Pengalaman Dayyan Naik Beca di Bandar Melaka

Kalau kau orang perasan, Melaka adalah antara tempat kegemaran yang selalu kami sekeluarga pergi. Tak kiralah sama ada sekadar singgah sekejap atau bermalam di sana. Dua sebab aku dan isteri suka ke sana; makanan best dan tempat menarik yang ada di sana. Dalam masa yang sama, kami memilih tempat penginapan atau hotel yang berlainan untuk merasai pengalaman berbeza setiap kali melawat bandaraya penuh dengan sejarah ini.

Sempena cuti Hari Kebangsaan tempoh hari, sekali lagi kami berpeluang jalan-jalan ke bandar Melaka. Kali ini kami memilih untuk menginap di Hotel Imperial Heritage yang terletak di bandar Hilir. Nanti aku cerita pasal hotel ini. Entry kali ini, aku ingin kongsikan pengalaman Dayyan yang pertama kali menaiki beca berhias yang merupakan aktiviti popular di bandar Melaka ini.

Waktu paling sesuai menaiki beca ini adalah pada waktu malam. Kurang panas berbanding siang hari.

Sebelum menaiki beca, aku bertanyakan harga RM25 untuk satu trip untuk kami 4 beranak. Pada awalnya aku ragu-ragu gak kemampuan abang beca untuk bawa kami berempat. Since dia konfiden, aku ON sahaja. Untuk trip ini, abang beca akan membawa kami menaiki beca Ironman dia dari Menara TamingSari ke Kota A’Famosa sebelum ke jalan besar patah balik ke Menara Taming Sari.

Elok dah nak bertolak, Danish buat hal tak nak naik pula. Menjerit-jerit dia tak nak naik. Aku saspek, dia rimas atau takut dengan bunyi muzik beca yang agak kuat. Dah puas kami memujuk, akhirnya mommy dengan reda dan pasrah terpaksalah menemani Danish di garisan permulaan trip kami.

Jadi, untuk pengalaman pertama menaiki beca di bandar Melaka, hanya Dayyan dan aku sahaja. Dayyan memang teruja dari awal lagi. Aku dudukkan dia di bahagian dalam beca dan aku di bahagian tepi beca. Ini juga untuk tujuan keselamatan.

Steady je abang beca mengayuh diiringi dengan pelbagai lagu terkini. Cuma, bila sampai di bahagian yang sedikit mendaki (sebelum ke AFamosa) aku dikehendaki turun dan hanya Dayyan atau kanak-kanak sahaja boleh terus menaiki beca. Bukan apa, nak mendaki dengan beban yang berat, banyak gak kudrat yang abang beca perlukan. Itu aku faham. Lagi pun hanya beberapa meter sahaja. Selepas itu boleh naik balik, dan terus menikmati keindahan malam bandar Melaka sambil menaiki beca.

Seingat aku, pengalaman aku menaiki beca semasa zaman kanak-kanak dahulu. Dah lupa pun bila dan di mana. Kali ini, aku reset pengalaman aku bersama pengalaman pertama menaiki beca. Lagi dia seronok, perhiasan di beca ini menggunakan tema Ironman, karakter kegemaran dia dan aku. Abang beca siap tawarkan untuk dapatkan kasut Ironman yang Dayyan pakai dengan koleksi loketnya. Tapi Dayyan awal-awal dah menolak..hehe

PENGALAMAN NAIK BECA MELAKA

Lebih kurang 30 minit, kami kembali ke garisan permulaan. Tersengih-sengih Danish menyambut ketibaan kami. Dah puas menangis kata mommy. Mana tak menangisnya, sebaik sahaja kami bertolak, dia sibuk dok minta mommy berjalan kaki ikut beca kami..haha..kurus mommy kau nak. Bukan dekat perjalanan tu.

Satu pengalaman yang best. Berpeluh gak aku tengok abang beca tu. Aku hulurkan RM25. Sempat lagi ditawarkan untuk ambil gambar kenangan kami sekeluarga.

Aku tertarik dengan after service dia. Kalau ada rezeki dan peluang nanti, pasti aku ke sini lagi untuk menggunakan servis abang beca ini lagi.

SEWA BECA MELAKA

Oh ye, semasa perjalanan tadi, sempat juga aku berborak dengan abang beca ini. Katanya, kerja beca ini tak glamer. Tetapi mampu meraih pulangan yang lumayan. Bayangkan, dengan hany perlu mengejar 10 trip setiap hari, dan bekerja selama 20 hari sebulan, pendapatan yang diraih sudah melebihi pendapatan seorang Jr Engineer. Nak senang bukan susah, cuma nak dengan tak nak sahaja.

Semoga tarikan beca bandar Melaka ini terus maju dan dikekalkan sampai bila-bila.

JMR

JMR writes about parenting from a Dad's perspective. To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com. Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

21 Comments

  1. wah masyuk pendapatan abang beca kat Melaka ni. rezeki Allah tu luas kan, siapa yang berusaha Allah bagi. Cam best pulak naik beca. nnt nak bawa anak-anak bercuti ke Melaka lah

  2. Last year AM merasa gak naik beca tapi di johor.. anak2 muda yg kayuh.. sebaik xder laluan yg cam berbukit2 nie.. naik beca pusing2 bandar johor.. menarik & rasa teruja tau!! Rasa cam princess plak tambah dgn dekorasi cam garden n muzik romantik..

  3. Dulu pernah sekali berjalan di Melaka. Zara nak naik beca. Tapi masa tu was was juga dengan harga RM25 tu. Yela, risau tiba tiba ada kena extra cas ke, kan. Hehe
    Tapi kalau ada rezeki nak bagi juga anak anak merasa naik beca. Walaupun suami orang melaka, jarang sekali la nak berjalan tengok suasana disana.

  4. Pergh. Buta2 dapat RM5k sebulan. Kalah gaji orang kebanyakkan ni. Nak pergi beli beca la. haha

  5. Aah, ada budak mmg “takut” nk naik beca. Yelah kadang beca nie sarat dgn hiasan2 yg mgkin bg anak2 kecil nie merismaskan. Seronoklah si Dayyan dpt naik beca yer

  6. Liez dh lama tak naik beca. Padahal g melaka kerap je.. maybe sbb masa stay dkt melaka dh biasa sgt naik beca..seronok dayyan ye

  7. Kita dulu pernah yer beca kat Melaka kalau nak ambil gambar dengan beca mereka kena bayar tau bukan free-free jer… Kalau kita naik beca mereka boleh ambil gambar hehehe semua duit.. tapi beca sana cantik menarik..

  8. Masa anak2 kecik dulu memang ada lah sekali dua bagi diaorg naik beca ni…kita pun numpang je lah, sekarang anak2 dah besar tak merasa lah nak naik..skrg dah bertambah cantik sis tgok..tapi tu lahhh segan lak nak naik sensorg…hehehe

  9. Beca sekarang semakin cantik dan menarik. Apatah lagi ada muzik yang menghiburkan. Untung org rajin bawa beca,, rezeki lumayan juga jika bekerja keras

  10. wah. aida tak tau plak harga nak mencanak ke rm25. seingat dulu kala rm10 pergi dan balik 🙂 hi hi hi hi… agak nyer diorang da upgrade beca memasing, itu yg nak cover balik kos kan.
    25 x 10 = 250 sehari.
    250 x 20 hari = RM5000! alhamdulillah.
    yg penting rajin bekerja, dpt la gaji kan.
    terbaik lah abg beca Melaka. bangga kejap 🙂

  11. Betul2 samalah, saya dan keluarga pun suka bercuti ke Melaka. Banyak tempat menarik. Yang paling gembira anak2 la sebab dapat tengok dari dekat tinggalan sejarah yang dibelajar disekolah

  12. Wow.. Naik beca Iron Man lagi tu. Mesti lah Dayyan excited dengan Iron Man dan lampu2 tu semua. Haritu Bella ke Melaka pun naik beca juga. Dah tua2 ni pun excited gak. Hahaha

  13. Melaka memang best. Antara destinasi pilihan juga sebab banyak tempat menarik dan tempat makan pon banyak pilihan. Best juga naik beca. Tapi part naik bukit tu memang kena turun lah sebab tak larat abang beca tu nak mengayuh ☺

  14. wow so nice got this Ironman beca, my son saw and say so nice of this! First time to know of this as usual see is doraemon or hello kitty types. Shall go for a ride if go Melaka!
    Sherry recently posted…Ribena® Berrylicious WorkshopMy Profile

  15. nampak macam best jer naik beca ni. paling last dapat pergi melaka dah setahun yang lepas masa LI, tapi time tu kene kerja, tak dapat nak pergi jalan2 naik beca ni.

  16. So far tak pernah lagi naik beca padahal dah banyak kali pergi melaka. Lagi suka berjalan sebab area tempat menarik dekat melaka kan dekat dekat je. Tapi nanti nak juga sekali experience naik beca dengan keluarga. Seronok jugak bagi anak anak pengalaman baru kan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam