September 26, 2020

DSLR itu Digital Single Lens Reflex

Since 2008, aku adalah pengguna DSLR Nikon. Dah jarang guna digital compact camera. Bukan kerek atau sebagainya, tapi ada orang cakap dah tak macho kalo snap gambar guna compact camera, lebih-lebih lagi bila compact camera tu kaler pink. Tapi bila snap gambar guna handphone camera, takde lak orang cakap tak macho. Dah tu beriya-iya mintak tolong snap gambar lak tu. camano tu…
Itu cerita lepas…
Since Chinese New Year 2011, Bye-bye Dear, jodoh tak berpanjangan, hajat di hati, dah nak say No More Photography by using DSLR. Sebabnya, terasa macam dunia ni tak adil bila budak-budak beruniform sekolah pon dah start gantung kat leher DSLR masing-masing bawa ke sana ke mari. Eh dik, tak berat ke menatang gedabak dok gantung gitu ek????…..
Bila suasana dah tenang, dah fikiran kembali waras, kat Google gak tempat lepak paling best berbanding ngan mapley Subaidah kat Kota Damansara tu. Nak apa, petik je. Kat mapley, belum tentu apa yang ko petik tu dapat, awek lagi la tak dapat. Kat Google, ko petik “gambar awek”, bersusun dia kasi ko, tu belum tentu lagi petik ” gambar awek bo***”, bersusun tak abes makan ko!!!!..kahkahkah…merepek!
Sejak dua menjak ni, aku just petik ” Nikon D7000 ” je kat Google. Buat kije barang seminit dua, bukak windows Google barang sejam dua. Penting ni sebab aku nak tau keburukan terkini tentang produk nih. Aku jenis tak suka pandang kebaikan, lagi syok pandang buruk, ni teknik nak selamatkan poket daripada terus menipis dan mengelakkan nafsu daripada mengawal akal. Tapi kenapa NIKON? Naper tak brand lain? Sebabnya aku tak gheti nak eja CANON & SONY apatah lagi PENTAX. kahkahkah..
NIKON D7000
Image Resolution
: 16.2 megapixels CMOS Sensor
LCD: 3inch (920,000dots)
Storage: 2 x SD (SDHC/SDXC)
Weight: 690g(without battery&memorycard)
ISO: 100 ~ 6400, extended to 25600
New image processing, EXPEED 2
Body: magnesium-alloy, rubber panelled handgrip
Video: Full HD with continuous autofocus
New 39-point autofocus system
Price: Cheaper than D300s, more ezpensive than D90 with kit lense 18-105mm VR
Result test centre by Daniel Lezano DCIM:
– handling & ease of use : 23/25
– features : 23/25
– performance : 23/25
– Value for money : 22/25
Cam macho gak bawak benda ni lagi kan??
Agak-agak, nafsu mengawal akal OR akal mengawal nafsu ? Atau nafsu sudah tak terkawal, dan mati akal!!!kahkahkah….

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

8 thoughts on “DSLR itu Digital Single Lens Reflex

  1. hubbu akak pun tgh ngintai D7000..skrg tgh gigih la kumpul duit tu. tapi betul la, camne budak² skrg bleh ada DSLR yer..manyak duit makpak nya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *