November 29, 2020

Tips Mengurangi Noise Pada Gambar

Bagi menjawab pertanyaan Cik Linn yg tertanya-tanya nape banyak gambar Hari Raya dia ritu terdapat banyak sgt noise, ‘segala macam mak nenek noise’ katanya, meh saya sharekan 20cents apa yang saya tahu…
Apa itu NOISE pada gambar ni sebenarnya?
Sekumpulan bintik/titik pada gambar  yang menjengkelkan dan memburukkan kualiti gamabr tersebut.
 
Apa yang menyebabkan NOISE ni sebenarnya? 
ISO over TINGGI ok : Ada sesetengah pengguna ni tak tao bila masa nak guna ISO tinggi, dan bila masa nak rendahkan ISO. Umumnya, pada tempat yang lebih terang, ISO yang digunakan adalah rendah, dan ISO dinaikkan pada keadaan yang kurang cahaya. Kalo tak tao sgt, dinasihatkan tidak menggunakan ISO melebihi 400.
UnderExpose nyer gambar : Maksudnya gambar dirakam pada tempat/keadaan yang amat kurang cahaya.
Exposure Yang Terlalu Lama: Tapi kalo dah terlalu lama exposure semasa merakam gambar, jawabnya gambar tu akan overexpose dan putih melepak la hasil gambar tu.
Ok Cik Linn, bila dah tao masalah/maksud masalah ni, baru kita leh carik solution.
Pada pendapat saya, chewaah cam ayat esei BM lak, langkah pertama mengurangkan NOISE adalah setkan ISO yang sepatutnya. Kalo saya la kan, kalo kat outdoor, biasanya saya akan guna ISO 100/ISO200, dan indoor biasanya ISO400 atau tidak lebih ISO800. Biasanya DSLR akan kurang memberi risiko NOISE disebabkan pixel yang lebih tinggi berbanding compact camera.Eh2..apa jadahnya ISO ni lak kan. Bagi yang 1st time dengar, klik ISO untuk cerita yang lebih lanjut.
Kebanyakan camera yang ada di pasaran skang ni, ada fungsi Noise Reduction yang membantu mengurangkan kadar NOISE. Jangan lupa aktifkan fungsi ni lak yek.
Cara lain yang boleh digunakan untuk mengurangkan noise ialah dengan mengedit gamabr itu menggunakan software cam Photoshop dsb. Ni cara terakhir bagi menyelamatkan gambar anda!
 
Kadang-kadang, bagi saya gambar yang berNOISE ni pon cantik juga. Nampak cam ada gaya & stylo. Teksture bintik-bintik tu kalo dihitamputih pun nampak menarik gak. Kalo tak caya, cubalah…~
**aik, nape aku bersaya-saya dalam entry kali ni ek..hmm…
Gambar ni bernoise, tapi aku suka..pe da kisah!!!:-p
hikhikhik

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

10 thoughts on “Tips Mengurangi Noise Pada Gambar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *