bermula hari ni, anak-anak perantau akan bergerak pulang menuju ke kampung halaman masing-masing. Kan minggu dah hari raya! Aku? InsyaAllah esok akan bergerak pulang ke Besut. Harapnya, jalan clear! Seronok nak raya? Mestilah seronok walaupun sedih kerana Ramadhan berlalu…

Continue reading →

Alibaba Jack Ma’s 10 Rules for Success.

alibaba

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 3.18 pagi. Rasa mengantuk aku hilang secara tiba-tiba selepas buatkan susu untuk baby Danish & sesi ‘diaper changing’. Mungkin terkejut selepas aku dapat berita ‘pemergian’ ex-colleague semasa di company lama. Muda. Meninggal sebab cancer. RIP Suresh Rudd. Aku ‘on’ laptop. Browse YOUTUBE untuk video-video input positif yang mampu beri aku some…

Continue reading →

Tips Untuk Bapa: JANGAN BIARKAN anak LELAKI anda berperangai gini!!!

naughty-mischievous-baby-boys-13

Tips Untuk Bapa: JANGAN BIARKAN anak LELAKI anda berperangai gini!!! Cuba bayangkan elok-elok je ko kuar pintu depan, tengok-tengok anak laki ko ngah menikmati sashimi katak..!!!..ok2..stop bayangan tu..ngeri shihottt… Tahulah bapanya seorang photographer alam, tapi janganlah taksub sangat nak bagi anak terer dlm bidang ambil gambar sebegini.. Sedari kecil lagi dah nampak minat anak lelaki…

Continue reading →

Kadar Zakat Fitrah 2016. Ramai terlupa bayar!

Bacaan-Niat-Doa-Ketika-Menerima-Dan-Membayar-Zakat-Fitrah-Ramadhan

Sedar tak sedar, dah masuk fasa terakhir Ramadhan pada tahun ini. Selain kewajipan berpuasa di siang hari, Zakat Fitrah juga wajib dibayar bagi individu muslim/muslimat yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan. Kadar Zakat Fitrah adalah berbeza mengikut negeri di Malaysia pada setiap tahun. Negeri Kadar Zakat Fitrah 2015 2016 Kelantan RM7.00 RM7.00 Terengganu RM4.60, RM6.80…

Continue reading →

4 Tips Shopping Raya dengan Anak Kecil.

TIP SHOPPING RAYA BAWA ANAK KECIL

Syawal menjelang tiba. Ramadhan hampir ke penghujungnya. Masing-masing makin sibuk membuat persediaan menyambut raya, selain sibuk dengan ibadah-ibadah di 10 malam terakhir. Bagi ibu bapa, persediaan untuk anak-anak lebih diutamakan berbanding diri sendiri. Shopping Raya bersama Si Kecil adalah antara cabaran yang perlu dihadapi oleh ibu bapa. Tengah-tengah memilih, anak meragam, anak terberak/terkencing di kedai…

Continue reading →

Kenapa Perlu Ambil Vaksin Bagi Anak Kecil?

13497711_1731401257117729_5934793002031385770_o

Selepas kecoh dengan viral si Teman Lelaki romantik sewakan Limousin untuk surprisekan si Teman Wanita, diganti pula dengan viral si Imam Muda dengan status Facebook berkaitan dengan Anti-vaksin VS Vaksin. Isu Anti-vaksin VS Vaksin ni sebenarnya dah lama. Masa aku bujang lagi, membawa ke anak dah dua. Aku malas nak ambil pusing. Yang penting, fikir…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Continue reading →