Ini Cara Terbaik Untuk Hantar Anak Belajar di Universiti Terbaik di Malaysia

Hantar Anak Belajar di Universiti Terbaik di Malaysia.

Siapa yang mampu menafikan kos sara hidup di Malaysia semakin hari semakin naik. Termasuklah kos pendidikan. Aku pasti sahabat-sahabat aku yang mempunyai anak yang belum bersekolah, atau masih di pra-sekolah mahu pun masih di peringkat sekolah rendah pasti akan memikirkan hal tentang masa depan pendidikan mereka.

Terutamanya di universiti.

Begitu juga dengan kami. Sejujurnya, sewaktu awal kandungan anak pertama kami, aku dah isteri sudah fikirkan ke mana hala tuju pendidikan anak kami. Tak salah merancang kan. Dari peringkat pra-sekolah, sampailah ke universiti, itu menjadi topik perbualan kami.

Universiti mana nak hantar Dayyan dan Danish nanti?

Universiti awam atau universiti swasta?

Universiti biasa-biasa atau luar biasa?

Universiti dalam negara atau luar negara?

Berapakah kos yang diperlukan pada masa 15 tahun akan datang?

Masihkah ada lagi kemudahan pinjaman pendidikan seperti PTPTB, MARA pada masa itu?

Berbanding kos pendidikan pada hari ini, pastinya kos ini tidak akan turun, yang pasti, kos akan naik!

Ini mungkin menjadi dilema. Takkan nak buat pinjaman lagi. Nak tambah hutang lagi?

Kalau dapat biasiswa, alhamdulillah, kalau tak dapat?

Takkan nak beritahu anak-anak, berhenti je belajar sebab mak pak takde duit?

PENDIDIKAN ANAK
“Gagal Merancang Itu Merancang Kegagalan”

Pernah kan dengan orang bijaksana cakap, ” Kalau Kita Gagal Merancang, Kita Sedang Merancang Kegagalan”

Jadi, aku dan isteri mengambil keputusan untuk merancang pelan pendidikan anak-anak seawal tahun pertama usia mereka. Satu je objektif utama rancangan kami ini, iaitu supaya anak-anak kami tidak perlu membuat ‘pinjaman’. Saya pun tak perlu keluh-resah memikirkan tentang mana nak buat pinjaman, tak perlu naik turun pejabat untuk minta bantuan.

Tempoh perancangan kami adalah panjang, 15-18 tahun, sebab bermula seawal usia mereka 1 tahun. Hanya RM100 setiap bulan diperlukan untuk merealisasikan perancangan kami ini. InsyaAllah, sampai masa nanti, perancangan kami ini akan memudahkan perjalanan menuntut ilmu anak-anak kami.

Ye, pelan pendidikan ini hanya serendah RM100. Murahkan? Lagi best, banyak benefits yang diperoleh seperti Life Takaful etc.

Jika kau orang pun fikirkan masa depan anak yang lebih baik, boleh Whatsapp/Call 017-2101282 untuk info lebih lanjut.

JMR

JMR writes about parenting from a Dad's perspective. To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com. Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

17 Comments


  1. Bila ada anak inilah perkara yg kita fikirkan. Simpanan! Sebab kita tak akan tahu kehidupan akan datang macam mana kan. At least bila dpt peluang belajar tak ada masalah

  2. Ye betul tu. Kita tak tau apa yang menanti di masa depan kan. Even Rawlins pun menabung untuk anak-anak saudara yang empat orang tu sebab yang pasti, semuanya akan menjadi lebih mahal kelak.

  3. Memang pening pikir duit utk pelajaran anak. Sebab tu dari awal sis dh buat simpanan untuk anak. Lagi satu sis buat insuran pendidikn utk dia. Manalah tau sis tak ada..sekurang2nya ada jugak backup utk dia

  4. Baguslah Dayyan dan Danish yang dapat daddy berpandangan jauh ni kecil-kecil dah plan untuk masa depan… Harap menjadi anak yang berguna dan berjaya nanti jangan lupa orang tua tau…

  5. Sedang memikirkan plan masa depan untuk anak jugak sekarang cuma kena gandakan usaha untuk naikkan nilai ekonomi keluarga dulu. Semoga Allah permudahkan..

  6. memang buat perancangan dari sekarang. Takut pembiayaiian belajar makin lama makin tinggi. Sekarang pun dah terkejut bila tengok..Duit Diaorg pun masuk bank yang membiak

  7. Mmg ibu bapa akan merancang semuanya utk anak-anak teeutama sekali ttg pembelajaran.. siapa xnak tgk anak2 belajar di U dan bekerja bagus kan? Dr awal lagi kena ada perancanagan kewangan utk anak2 jugak

  8. Sangat- sangat bagus bila ada perancangan awal tentang pendidikan anak- anak…semua ibu bapa inginkan yang terbaik untuk anak kan…

  9. Bagus if you set aside education funds since they are small. Jangan terlalu mengharap biasiswa or pinjaman. Kadang kadang kita merancang but Allah lebih mengetahui.

  10. Now education has become expensive. Save since your kids is young is a good plan. By that time can use for their education. Private education is far cheaper compare to private.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam