Tips Kewangan

Cara Keluarkan Duit Google Adsense melalui Western Union

Blogger dan Iklan memang tidak dapat dipisahkan. Majoriti blogger akan cuba sedaya upada untuk melengkapkan blog mereka dengan spesifikasi-spesifikasi yang ditetapkan oleh pihak pengiklanan supaya laman blog mereka layak untuk dijadikan tapak pengiklanan. Google Adsense antara pihak pengiklanan popular yang menjadi pilihan blogger buat masa sekarang. Antara sebab Google Adsense menjadi pilihan blogger ialah pembayarannya menggunakan …

Continue Reading
Tips Kewangan

Tips Simpan RM1000 Sebulan

Dari segi kewangan, cabaran paling sukar adalah untuk menyimpan sebanyak mana yang diperlukan. Terutama bagi mereka yang menetap di kota raya. Ada orang, pendapatan RM8000 sebulan tetapi untuk meyimpan RM1000 sebulan, sangat susah. Ada orang hanya berpendapatan RM3000 sebulan, tetapi masih mampu menyimpan RM1000 sebulan. Tidak dinafikan, hidup di bandar memerlukan perbelanjaan yang besar. Dengan …

Continue Reading
Tips Kewangan

Kesilapan Terbesar Mendidik Anak-anak Mengenai Wang

Assalamualaikum wbt.. Sudah baca artikel Teknik Biakkan Duit Raya Anak di post sebelum ini? Aku pasti, sebagai ibu bapa, kita bukan sahaja mahu mendidik anak-anak supaya bijak dalam mencari ilmu, malah mahu mendidik anak-anak mengenai wang sejak mereka kecil. Namun ada kalanya mesej yang ingin kita sampaikan tersasar daripada matlamatnya. “Ada Wang Semua Boleh Jadi” Frasa …

Continue Reading
Tips Kewangan

Cara Urus Duit Raya Anak ?

Tips Cara Urus Duit Raya Anak. Raya dah nak dekat. Duit raya dan hari raya antara tradisi yang masih meriah dari dulu hingga sekarang. Tak kiralah, banyak atau sedikit, anak-anak pasti gembira dan teruja setiap kali menerima ‘angpow’ atau duit raya daripada mereka yang lebih berusia. Duit raya anak-anak adalah amanah yang perlu dijaga oleh ibu …

Continue Reading
Tips Kewangan

Tips Menabung | Tanpa Sedar, Tabung Bunian Berjaya Kumpul RM470.

Tabung Bunian Berjaya Kumpul RM470. Antara normal rutin aku setiap hujung tahun adalah mengira koleksi duit tabungan sepanjang tahun. Dari 1 Januari hingga ke 31 Disember setiap tahun, duit lebihan perbelanjaan setiap hari akan dimasukkan ke beberapa tabung yang berasingan mengikut nilai not/syiling dan tujuan tertentu. Biasanya, tabung not RM5 atau lebih besar mengambil masa …

Continue Reading
Tips Kewangan

Sekiranya Tiada Harga Petrol Naik, Apa Boleh Buat Dengan 15sen untuk Setiap Liter Petrol Ron 95?

Semalam, rakyat Malaysia dikejutkan dengan pengumuman kenaikan harga petrol sebanyak 15 sen untuk semua bermula 1 November 2016. Ini bermakna, mulai hari ini; Ron 95 akan menjadi RM1.95/liter (sebelum RM1.80/liter) Ron 97 akan menjadi RM2.15/liter (sebelum RM2.00/liter) Diesel akan menjadi RM1.75/liter (sebelum RM1.60/liter) Di Media Sosial, ramai rakyat meluahkan rasa tidak puas hati. Tidak puas …

Continue Reading
Tips Kewangan

Rahsia Membina Kekayaan.

Hari ini dah masuk Ramadhan yang ke-18. Lagi beberapa hari dah nak masuk Syawal. Bulan kemenangan bagi umat Islam yang berpuasa. Yang tak cukup puasanya atas sebab sengaja, belum menang lagi kan. Semalam viral dengan isu seorang Imam Muda yang dikatakan tidak sensitif dengan satu isu semasa, lalu dimuatnaiknya satu status yang boleh dianggap satu …

Continue Reading
Tips Kewangan

E-book Bisnes Aiskrim

Ada yang Whatsapp, “boleh ke buat duit dengan jual eskem je?” Aku jawab, “bolehlah, apasal tak boleh pulak..” Dia tanya lagi, “Kau jual eskem ke?” Aku jawab, ” Sekarang ni tak, mana tahu kot kot minggu depan, bulan depan aku jual…” Dia tanya lagi ” Dah tu, nak resign engineer ke?” Aku jawab lagi, ” …

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Continue Reading