Cerita pagi tadi.

Biasanya, setiap pagi aku akan ambil masa lebih kurang sejam untuk sampai ke ofis dari rumah. Untung nasib, jalan clear, setengah jam pun boleh sampai. Normal life setiap hari, 5 hari seminggu.

Tapi pagi tadi lain sikit. Jalan agak lengang, maybe sebab ada sekolah yang tutup dan ada staff yang cuti sempena Good Friday. So, aku drive tanpa rasa tensen. Kalau tak, mesti rasa nak maki driver sebelah atau depan..hahaha..

Sekali ada satu bas sekolah ni potong laju dari kanan aku. Mengejut lak tu. Hampir-hampir aku nak maki. Tapi tak jadi, malah aku senyum je sebab otak ni dah start flash back cerita lama, cerita lebih kurang 14 tahun lepas…

Masa aku bersekolah menengah di SMS Tengku Muhammad Faris Petra dari tahun 1996 membawak ke tahun 2000, bas dengan lambang sekolah ni la menjadi kebanggaan. Takde bas sekolah ni, penat la kami terpaksa berjalan kaki ke masjid untuk solat jumaat. Tapi kalau ada, penat gak sebab terpaksa berebut nak naik lepas solat jumaat tu..disiku dan menyiku kat tangga bas tu perkara biasa.

Bila aku up gambar ni di Instagram JMR_BHR yang dilink ke fesbuk, maka bermula komen-komen yang mengimbau kenangan pahit dan manis di Faris Petra.

Kenangan nasi lemak dining hall, kenangan nasi ayam kantin sekolah la, kenangan hari outing ke Kota Bharu la, kenangan aktiviti kelas, kenangan ngorat junior la etc. 5 tahun bersama mengharungi perjuangan untuk memastikan ‘orang’ menjadi ‘orang’ dalam erti kata sebenar. Indah untuk dikenang, tapi tak mungkin akan berulang dan nak diulang..hehehe

Manis!

Salam Jumaat!

 

Salmon baik untuk pertumbuhan dan kecerdasan bayi.

Khasiat ikan salmon yang kaya dengan Omega-3 memang tak dinafikan lagi. Bukan hanya untuk dewasa, salmon juga baik untuk perkembangan otak dan fizikal anak-anak seusia bayi. Omega-3 yang terdapat dalam isi salmon mampu menjaga saraf otak supaya baby lebih kuat dan cerdas.

Untuk si kecil yang baru berjinak-jinak dengan ‘solid food’ , ikan salmon boleh dihidangkan dengan cara direbus dan di’blend’ halus sebelum dicampur dengan bubur atau puree. Nak lebih berkhasiat, boleh juga di’blend’ halus bersama keju/cheese. Eh, baby boleh makan cheese ke? Boleh la..kena baca entri untuk ketahui cheese apa dan bila baby boleh makan cheese.

Untuk si kecil kami yang tak lama akan menjangkau usia setahun, Grilled Salmon/salmon bakar memang menjadi kesukaan dia. Dibakar kosong di atas grill pan tanpa garam, tanpa minyak dan tanpa bahan perasa lain sebab tak elok baby makan makanan bergaram atau bergula. Jangan risau, walaupun tanpa letak sebarang minyak, isi lemak-lemak salmon tu sendiri akan mengeluarkan minyak dan ada penambah rasa semulajadi.

Dihidangkan bersama dengan brokoli rebus begitu sahaja. ‘Nyummy’ kata Dayyan Harith. Biasanya aku beli salmon bersaiz  150gram spesis Norweign. Tapi semalam bersaiz 300 gram, cukup besar untuk dia makan seorang. Jadi, kami 3 orang berkongsi makan sebagai dinner kami! Burppp…

Grilled salmon with broccoli..feveret Dayyan Harith all the times!

