tips

Pilih Waktu Shopping Raya yang Sesuai. Salah Pilih Hilang Mood

Pilih Waktu Shopping Raya yang Sesuai Tidak lama lagi umat Islam akan menyambut hari kemenangan selepas sebulan berpuasa. Kalau awal-awal Ramadan, masing-masing ghairah memuatnaik gambar-gambar makanan untuk berbuka puasa, kini gambar persiapan raya ie: baju raya/baju kurung raya menjadi gambar hangat di media sosial.Rata-rata rakan media sosial sedang melakukan persiapan terakhir menjelang hari raya. Masa …

Continue Reading
tips

Cara Urus Duit Raya Anak ?

Tips Cara Urus Duit Raya Anak. Raya dah nak dekat. Duit raya dan hari raya antara tradisi yang masih meriah dari dulu hingga sekarang. Tak kiralah, banyak atau sedikit, anak-anak pasti gembira dan teruja setiap kali menerima ‘angpow’ atau duit raya daripada mereka yang lebih berusia. Duit raya anak-anak adalah amanah yang perlu dijaga oleh ibu …

Continue Reading
blogger tips

3 Tips Penting Yang Aku Belajar di “Confident Swimming Babies & Water Safety Workshop” @ The Parenthood

“Confident Swimming Babies & Water Safety Workshop” di The Parenthood Ibu bapa mana yang tak bahagia melihat kegembiraan anak-anak berseronok mandi-manda di pantai atau kolam renang. Tambahan pula, lumrah anak kecil yang memang suka air, suka mandi kolam atau di pantai. Tetapi awas, sudah banyak berlaku kes-kes dari saat gembira menjadi saat duka di tempat-tempat …

Continue Reading
tips

Perlu Ke Tak Beli Insuran Perjalanan (Travel Insurance)?

Sebelum melancong terutama ke luar negara, adakah ‘beli insuran perjalanan (travel insurance)’ sudah termasuk dalam ‘to do list‘  atau korang tak ambil peduli langsung pun tentang ‘keperluan’ ini? Jangan macam tu kawan. Bagi aku, ‘membeli insuran perjalanan’  semasa melancong terutama ke luar negara bukan sahaja perlu, tetapi sangat penting. Malang tidak berbau. Travel insurance ini …

Continue Reading
Ini kisahku tips

Tip Penting Travel dengan Anak Kecil.

Tip Penting Travel dengan Anak Kecil. Thailand, Vietnam, Singapore, Jepun, Korea Selatan, United Kingdom, The Netherland, Italy dan Qatar antara negara-negara yang pernah aku jejaki, sama ada bersama kawan-kawan atau isteri. Pengalaman travel bersama kawan-kawan dan travel bersama isteri memang berbeza. Dua-dua pengalaman ini menarik dan ada pahit manisnya. InsyaAllah, pada bulan ini, pengalaman Travel …

Continue Reading
tips

Cara Berkesan Kawal Kolesterol Dalam Darah.

Cara Berkesan Kawal Kolesterol Dalam Darah. Masalah kolesterol tinggi dalam darah antara punca utama kepada masalah jantung dan strok. Ramai di antara kita yang masih tidak tahu lagi, apa itu kolesterol, atau lebih spesifik lagi, kolesterol mempunyai dua jenis; kolesterol ‘baik’ dan kolesterol ‘jahat’. Kegagalan mengambil langkah berkesan untuk kawal kolesterol dalam darah boleh memberi …

Continue Reading
tips

Kesalahan Yang Biasa Dilakukan Oleh Pembeli Rumah Pertama

Kesalahan Yang Biasa Dilakukan Oleh Pembeli Rumah Pertama Daripada kos pemeteraian ke bayaran pendahuluan hinggalah ke penilaian rumah, ada banyak perkara yang mengelirukan tentang proses membeli rumah, terutamanya bila melibatkan soal kewangan. Pastikan anda tidak menghabiskan simpanan anda selepas membeli rumah pertama anda. Didik diri anda, elakkan kesilapan lazim yang dilakukan para pembeli lain dan …

Continue Reading
tips

Tak Boleh Beri Makanan Ini kepada Bayi..Baru aku Tahu!

Semak Makanan Yang Tidak Sihat Untuk Bayi Anda. Aku selalu dengar daripada orang lama, dulu-dulu, diorang tak kisah sangat untuk ‘suap’kan makanan pejal kepada anak diorang ie: pisang lenyek ke/nasi lembik di bawah usia 6 bulan. Kini, daripada pembacaan aku, tidak digalakkan dan boleh mendatangkan mudarat sekiranya bayi berusia 6 bulan ke bawah diberi makanan …

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Continue Reading