July 2, 2020

Tips2 : Ketahui Apa itu Fotografi

Jangan member beli DSLR, kamo pon mahu juga. Sedangkan kamo tidak ada prinsip dalam berfotografi..

1. Pilih satu BRAND, dan setia bersama brand tu. Jgn curang.
Kalo kamo btol2 berminat dlm bidang ni, better kamo pilih satu brand je. Pk baik2 sebelum membeli. Lebih baik kamo berhabes dalam membeli lens & other equipment daripada asik tukar2 jenama gear kamo. Di Malaysia, majoriti menggunakan Nikon & Canon. So, pk lelok & cobalah untuk setia.

2. Belajar dari yang pakar.
Banyak cara untuk belajar fotografi. Dunia dah berubah & makin canggih. Kalo rasa malas nak kuar outing ramai-ramai, leh je dok umah ngadap intenet. Banyak website2 yang display foto2 yang best. Blajar angle, komposisi gambar, lighting dan juga editing. Then try aplikasikan menggunakan gaya kamo, menggunakan DSLR kamo sndr!

3. Cari skop kamo.
Dalam fotografi, mcm2 skop ada. Ada yang suka snap landskap, ada yangsuka snap model, ada yang suka snap binatang, ada yang suka snap wedding, ada yg suka social event, ada suka candid dan macam2 lagi lah. For the first, try fokus pada satu cabang. Contohnya fokuskan pada landscape photography. Cuba kuasai cabang ni spenuhnya. Fahami setting2 DSLR anda utk mendapatkan shoot yang terbaik. Bila dah mahir dalam cabang ni, barulah beralih ke cbg2 lain seperti wedding, model photoshoot etc.

Underneath Photography..sapa nak join???

20cents tips dari JMR….

JMR

Yo, it's me, JMR!

View all posts by JMR →

10 thoughts on “Tips2 : Ketahui Apa itu Fotografi

  1. tak mampu nak beli camera mahal..pakai yang biasa dululah..

    nasibbaiklah saudara kamu cepat buang darah beku tu..manalah tau kalau tak buang boleh memudaratkan diri sendiri.

    ala akak main-mainlah pasal keropok lekor tu…

Leave a Reply to Sidratul Muntaha Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *