July 2, 2020

SOHO || Small Office Home Office

Salam 1 Malaysia..

Tahu tak apa itu S.O.H.O, atau dalam bahasa omputih, Small Office Home Office?

SOHO ni lebih kurang macam satu ruang kerja untuk run some business yang tidak melibatkan ramai pekerja, mungkin seorang, dan mungkin tidak melebihi 10orang pekerja. Ruang yang kecil dan hanya mempunyai beberapa keperluan penting seperti laptop, all in one printer,fax dan juga telefon. Dan biasanya melibatkan sesatu bisnes yang boleh dirunkan ajo dari rumah. Oh ye, jangan tak percaya, ada sesetengah bisnes yang hanya run dari rumah mampu menjana pulangan yang lumayan..

Kenapa aku bercakap pasal SOHO nih??

Sebab, SOHO ni series lagi best dari dok ofis. Janji ada talian internet yang pantas dan stabil. Takde bezanya dengan bekerja di dalam ofis..Pengalaman aku lebih 2 minggu di Bintulu, dengan workplace SOHO yang aku setup sendiri, rasa tenang dan bersemangat je nak buat kerja, even di tengah malam okkey..

SOHO yang disetup sendiri. Cuma sekadar laptop sebijik, printer all in one..dan paling penting ada katil lgi tu kat sebelah, siap setiap pagi ada orang tolong kemaskan lagi wot wot..kahkah..sebenarnya ini adalah bilik hotel. So, SOHO itu lebih kepada Small Office, Hotel Office le kan..:-p

 

Dan ni lak SOHO aku yang sebenar. Laptop untuk editing&blogging, telefon dan paling penting line UniFi yang superb laju. Tapi still takleh nak lawan speed Bro Kid and Bro Man , 20Mbps lagi tu!!!..

** kadang-kadang terfikir gak untuk run biz daripada rumah sepenuh masa je..agak-agak boleh tampung kehidupan tak? Dan bisnes apa lak ye??hehehe:-)

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

5 thoughts on “SOHO || Small Office Home Office

  1. kena pastikan betul2 bro kalau nak buat bisnes tu.. planning kena cantik.. dan sediakan dulu back up kewangan sekurang2nya untuk setahun.. dalam setahun tu lah kena buat bersungguh2 agar bisnes tu akan terus naik drafnya.. 🙂

  2. Boleh sgt dah tu bro. cantik SOHO mung… tapi kalau bebetul nak buat sepenuh masa, kne buat perancangan yang rapi, back-up plan, exit strategy etc. Bukan apa, pengalaman lalu byk mengajar =)

    Jazzakallah khair… peace!

Leave a Reply to shahroll Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *