Home travelogSingapore Pengalaman Pertama Menginap di Singapura Melalui Airbnb

Pengalaman Pertama Menginap di Singapura Melalui Airbnb

by JMR
27 comments

Pengalaman Pertama Menginap di Singapura Melalui Airbnb .

Alhamdulillah selesai tugasan aku kali ini untuk kerja kahwin; pakej fotografi perkahwinan Melayu di Singapura. Agak memenatkan dengan pelbagai episod drama Melayu. Tapi syukurlah, aku ada assistant yang boleh diharapkan kali ini. Memudahkan kerja dan tugasan aku.

Aku ke Singapura menggunakan jalan darat. Nak memudahkan perjalanan menggunakan kereta, aku ajak seorang lagi kawan aku yang selalu ke Singapure menggunakan jalan darat. Bila dah bertiga, nak tempah bilik hotel untuk penginapan agak melecehkan. Jadi, aku ambil keputusan untuk tempah bilik menggunakan perkhidmatan Airbnb. Walawey, banyak rumah/bilik di Airbnb di bawah bajet kami yang sudah fully book sepanjang Januari 2018. Mujurlah aku terjumpa satu unit ‘kondominium’ di Sims Avenue yang masih belum ditempah pada 27/1 ~29/1.

Pada awalnya aku agak keberatan untuk menempah bilik di situ. Pertama, sebab host dia masih baru. Baru je register awal Januari 2018. Setiap mesej yang aku hantar kepada hos, memang ambil yang agak panjang untuk dia balas. Orang baru kot..

Keduanya, review daripada penghuni sebelum ini masih belum ada. Namun begitu, aku tetap proceed tanpa fikir panjang, sebab masa agak terhad. Kira ada tempat tidur & mandi pun ok sahaja. Lagi pun kebanyakan masa kami akan dihabiskan di luar.

Penginapan Airbnb di 302 Sims Avenue.

Pengalaman menginap di 302 Sims Avenue yang ditempah di Airbnb agak mengecewakan. Ingatkan ‘kondominium’ yang dimaksudkan adalah segah dengan kondominium makcik aku di Palm Spring..haha..

Pengalaman Pertama Menginap di Singapura Melalui Airbnb

302 Sim Avenue. First&Last di sini..huhuh

Rupa-rupanya, satu ruang pejabat yang diconvert menjadi bilik tidur di ground level, tanpa langsir dan terletak betul-betul di tepi jalan utama. Lokasi pula strategik dan berdekatan dengan MRT AlJunied. Parkir kereta tidak disediakan tetapi parkir awam dengan bayaran tertentu ada je di tepi jalan utama. Kami hanya balik ke bilik pada lewat malam. Katil pula memang selesa untuk kami bertiga walaupun bilik agak berterabur dengan lantai yang tidak dicuci bersih. Tapi takpelah, kami fikir tempat sekadar untuk kami rehat, mandi-mandi sahaja. Takdelah nak komplen lebih-lebih.

Cuma, dengan harga RM765 untuk 2 malam, mungkin kami boleh dapat tempat yang lebih luas dan selesa.

Bak kata kawan aku, ini adalah sesi ‘lesson learnt‘.

Selepas ini, sebelum menempah penginapan menggunakan Airbnb aku perlu pastikan beberapa perkara untuk memastikan penginapan di Airbnb berbaloi.

Antara tips memilih penginapan menggunakan Airbnb;

#1 Lokasi Penginapan – pastikan ianya strategik mengikut keperluan kita. Buat research terlebih dahulu. Kemudian bila dah register sebagai pengguna di Airbnb, bolehlah mula mencari di website Airbnb. Guna filter untuk senarai pendek penginapa mengikut lokasi, harga dsb. Pastikan details (nama/ bilangan tetamu) yang betul dimasukkan untuk memudahkan urusan tempahan. Oh ye, dengan Airbnb, kau orang memilih untuk menyewa private room, entire place atau shared room.

#2 Baca Review – Serius, ini penting. Pengalaman aku menempah bilik di Airbnb tanpa membaca review memang memberi pengajaran. Biasanya review daripada pengguna sebelum sebelum ini sedikit sebanyak membantu kita untuk membuat keputusan sama ada untuk menyewa di situ atau cari bilik lain.

#3 Hubungi Host – Kesilapan aku pada kali ini ialah tidak menghubungi host terlebih dahulu. Setidaknya aku berpeluang mendapat diskaun..hehe..Ini tak, selepas dah setel bayaran, baru aku mesej host. 2,3 hari baru dia reply. Cuak gak rasa kot-kot dah tertipu kan.

#4 Polisi Tuan Rumah. – Ini pun penting. Kena baca polisi sebelum proceed untuk menginap. Setiap rumah/bilik mempunyai polisi yang membeza. Ada host tidak mengenakan sebarang kos tambahan kepada additional guest. Ada yang tidak membenarkan kanak-kanak menginap di tempat mereka. Ada yang tidak kisah sekiranya kita membatalkan tempahan dalam tempoh masa tertentu.

#5 Host Bukan Seperti Staff Hotel. – Host bukannya setiap masa ada di pintu depan penginapan mereka. Seeloknya, diskas dengan mereka waktu ketibaan kau orang. Senang host nak uruskan apa-apa yang patut sebelum kita masuk.

#6 Superhost. – Superhost ada title yang diberikan oleh pihak Airbnb untuk host yang mempunyai kualiti yang bagus. Contohnya; host ini sangat komited. Jarang membatalkan tempahan. Majoriti mendapat 5-star review. Memberikan respon yang pantas untu setiap mesej daripada guest. Sudah menerima sekurang-kurang 10 trip di Aribnb.

Cukup 6 Tips Memilih Penginapan Dengan Airbnb ini. InsyaAllah kalau ikut 6 tips ini, kau orang dah tak perlu risau.  Jangan jadi macam aku. Risau gak sebab host tak reply mesej aku..Sehari sebelum baru dia rejin nak reply mesej aku..hahah..Tetapi sekiranya ada masalah antara kau orang dengan host, bolehlah terus hubungi Airbnb Customer Service.

Kepada kau orang yang belum ada akaun Airbnb, boleh register di sini untuk dapatkan RM105 percuma selepas sign up. Ok la tu, siapa yang nak bagi RM105 untuk sebuah bilik penginapan kan.

27 comments

Mazni Azmi February 9, 2018 - 9:22 am

abnb air bed and breakfast.

Cara lain orang cari duit dengan hartanah, kreatif betul
Mazni Azmi recently posted…Pelembap Muka Shaklee YOUTH Perfecting Skin Toner!My Profile

Reply
Azmi Abdul Rahman February 8, 2018 - 1:17 pm

Saya pun belum pernah guna airbnb lagi sebab belum ada keperluan.

Makin maju bisnes tuan. Alhamdulillah
Azmi Abdul Rahman recently posted…Pakej Umrah 2018 & Cara memilih syarikat pengendali terbaik!My Profile

Reply
Norfa February 6, 2018 - 3:23 pm

Nice tip.. tak pernah lagi guna airbnb kat singapore. boleh cuba next time.. lebih jimat kot
Norfa recently posted…Review Maze Runner The Death CureMy Profile

Reply
Ikhwan February 6, 2018 - 11:06 am

Harga yang diletakkan tu boleh dapat bilik yang lebih baik.
Ikhwan recently posted…Buat Bisnes Online Dalam USDMy Profile

Reply
JMR February 7, 2018 - 5:36 pm

HM..kt Malaysia mungkin. tapi kat sana, agak susah gak nak dapat. Lagi pun banyak yg dah penuh..

Reply
Ibu Zaid February 6, 2018 - 10:13 am

Pakai air bnb untuk travel senang juga kan. Tinggal di rumah saja, tak payah susah susah
Ibu Zaid recently posted…Masbro Village Homestay Menarik Di Alor Gajah Melaka! Macam di OverseaMy Profile

Reply
Fotografi Perkahwinan di Singapore. Eat.Work.Travel - JMR February 5, 2018 - 1:03 am

[…] berjalan dengan lancar. Walaupun pada awalnya aku agak risau tentang beberapa perkara terutama bab penginapan Airbnb, tetapi segalanya berjalan dengan baik. Semua projek tim memberi kerjasama yang sangat baik dari […]

Reply
Khir Khalid February 3, 2018 - 11:54 pm

Mmg pengajaran ni.. klu dibandingkan harga dgn keadaan dlm gambar tu mcm tak berbaloi je, wallahualam.. tp tulah, pengajaran juga buat yg membaca ni. Thanks sharing.
Khir Khalid recently posted…Pengisian Media Sosial, Kerjasama Rakan Industri Dan Agensi 2018My Profile

Reply
nikkhazami February 3, 2018 - 9:48 pm

jauh lagi murah dari hotel.. lawa pla tu
nikkhazami recently posted…Filem Padmaavat Haram Ditayangkan di MalaysiaMy Profile

Reply
Lia Hasty February 3, 2018 - 8:04 pm

Thanks share tips berguna. Risau juga bila booking dan sampai je ke tempat tak seperti yang dijangka. Takpe salah je jadi pengajaran. Next time you akan dapat bilik yang paling berbaloi.

Reply
Ayu rafikah February 3, 2018 - 8:47 am

Baca review adalah antara tips sebenarnya sblm kita buat pilihan tempat penginapan kan

Reply
Bella Jamal February 3, 2018 - 1:34 am

Kadang2 jika dah terdesak terpaksa proceed dgn apa yang ada. Kenapalah tak call dulu host tu, bahaya jugak tu. Nasib baiklah ok aje. Pernah dengar Airbnb tp belum pernah guna.

Reply
Bonde Zaidalifah February 2, 2018 - 10:40 pm

AIRRNB baru [ertama kali dengar dan baca tentang ini…terima kasih berkongsi info dengan semua pembaca!

Reply
Rane Chin February 2, 2018 - 9:51 pm

the place looks decent. not too bad

Reply
Huzaini February 2, 2018 - 8:02 pm

Terima ksh berkongsi info ni..memudahkan sy untuk pergi bercuti nanti..

Reply
henrytan February 2, 2018 - 4:18 pm

i tried airbnb 2 times je both also dekat KL cause the convenient of the place, dekat dengan place of event.

Reply
aira February 2, 2018 - 3:49 pm

penting jugak tu baca review, harapnya nanti sama2 boleh ambik pengejaran. risau jugak kalau kena tipu ke apa kan..

Reply
Afizah Abd Rahman February 2, 2018 - 2:04 pm

Alahaaiii… Sedihnya tengok. Macam tak berbaloi sangat dengan harga, Kena lebih berhati-hati lepas nih.

Reply
Mommy irra February 2, 2018 - 2:00 pm

Lesson learnt… Pengalaman mengajar kita untuk jadi lebih baik..keke siap boleh bagi tips untuk orang lain.. baru je beberapa hari lepas register dengan airbnb ni..

Reply
Ezna February 2, 2018 - 1:18 pm

Alamak seram jugak kalau dapat macam ni. Walaupun nak tidur je kalau tempat tak berapa bersih. Erkkkk……
Ezna recently posted…Terpaksa membeli……My Profile

Reply
Nadia Johari February 2, 2018 - 1:18 pm

kena alert ni aklau nak booking dengan airbnb..kadang apa yang ditunjuk tak sama realiti

Reply
Ezna February 2, 2018 - 1:16 pm

Alamak seram jugak kalau dapat macam ni. Walaupun nak tidur je kalau tempat tak berapa bersih. Erkkkk….

Reply
onlajer February 2, 2018 - 12:32 pm

O nak budget kena guna airbnb ya, OK kawan akan take note.
Tapi kenapa tak ulang alik jb Singapore bro.
onlajer recently posted…Beli Elba smart cooker untuk kemudahan tambahan dapur anda.My Profile

Reply
syafiera February 2, 2018 - 12:20 pm

eh thank you for this information, bulan 4 ni i akan ke singapura sebab team waze punya event.. huhuh

Reply
Rafzan Tomomi February 2, 2018 - 12:13 pm

alamak, ye ke. nanti nak ikut tips yang diberi, at least tak kena macamni huhuhu

Reply
emi February 2, 2018 - 12:13 pm

So far tak pernah lagi guna airbnb. Next time kalau nak menginap kat mana2 boleh try la kot. Nampak macam mudah jugak.

Reply
el February 2, 2018 - 11:11 am

RM765 tu..mmg patut dpt yg lebih elok lg

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam