Tanda Merah Di Badan Danish Disebabkan Panas Dalam Atau Alahan?

Empat hari sebelum Hari Raya tempoh hari, badan anak kedua aku, Danish timbul tanda-tanda merah. Pada awalnya hanya di sekitar kaki dan perut. Aku ingatkan Danish dijangkit chicken pox atau campak. Jadi, isteri aku bawa Danish ke Poliklinik Keluarga untuk rawatan selanjutnya.

Dalam fikiran dah terfikir untuk cancel trip balik kampung. Ye la kan, kalau betul chicken pox, memang Danish akan dikuarantinkan. Kalau tak, berisiko berjangkit dengan kanak-kanak lain.

aku dan isteri boleh menarik nafas lega apabila doktor mengesahkan Danish bukan dijangkit chicken pox atau campak. Danish mengalami panas dalam badan dan kurang air, jadi ruam-ruam merah mulai timbul. Doktor bekalkan antibiotik dan vitamin untuk hilangkan tanda-tanda merah.

Yey, boleh balik kampung!

Sampai sahaja di kampung pada keesokan harinya, tanda-tanda merah masih ada. Malah, lebih banyak. Argh sudah. Ingatkan dah baik. Mujurlah Danish ni jenis yang tak banyak ragam. Elok je makan minum dan main semua.

Tapi kami buat keputusan untuk bawa dia ke klinik swasta. Bukan main susah lagi nak cari klinik berbayar yang buka 2 hari sebelum raya di kampung aku. Mujur ada satu klinik ni. Walapun doktor di situ agak ‘pelik’ tapi dah terpaksa.

Minit pertama, doktor syak merah-merah di badan Danish bukan disebabkan panas dalam panas tetapi alahan (alergi).

Kata doktor, alahan boleh terjadi disebabkan beberapa punca. Alahan kepada makanan, debu, hama, ubat-ubatan dan sebagainya. Doktor ada tanya Danish alah kepada apa-apa. So far sebelum ini Danish takde masalah alahan dengan makanan pun. Semua dia telan.

Alahan ni boleh jadi serius. Jadi, doktor bagi aku dua option, ambilkan ubat telan atau suntikan? Bila aku tanya, “Which one better?”..doktor jawab dua-dua tak bagus pun..haha..lagilah aku pelik dengan doktor ni.

Ok, aku pilih suntikan sebab kesannya lebih cepat. Haa setakat ini Danish tak takut/trauma jumpa dengan doktor. Kali ini bakal mengubah persepsi dia pada doktor..satu klinik dia meraung apabila disuntik di peha! Mujur aku peluk dia kuat-kuat. Risau gak ditendangnya doktor tu..

Mujurlah Danish menangis tak lama. Jadi, bolehlah sambung bersembang dengan doktor. Tengah borak, aku tengok doktor asyik dok perhatikan Danish.

“Kenapa doc?” .

.jawab doktor, tengah perhatikan sama ada tanda merah tu masih ada atau hilang. “aik, baru 5 minit suntik kan doc?”

Doktor anggarkan 4 jam selepas suntik, tanda merah tu akan hilang. Ok. Harap-harapnya hilanglah cepat.

Alhamdulillah, selepas 4 jam, tanda merah di badan Danish makin surut. Dan hilang sepenuhnya pada keesokan harinya. Tiada tanda-tanda demam. Tepat jangkaan doktor, Danish mengalami alahan. Cuma yang menjadi persoalan, Danish alah kepada apa?

Sampai ke hari ini, Danish ok. Tanpa aku kawal pemakanan atau aktiviti dia. Itu yang lagi menjadi persoalan kami…

JMR

JMR writes about parenting from a Dad's perspective. To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com. Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

23 Comments

  1. Bgusnya la ank mau makan ubat mcm tu…
    Kami ni dua2 nak jenuh menggelupur kalau nak makan ubat..pening mama n papa ya

  2. Glad to hear Danish has recovered from redness. Sometime hard to know what he allergy unless the same situation happen again.

  3. Ala siannyer budak comel nie. Nasib dah ok. Bagus sebab dia tak takut Doktor. Anak saudara Rawlins, nampak nak parking depan klinik pun dah kecoh. Hahah

  4. Good news to hear that Danish dah sembuh. Haha doktor pelik ni, tapi tepat rawatan dia. megenai alahan, sometimes I will have allergy and after jab, OK and lead the same lifestyle, same diet and same products also nothing happened again.

  5. It’s kind of itchy with that kind of allergy, hope you find the cause of allergy and get rid of it…

  6. Alhamdulillah Danish dah semakin sembuh lepas jumpa doktor pelik tu. Kadang kena pergi 2-3 klinik juga sebab masing2 diagnose lain2 kan. Kena pantau lah lps ni tgk alahan pada apa.

  7. Alhamdulillah bukan campak. Tapi itu lah… Tak tahu alahan apa kan. Mungkin alah pada hama atau habuk. Kena pantau juga ni.

  8. Alhamdulillah Danish dah sihat. Anak saya pun kena problem macam ni jugak siap ambil darah untuk check. Nasib baik takde apa2..mak risau bila anak tak sihat ni..

  9. Tengok macam alergik kan. Tapi nasib baik parents pantas heheheh. At least kita tahu apa yg berlaku pada anak kan

  10. Susah anak ada alahan ni. Dulu anak sis kecik2 ada alahan jugak. Bila ambik darah kisahnya dia allergy pada makanan yg ada coloring warna merah. Dah besar baru ok

  11. Tak boleh tengok budak-budak kena alahan sebab kesian sangat. Dorang masih kecil ntahlah tahan ke antibodi nak tahan alahan ni. Kena banyak bagi perhatian.

  12. Oh my last sis pernah kena ni dulu masa dia kecik. Nasib dia dah better dah. Harap semua dipermudahkan. anak kecil ni kalau sakit memang risau satu rumah.

  13. Selagi tak tahu punca alahan tu mmg tak senang duduk dibuatnya. Yelah, takut benda tu berulang terjadi lagi. Nasib baik lah sempat pulih sebelum raya.

  14. Betul, suntikan untuk gatal/alahan memang cepat sembuh. Onie pernah kena gatal tapi takut nak kena suntik. Makanya, menahan sakit jela jawabnha…hahha

  15. Kena check juga ni takut penyakit HFMD sebab sekarang dah banyak merebak walaupun jauh tapi tak tahu kerana mungkin ada orang yang sana datang bawa penyakit tu.. Harap tiada apa dah moga cepat sembuh…

  16. Orang tua2 panggil gegata atau org zaman skrg panggil kena sembur pontianak.x tau la mana satu relevan..dulu SA langsung x leh makan daging..kalau makan daging sure naik merah2 macam tu..kena amik injection la kalau nak cepat elok..dulu la..skrg ok je..sebulan 2 kali makan steak..haha

  17. Nasib baik Danish tak tendang doktor. Hihihii.. Biasanya alahan kepada habuk atau makanan. Ada juga salah makan, jadi bintik merah cenggitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam