Demi Masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Melainkan, orang yang beriman, dan beramal soleh. Dan (mereka yang) mengajak ke arah kebenaran dan mengajak dengan sabar. Aku lebih suka sibukkan diri di hujung minggu daripada tidur hingga ke saat matahari tegak di atas kepala. Tapi itu tidak bermakna tiada masa untuk famili. Ahad lepas, memandangkanRead More →

Bulan lepas, aku mendapat mesej ringkas dari si ibu kepada bayi kembar tak seiras untuk aturkan satu sesi fotografi di rumah ibu mertuanya. Sangat teruja untuk sesi fotografi ni sebab ni first time aku shoot si kembar. Kompom cabarannya lebih berbanding sesi fotografi newborn untuk seorang anak kecil kan. SesiRead More →

Kahwin sekali seumur hidup. Itu memang cita-cita awal setiap pasangan kan? Yang bernasib baik, akan merasai pengalaman kahwin kali kedua, ketiga, keempat atau mungkin lebih. Itu rezeki dan jodoh masing-masing. hehehe..itu lain cerita. Kenangan manis sekali seumur hidup ni, rugi kalau tidak diterjemahkan ke dalam bentuk album, yang boleh ditatapRead More →

Bro, aku nak beli DSLR, tapi aku tak tahu nak beli brand mana satu? Nikon ke Canon bro? D7000 ke 60D? Ini antara persoalan yang agak susah untuk diberi jawapannya. Terutamanya user Nikon seperti aku yang tak pernah guna brand lain, pasti aku lebih bias kepada brand Nikon, kan? Jadi,Read More →

Tahun 2011, makin hari makin ramai yang mampu memiliki DSLR/camera..dan makin hari makin ramai yang mampu bergelar jurugambar(photographer). Tua muda, lelaki perempuan, pelajar universiti mahupun pelajar sekolah..semua mampu memegang status jurugambar. Tapi berapa ramai yang mampu bergelar Jurugambar Profesional? Ada yang menggelarkan diri mereka seorang Jurugambar Pro, tapi di sebalikRead More →

Dalam berblogging, rasanya entri dengan gambar-gambar yang cun+cute akan menarik lebih minat readers untuk habeskan membaca satu-satu entri kan. Ye la kan, kalo ayat panjang berjela tanpa letak sekeping gambar pon, pasti buhsan gak kan. Tol x? Tapi kalo letak gambar ngan mulut senget, kepala herot dan hidung bengkok ponRead More →

Bagi menjawab pertanyaan Cik Linn yg tertanya-tanya nape banyak gambar Hari Raya dia ritu terdapat banyak sgt noise, ‘segala macam mak nenek noise’ katanya, meh saya sharekan 20cents apa yang saya tahu… Apa itu NOISE pada gambar ni sebenarnya? Sekumpulan bintik/titik pada gambar  yang menjengkelkan dan memburukkan kualiti gamabr tersebut.Read More →

Pasti ada yang pernah alami masalah ketidakpuasan hati pada gambar yang dicapture. Walhal korang dh pun gunakan DSLR yang gedabak saiznya. 100kali snap pon, gambar yang terhasil still nampak sama dan takde perbezaan dengan gambar yang dicapture oleh adik kamu mahupun nenek kamu(jika mereka pn menggunakan DSLR la kan)… PendapatRead More →