 

Aku pasti, antara perkara yang sering menjadi kekeliruan kepada ibu bapa ialah untuk memilih apa hadiah yang sesuai kepada anak comel supaya mereka mendapat manfaat daripadanya. Kalau boleh, sambil menyelam, minum air. Sambil hadiah itu menghiburkan, boleh gak memberi faedah lain kepada fizikal dan mental anak yang sedang membesar tu kan. 

Dayyan Harith, putera sulung kami yang makin membesar dan sedang melalui perkembangan hebat. Kalau boleh, sesaat pun aku taknak terlepas perkembangannya. Bulan ni dah menjangkau usia 11 bulan. Sekejap je masa berlalu kan..

Tahun pertama, anak pertama, faham-faham je la layanan daripada famili. Aku kira Dayyan lebih beruntung daripada aku masa kecil. Tak kisah. Janji happy dia adalah happy kami sefamili. Hari hari mesti happy!

Assemble the lion

Rasanya ini adalah kejutan untuk Dayyan Harith. Mungkin dia tak expect dapat ‘ride’ yang diidamkan beberapa minggu sebelum ni..haha..tengok ekspresi muka dia! Mungkin excited, dan mungkin dia pelik apsal kepala terasing dengan badan lion tu. haha..sebenarnya kitorang plan untuk jadikan Fisher Price Stride-to-Ride Lion ni as a birthday present dia. Tapi mummynya dah tak tahan nak main sama stride to ride lion ni lepas tengok anak-anak best friendnya masing-masing ride lion ni..

My new pet, singa!

Selepas berhempas-pulas lebih kurang setengah jam, akhirnya lengkap gak binatang peliharaan Dayyan ni. Sambil berebut dengan dak kecil ni masa nak pasang, sambil dok mengajor dia cara-cara nak skru, nak pasang part-part mengikut manual. Basic engineering gak ni..My little engineer! hahaha..first day dapat Fisher Price Stride to Ride Lion ni, dari siang sampai ke malam dok main. Bila tekan hidung tu, siap ada bunyi muzik yang menggedik. Seronok bukan main lagi dak kecik ni dok ride Lion ni dari hujung ke hujung rumah.

Act selain boleh ride, Fisher Price Lion Stride to Ride ni gak boleh dijadikan alat bantuan untuk mengajar baby bertatih/berjalan secara independent. Ekor lion tu boleh diangkat naik, cum as tongkat la lebih kurang.

Kat mana aku beli? Mahal ke murah? ..memang berbaloi. Takkan dapat dengan harga rendah kat kedai lain la. Aku beli di kedai online CPS-FB atau CPS-Instagram. Banyak lagi barang-barang atau toys baby kat sana, dengan harga yang rendah dan berbaloi berbanding tempat lain. Kalau korang nak order untuk baby korang, boleh terus Whatsapp- 017-2109382 untuk deal harga terendah!~

FISHER PRICE STRIDE TO RIDE LION – RM180 sahaja!

 

 

Orang dewasa makan cheese/keju, ini perkara normal. Makan begitu sahaja, dengan roti atau pun bersama pasta.

Baby makan cheese, series aku baru tahu. Ingatkan tak boleh, yela kan, sebab cheese yang biasa kita makan tu, sedikit masin, ada perasa dan coloring. Sebelum ini memang tak tahu dan tak ambil tahu. Selepas small celebration kat office, baru aku tahu yang bayi seawal usia 8 bulan, sudah layak untuk menikmati CHEESE.

Tapi bukan semua cheese baby boleh makan. Kalau baby disahkan menghidap ‘milk alergy‘ atau alahan lain seperti eczema, better check dengan lebih lanjut dengan doktor. Atau kalau famili korang mempunyai sejarah alergi makanan atau asma, mungkin lebih baik diberi pada usia yang lebih atau berjumpa doktor untuk dapatkan nasihat dengan lebih lanjut.

Cheese bagus untuk baby sebagai sumber kalsium yang tinggi, Vitamin A dan B2. Kebanyakkan cheese yang terdapat kat market di Malaysia ni ie: cheesdale/kraft tidak sesuai untuk baby kerana mengandungi bahan pengawet, emulsifier, garam etc yang memang tidak sesuai untuk baby korang.

