Umum tahu, makin lama harga emas makin meningkat. Dalam masa beberapa tahun, nilainya akan meningkat berganda. Kalau ditanya ‘Untung ke melabur dalam pelaburan emas?’..pasti ramai akan menjawab dengan ghairah, “Ya, ya untung!” Hari demi hari, perbelanjaan kos sara hidup makin meningkat. Sampaikan ada yang jumlah perbelanjaan melebihi jumlah pendapatan. RealitiRead More →

Tertarik dengan perkongsian status di Facebook oleh Penasihat Takaful keluarga aku, Cik Faiza, aku nak kongsikan di sini gak. Tips Pengurusan Kewangan di STEP 2015 Oleh: Ustaz Dr Zaharuddin Abdul Rahman ‚úĒSetiap kali berhutang, catatkan dan tunjuk pada suami/ isteri supaya bila sudah meninggal, boleh dilunaskan. Kalau tak? Roh kitaRead More →

Selepas kejayaan Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog, aku pasti ramai blogger yang kian mengorak langkah untuk menjana duit melalui internet. Respek! Siapa cakap goyang kaki tak leh buat duit kan? Walaupun aku tak berpeluang ke seminar itu, alhamdulillah, rezeki melalui program affiliate sentiasa atas. Buat masa sekarang ni, fokusRead More →

Bercakap tentang AFFILIATE ramai dok claim yang mereka tahu tentang affiliate. Tapi berapa ramai je yang mampu dan faham, cara menjana keuntungan melalui affiliate? Mungkin 50-50..ada yang tahu, ada yang tak tahu, walaupun mereka tahu definisi sebenar affiliate. Dalam Malaysia ni, ramai yang dah kenal dengan En.Titan yang terkenal denganRead More →

Aku percaya, kebanyakan student engineering/teknikal terutamanya budak-budak elektrikal, mekanikal, petrokimia dll, bercita-cita untuk bekerja di bidang oil and gas lepas grad. Itu biasa, sebab aku dan geng-geng dulu pun gitu. Kenapa? Sebabnya dari hari pertama pendaftaran, student-student teknikal uni aku dah di’racun’ dengan “kalau awak nak gaji mewah dan lumayan,Read More →

Ye, memang perlu sangat. In fact, bukan takat untuk anak je, untuk awak, awak, awak dan awak juga perlu. Kenapa? Senang je jawapan dia, sebab ‘malang tak reti nak bau sapa yang patut dia pilih’.. ops ambil insuran ni bukan bermakna ko akan terlindung daripada musibah ke eksiden pape cumaRead More →

Tip-tip yang aku dapat ni, memang sesuai dan kena ngan timing di awal tahun ni. At least, leh refreshkan balik semangat yang pernah ada semasa mula-mula berkarier atau berbisnes. Tip Motivasi dalam Kerjaya & Perniagaan 1. Selalu lakukan lebih daripada apa yang dibayar/diupah. contoh, kalau pendapatan kita RM3k sebulan, buatRead More →