‘Suruh anak mandi’ antara perkara sukar dan mencabar kepada ibu bapa. Kalau tak kena cara memujuk, pasti anak-anak akan meragam sebelum ke bilik air. Penat juga memerah idea untuk setting ‘mood’ mereka supaya rela hati dan enjoy ‘bath time’. Ada beberapa tips/cara yang aku dan isteri praktikkan supaya Dayyan &Read More →

Pengalaman Bawa Anak Solat di Masjid. Semalam merupakan hari yang sejarah dalam hidup aku. Pengalaman pertama bawa anak solat di masjid untuk menunaikan solat isyak dan solat tarawih tidak akan dilupakan sepanjang hidup aku. InsyaAllah langkah yang aku ambil ini akan diberkati oleh-Nya. Amin..~ Dah besar anak sulung aku, DayyanRead More →

Sepetang Bersama Blogger 2017 yang dikatakan edisi terakhir, telah diadakan dengan jayanya di MaTic Kuala Lumpur pada 1 Mei 17 yang lepas. Dah sebulan berlalu, mungkin masih ada yang tersenyum-senyum mengingatkan kenangan manis pada hari itu, atau mungkin sudah ada yang terlupa. Aku?¬†of koz lah masih ingat, tu pasal baruRead More →

Assalamualaikum wbt.. Pejam celik, pejam celik, dah masuk 11 Ramadhan hari ini. Rasanya masih tidak terlambat untuk aku ucapkan Selamat Berpuasa. Aku tak pasti sama ada aku sorang je rasa ‘masa cepat berlalu’, atau korang pun rasa. Dah pun masuk fasa kedua di bulan Ramadhan, Tak lama lagi akan masukRead More →

Alhamdulillah, tahun ini berkesempatan menyambut hari kelahiran abang Dayyan yang ke -4 di kampung. Sebenarnya, tidak merancang untuk sebuah majlis hari jadi, tetapi keterujaan Nekmi & mommy menjemput saudara terdekat menjadikan hari tersebut sangat meriah. Yang paling seronok pastinya ‘birthday boy’. Tak sangka, last minutes jemput tetamu pun, diorang masihRead More →

Abang Dayyan dan adik Danish adalah peminat/pencinta haiwan. Cuma masih belum ada peluang untuk membela kucing atau burung mahu pun ikan. Pernah cuba nak bela ikan, tetapi tak sampai sebulan, ikan-ikan itu ‘meninggal’..setiap kali balik kampung, dikejarnya dan dipeluk-peluknya kucing peliharaan Nekmi. Kemurungan lak kucing-kucing tu kat kampung setiap kaliRead More →

Assalamualaikum wbt.. Sedar tak sedar, kita dah berada di hari terakhir di bulan Februari 2017. Ada tak yang rasa cepatnya masa berlalu seperti apa yang aku rasa? Normal aku rasa, akhir zaman.. Setiap tahun, Februari ada bulan yang sentiasa dinanti. Bulan kelahiran aku, bermakna bulan yang pastinya usia aku bertambahRead More →

AEON Fantasy Kidzoona , Shah Alam. Dayyan&Danish sangat seronok! Jumaat sebelum Chinese New Year 2017 lepas, aku mendapat pelepasan percuma pada sebelah petangnya oleh pihak pengurusan. Terima kasih daun keladi! Memandangkan Puan Nunu juga mendapat cuti percuma sehari sebelum, kami mengambil peluang ini untuk lunch date berdua selepas solat Jumaat,Read More →

Rezeki Dapat GoPro HERO 5 Black. Dari awal kemunculan GoPro beberapa tahun lepas, hingga ke GoPro HERO 4, aku tidak berminat langsung dengan kamera kecil (action cam). Pertama, sebab aku pengguna tegar DSLR sejak 10 tahun lepas. Jadi, jika dibandingkan dengan kualiti gambar, memang tiada sebab untuk aku memiliki GoPro.Read More →