Jadi, cheese mana yang sesuai dimakan oleh baby?

Cheese original. Cheese yang dipasteur dan bebas dari bakteria. Untuk pertama kali, bolehlah di’foodtest’ untuk baby korang dengan Cream Cheese atau cheese yang mempunyai tekstur lembut. Sama ada diberi begitu sahaja atau dimakan bersama pasta untuk baby, terpulang kepada selera anak masing-masing.

Tips: Sekiranya anak korang pertama kali makan cheese, perhatikan sama ada terdapat reaksi negatif atau tak. Sekiranya terdapat tanda-tanda ruam kulit, muntah-muntah, cirit-birit, susah bernafas etc, segera bawa berjumpa doktor. Kemungkinan si comel alah kepada CHEESE.

Selamat makan cheese!:-p

 

Kalau ada yang bertanya,  “Bila saat indah / momen indah anda bersama anak anda?” 

Pasti aku jawab, “Setiap saat..”

Sedari kecil meningkat dewasa, setiap saat perkembangan anak ada cerita yang berbeza. Kalau ikutkan aku yang giler gambar, nak je aku snap gambar-gambar si Dayyan Harith dari saat kelahiran hingga terkini. Memori kad henfon penuh dengan gambar dia, memori kad DSLR Nikon D7000 pon penuh dengan gambar dia. Belum masuk Instagram dan folder gambar Facebook, pon gambar dia. Macam aku cakap, setiap saat adalah momen yang terindah buat aku.  

 GA “Sweet Moment” anjuran blog Melastik Bintang ini menawarkan DVD: Dunston Baby Language yang diimport has. Kalau dapat ni, boleh aku faham sket bahasa badan si Dayyan Harith ni, komplikated bebenor nak memahaminya..:-p

 

Hujung minggu lepas, berkesempatan pulang ke kampung aku di Besut, Terengganu. Sampai di sana petang Sabtu, pagi Ahad dah gerak balik. Penat? Of kos, sebab travel time saja, at least makan masa 8jam. Tapi tak kisah, sebab itu tanggungjawab aku sebagai pemegang jawatan ‘anak sulung’ ..;-)  Sampai lebih kurang jam 1.00petang..lepas lunch, rest sebentar sambil layan drama ‘Projek Memikat Suami’ ..oh ye, trip kali ni tanpa Dayyan & wife aku.

The Best Pau in Town Jerteh

On the way dari KL ke Besut, ada berborak dengan umi pasal the best pau in town yang menjadi feveret aku sejak kecik. Aku aim, bila petang nak ke bandar Jertih dan beli pau ikut nafsu. Kami panggil ‘pau mamat’. Tak pasti lak nama/brand sebenar. Kalau dulu, ayah kepada brader dalam gambar ni yang menjual menggunakan basikal, sekarang ni menggunakan van dengan perkakasan mengukus pau yang masih klasik. Lokasi adalah di depana KFC/Pizza Hut/Anakku di jalan utama bandar jertih a.k.a right after Masjid Hadhari Jertih. Rasanya lepas waktu Asar, brada ni dah mula berniaga.

The best pau in town ni ada 3 inti ; ayam, kaya dan kacang. Yang pau ayam besar tu paling besar, siap ada telur lagi ala-ala karipap IKEA. Pau ayam normal just RM1.00. Masa aku sekolah luh, 50sen je..huhuhu..pau kaya/kacang lak 80 sen je. Petang tu, aku amik pau ayam besar 8 biji, kaya 4 biji. Cukuplah untuk lepaskan rindu kan..hehe..

Isi ayam terbaek!

Tipikal style pau ayam yang aku makan di luar sana, mempunyai isi ayam hancur-hancur, pendek kata di’blend’ hancur. Tapi yang kat sini, isi ayam boleh rasa seketul-ketul. Tak pedas dan tak terlalu manis. Isi ayam memang lembut. Isi ye, bukan lemak ayam mahupun hati ayam. Arghhh melelah lak air liur aku nak ‘describe’kan rasa pau ni..hahaha.. Ok lah. Kang aku cerita panjang-panjang, aku lak yang terseksa. So, kalau korang ada plan ke Pulau Perhentian, boleh singgah di bandar Jertih ni. Tak jauh pun..tak jumpa tempat, boleh call aku..hehehe.. Burp!!!

 

[ Seminar buat duit dengan internet datang lagi. Tingkat momentum korang, DAFTAR SEKARANG!]

 

Short outing kelmarin ni. Since ada terbaca iklan Ekspo Bayi Antarabangsa Malaysia a.k.a MIPF Malaysia International Parenthood Fair, so memang plan nak ke IPC, bersebelahan dengan IKEA. 

Setiap kali ada ekspo baby di IPC, wife akan ajak ke sana. Bukan nak shopping apa sangat pun, just akan beli puting botol AVENT untuk si kecik Dayyan Harith tu je. Biasanya akan ada diskaun up to 20%. Berbaloi la berbanding beli kat AEON atau mall lain. Lagi pun, jarak rumah ke IPC ni sangat dekat. 

Like-Share-Win

Sempat gak pusing-pusing area ekspo baby ni. Saje nak cukupkan 10,000 langkah selepas pekena meatball IKEA, sebelum ke ekspo baby ni. Boleh lak terserempak dengan Irene Nadia&famili yang sedang bermeatball gak. Rezeki wife nak jumpa bakal menantu, Fiska Medina..hahaha..

Ekspo baby kali ni boleh tahan banyak gak booth dia. Wife sempat gak sambar stokin untuk Dayyan. RM3 sepasang..hahaha..lain-lain ada jual aksesori baby cam tilam, toys, playmat, playgym, rompers etc. Untuk anak Selangor yang belum berusia setahun, boleh register TAWAS. Nantik dapat RM1500 selepas anak berusia 18tahun..hehehe..

Ekspo baby ni berlangsung sehingga Ahad ni, 6 April 2014. Sempat lagi ni nak pergi cuci mata dan survey apa yang patut. Tang mana ‘International’ pada fair/expo ni, aku pun kurang pasti….

:-0

 

Alhamdulillah, pagi tadi berkesempatan menghantar adik perempuan aku untuk orientasi penempatan pegawai perkhidmatan pendidikan a.k.a Cikgu di Hotel Aston, Nilai. Beliau akan terbang ke bumi Kenyalang pagi esok untuk mulakan tugas baru sebagai GURU.

Tak sabar nak jadi cikgu semua ni!

Pendaftaran bermula pada jam 9 pagi. Masing-masing penuh bersemangat untuk menabur bakti kepada anak bangsa walaupun dihantar ke pelusuk Malaysia. Oh ye, peserta kat sini semuanya akan dihantar ke Sarawak untuk memulakan perkhidmatan selepas tamat kursus perguruan.  Selamat berjuang semua wahai guru-guru Malaysia!

Konfemkan nama untuk penempatan.

Bakal-bakal guru yang ditempatkan di hotel ini sahaja melebihi 300 orang. Mereka semua ini bersedia untuk berkhidmat ke serata sekolah di Sarawak, baik bandar, luar bandar mahupun pedalaman.

Surat pemberitahuan Orientasi Penempatan

Orientasi ini sebagai info untuk persediaan sebelum ‘report duty’ ke sekolah-sekolah yang dah ditetapkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Walaupun ke mana dihantar, mereka pasrah dan redha, termasuklah adik perempuan aku yang akan bertugas di sekolah kawasan pedalaman, kategori P2 di Lubuk Antu. Takpe-takpe, elaun banyak kan- nak sedapkan hati. :-)

Sebelum berpisah untuk meneruskan perjuangan.

Sebagai abang, risau gak bila dengar si Ina ni dihantar ke kawasan pedalaman di Sarawak. Dahla perempuan, ikutkan si Ina ni ada asma yang terkawal. Nasib baik masih single, kalau tak, pasti haru biru lakinya..haha..Kalau ikutkan google dan info daripada kenalan, kena naik ‘ekspres’ a.k.a bot untuk ke sekolahnya. Lagila kan. Tapi aku nampak semangat membaranya untuk jadi seorang pendidik. Semoga menjadi seorang guru yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Paling sedih, of kos umi. Sebelum ni, si Ina ni yang paling rapat dan jaga ayah umi sebab maktab pengajiannya hanya berjarak sejam daripada rumah umi ayah. Selalulah dia balik ke kampung. Sempat lagi dia berpesan suh aku rajin-rajin balik ke kampung. Deep betul pesanan dia..will do, insyaAllah.

“Chik Ina, kerja rajin2, nnt boleh belikan Ayyan toys manyak-manyak!!! ” jerit Dayyan dengan penuh excited.

Apa-apa pun, pesanan Dayyan Harith gak yang paling best!

Best of luck Ina!

 

 

 

9 Mac 2014-Underwater World Langkawi.

First time ke Underwater World Langkawi, pada tahun 1998, ayah bawa semasa trip pusing semenanjung selepas PMR. Masa tu, Underwater World ni kira tempat wajib kunjung yang gempak giler masa tu. Selepas 15 tahun, aku datang lagi..

Exited tengok ikan sama besar dengan dia.

Kali ni pergi bersama famili aku. Selepas cubaan menaiki cable car gagal, kami ke Underwater World Langkawi yang terletak di area Pantai Chenang. Tiket masuk ke Underwater World Langkawi untuk dewasa macam aku dan Puan Nunu adalah RM30 (warganegara Malaysia). Untuk bukan warganegara, harganya berbeza tapi aku lupa dah berapa. Boleh dapat details di website Underwater World Langkawi.

Ikan air tawar..view dalam sungai

Apa ada di Underwater World Langkawi ni? Terbahagi kepada beberapa bahagian yang menempatkan hidupan asal tempat tu seperti hujan hujan tropika, sub antartika, fresh water, hidupan laut dalam, coral etc. Juga terdapat beberapa galeri yang memaparkan gambar dan info-info berkaitan dengan binatang-binatang yang hidup di bahagian-bahagian tu. Banyak gak benda yang baru / tahu tapi lupa yang boleh aku hayati dan fahami kali ni..hehehe..

Ini bukan ikan.

Walaupun Underwater World Langkawi ni lebih kepada binatang dalam air, tapi ada gak spesis-spesis darat yang ada kat dalam ni. Rajin gak diorang ternak spesis-spesis seperti ni kan..hehe

Bumi Antartika. Kalau dapat masuk, mesti real fefeling je.

Yang lain-lain tu aku tak heran sangat, tapi tertarik dengan si penguin kat sini. Paling best tengok gelagat Rockhopper, spesis penguin yang suka melompat dari satu batu ke batu lain. Bulu kening Rockhopper ni pon unik je, macam dah veteran sangat. Mengikut info kat galeri sini, ada penguin yang Tun Mahathir sendiri yang bawa balik dari antartika nun jauh di sana. Dulu kat sini tak banyak sangat, tapi masa aku pergi ni, dah membiak dengan jayanya. Rasa nak bawa balik bela kat rumah sekor je..

Smart penguin

Agak sayang, masa kami sampai ni, belum masanya staff kat sini bagi makan kat penguin. Kalau tak, konfem Dayyan lagi tertarik dengan aksi penguin ni melantak makan. Ni pon bukan excited dia dok main acah-acah dengan geng barunya ni. Penguin tu lak bijak je dok melayan jari telunjuk si Dayyan..

Amik gambar dengan bapak penguin.

Hide and seek lak dia..

Obor-obor dan tangan ajaib!

 Sebenarnya aku expect lebih lagi daripada yang ada kat Underwater World Langkawi ni. Mungkin sebab sekarang ni Malaysia dah ada Aquaria KLCC yang pastinya ada lebih lagi hidupan kat dalamnya. Cadangan aku, supaya tahap maintenance di sepanjang tempat pameran dalam Underwater Langkawi ni dipertingkatkan lagi. Kasi upkan lagi standard, sebab kalau nak ikutkan harga tiket, dah tak jauh beza dengan Aquaria kan..

Rasanya tak sampai sejam pon kami kat dalam Underwater World ni..tup tup dah sampai penghujung..nasib baik kat sebelah bangunan Underwater World Langkawi ni ada kedai jual cokelat…weee…~

 

Hari Ahad, hari minggu yang ramai tak suka. Kenapa? Sebab esok hari Isnin. Tiap-tiap minggu sama je…

Tapi tidak untuk minggu ni. Ya, esok masih hari Isnin, tapi bukan sebab tu. Sebabnya office aku tutup sampai ke hari Selasa, sebab majoriti join company trip ke Perth, Australia. Best. Cuma staff yang baru masuk je tak berpeluang join. Antaranya, aku lah tu. InsyaAllah tahun depan. Isnin dan Selasa aku cuti. Jadi, mood cuti panjang ni lain macam sket. Lagi pun, petang tadi, Umi&Ayah datang ke rumah kami. Sambil-sambil tunggu diorang sampai, memang masa di hari Ahad kami dihabiskan untuk melayan si Dayyan Harith. 

Makin hari, makin aktif dan bijak. Dah pandai berkomunikasi dan memahami. Di fasa ni, dah jarang tidur di siang hari. Nak ajak main je kijenye. Nak taknak, memang kena sentiasa melayan dan memerhatikannya.

Sepanjang hari dok kat rumah pun bosan gak kan. Nak drive jauh-jauh redah jamm, memang aku malas. Nasib baik One Utama dekat dengan rumah. Lepas Asar, gerak ke One Utama sambil menunggu ketibaan Nek Mi & Aki Dayyan dari Besut. Saja nak berjalan tanpa tujuan. Singgah jap di Dave’s Deli untuk mengopi dan mengeteh.

Gaya borak dah macam big boy sangat.

Bila tengok gambar ni, series macam sekejap je masa berlalu. Rasa macam baru semalam aku azankan Dayyan Harith ni selepas selamat dilahirkan. Hari ni, dah ada dua batang gigi, dan pandai bertatih dan dah memahami komunikasi kami. Alhamdulillah, selera makannya bertambah havoc dan berkadar langsung dengan berat badannya.

Selesai sesi mengeteh dan mengopi, berjalan menuju ke Hamleys di tingkat 1. Sapa pernah masuk ke Hamleys ni? Bagi yang tak pernah, Hamleys ni kiranya cam ToysrUs gak la. Banyak toys best dan imported. Ni salah satu port feveret Dayyan. Sebab, ada banyak toys yang boleh dimain/ditry kat situ. Last time datang, dia tak memahami sangat. Sekarang ni, dia excited gile. Sampai tak tahu mana satu nak try dan main. Beli lain kali, kata Daddy..hahaha

Update blog jap!

So far yang aku nampak, Dayyan memang minat ngan laptop. Everytime aku buat kije guna laptop, konfem merengek nak tekan-tekan keyboard gak. Sekarang ni, siap buat action menaip laju-laju dan gerak-gerakkan mouse konon-konon tengah buat kerja. Dah masukkan ‘My Own Laptop’ by Leap Frog ni dalam list untuk 1st birthday present dia. Belum decide lagi nak hadiahkan apa.

End of the day, bukan main excited bila Nek Mi, Aki & Chik Ina sampai. Orang dinner, dia pun semangat nak dinner. Then, tunjuk kat NekMi&Aki yang dia dah boleh bertatih sambil pegang Stride to Ride Lion dia. Mulut toksah cakap, tak berhenti berborak sampailah dia tidur…

[LINK- Jana duit RM800-RM1000 secara part time dari rumah]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© 2014 2013 Hak Milik Penuh Jamar.Bahar a.k.a JMR