Parenting

3 Perkara Simple Ini Perlu Dilakukan Ibu Bapa Untuk Elak Anak-anak Terjebak dengan Najis Dadah

3 Cara Mudah Elak Anak-anak Terlibat dengan Najis Dadah Ekoran tragedi kebakaran Maahad Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang menyayatkan hati, seluruh rakyat Malaysia terkejut dan bersedih dengan kehilangan 25 nyawa yang tidak berdosa.Pada awalnya netizen menunding jari kepada pengurusan Maahad Tahfiz tersebut yang dikatakan tidak menitik-beratkan soal keselamatan di bangunan tersebut. Satu per satu bukti …

Continue Reading
Unit Trust

12 Sebab Pelaburan Unit Trust Perlu Menjadi Pilihan.

Aku ada berkongsikan Tips Kumpul RM100,000 untuk persediaan anak melanjutkan ke Universiti sebelum ini. Alhamdulillah, ramai yang memberikan respon positif dan bersemangat untuk mula menyimpan. Ada juga yang Whatsapp aku bertanyakan tentang Unit Trust dengan lebih lanjut. Aku sebenarnya lebih suka menerangkan lebih lanjut lagi melalui sesi empat mata. Lebih mesra dan terus menyelami ke …

Continue Reading
Ini kisahku

Ada Apa di Genting Highlands Premium Outlet ?

Hujung minggu lepas, memandangkan aku takde sebarang temujanji, wifey ajak naik Genting Highlands untuk ‘cuci mata’ di Genting Highlands Premium Outlet . Aku setuju memandangkan objektif ke sana hanya untuk ‘cuci mata’, bukanna ‘cuci dompet’. Lagi pun, sana lebih dingin daripada KL/Selangor ni haha.. Genting Highland Premium Outlet (GPO) terletak di Skyway Awana yang baru. Jangan …

Continue Reading
Isu Semasa

Tragedi Kebakaran di Darul Quran Ittifaqiyah . Jangan Ulangi Tindakan Bodoh

Assalamualaikum wbt & Salam hari Jumaat yang penuh baraqah. Sebelum jari lembut aku terus mengetuk papan kekunci, marilah sama-sama kita sedekahkan al-Fatihah kepada mangsa-mangsa kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Dato Keramat. Al-fatihah. Sejak kejadian tragedi yang menyayat hati ini, aku perasan, setengah hari pertama, ramai rakan-rakan di media sosial yang mula menyebarkan gambar …

Continue Reading
Unit Trust

Tips Kumpul Hampir RM100,000 untuk Anak Melanjutkan Pelajaran ke Universiti.

Terlebih dahulu, selamat maju jaya aku ucapakan kepada calon-calon UPSR yang sedang berjuang minggu ini. Di Facebook, aku tak terjumpa lagi calon-calon ini yang update status perasaan nervous mereka menghadapi peperiksaan penting yang pertama dalam hidup mereka. Rata-rata yang update status nervous adalah ibu bapa mereka, lebih tepat lagi ibu mereka. Rilex. Kalau ibu buat …

Continue Reading
advertorial

Fashion dan Aku

Fashion dan Aku Sejak awal kerjaya aku, aku bukanlah seorang pekerja yang ke pejabat dengan kemeja berlengan panjang, bertali leher, berseluar slack kemas bergosok, mahupun berkasut kulit hitam..haha..pendek kata bukan seperti dalam drama-drama Melayu..Karier aku sebagai seorang jurutera projek dalam industri minyak&gas tidak mewajibkan aku berpakaian & men fashion sebegitu. Gila apa, masuk process plant …

Continue Reading
tips keluarga

Pujian Melambung Beri Kesan Negatif Kepada Anak-anak

Siapa yang tidak sukakan pujian? Mesti tiada kan. Pujian daripada orang lain memang disukai dan mampu membangkitkan aura positif dalam diri setiap individu. Ye betul, tetapi tidak semua pujian mampu memberi kesan positif, malahan akan memberi kesan negatif, terutamanya kepada anak-anak. Pujian bagaimana yang memberi kesan negatif kepada anak-anak? Jom baca perkongsian di bawah ini. …

Continue Reading
JMR Jr

Kenapa Suka Balik Kampung ?

Assalamualaikum wbt.. Masih dalam mood cuti? Maklumlah bukan senang nak dapat cuti panjang free 5 hari berturut ni, hasil gabungan cuti hari kemerdekaan, hari raya Aidiladha, hujung minggu dan cuti peristiwa hasil kecemerlang atlet sukan SEA. Tak tahu bila lagi ada peluang untuk cuti sakan sebegini kan? Setiap kali cuti panjang sebegini, pasti aku bawa …

Continue Reading
Ini kisahku

Dad & Son || “…ada kereta tak? “

Dad & Son – Pengalaman sebagai seorang bapa lebih manis berbanding pengalaman lain dalam hidup. Setuju? Setiap bapa pasti bersetuju dengan kenyataan aku ini. Pengalaman membesarkan anak, pengalaman mendidik anak, pengalaman berkomunikasi dengan anak dan pelbagai lagi pengalaman yang best akan setiap bapa akan alami. Setiap hari.. Walaupun anak ini kadang-kadang mencabar kesabaran bapa, kadang …

Continue Reading
JMR Jr

Tips Jimat : RM6 vs RM16

Kalau aku boleh jimat RM10 untuk setiap 2 bulan..setahun aku dah boleh jimat RM60. Bagi sesetengah orang, mungkin jumlah itu kecil, tetapi bagi aku jumlah RM60 tu tetap ada makna. Setidaknya aku dah berjaya mengamalkan tips jimat dalam kehidupan! Puas hati. Berbaloi. Setidaknya aku berjaya melakukan penjimatan. Bukan bermakna ‘kedekut’, tetapi berjimat 🙂 Cerita jimat …

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Continue Reading