Kempen #High5forhandwashing Galak Orang Ramai Mejaga Kebersihan Tangan

Kempen #High5forhandwashing Sempena Hari Mencuci Tangan Sedunia Ke-10

Sempena Hari Mencuci Tangan Sedunia Ke-10, sabun kesihatan terkenal Lifebuoy keluaran Unilever Malaysia menganjurkan perayaan terbesarnya dengan kempen ‘#High5forhandwashing’ untuk menggalakkan tabiat mencuci tangan di seluruh dunia. Kempen #High5forhandwashing bertujuan untuk menggalakkan orang ramai menjaga kebersihan tangan dan memuat naik gambar ‘High 5’ (saling menepuk tangan di udara) ke platform media sosial mereka bagi meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia tentang tabiat mencuci tangan yang betul.

Lifebuoy bertekad untuk mengajar tabiat baik yang boleh menyelamatkan nyawa – iaitu mencuci tangan dengan sabun – kepada lima kanak-kanak untuk setiap gambar yang dimuat naik ke media sosial dengan tag #High5forHandwashing. “Menerusi program ‘High 5’ untuk mencuci tangan, kami berhasrat untuk mengumpul 200,000 ‘High 5’ dan dengan demikian mengajar 1 juta kanak-kanak mencuci tangan pada 2018,” kata Vincent Chong, Pengarah Pemasaran Unilever (Malaysia) Holdings Sdn Bhd. Lifebuoy telah bekerjasama dengan lebih 140 selebriti dan tokoh pemimpin penting untuk menonjolkan mesej mencuci tangan dan lebih 5,000 kakitangan Lifebuoy telah melawat sekolah-sekolah untuk mengajar kanak-kanak cara mencuci tangan dengan betul. Kempen ini juga telah memecahkan Rekod Dunia Guinness bagi bilangan ‘High 5’ terbanyak.

Tangan merupakan satu daripada medium paling umum untuk menyebarkan kuman daripada seorang kepada seorang lain. Kebanyakan masalah kesihatan berkaitan kebersihan disebarkan menerusi sentuhan. Dengan kempen mencuci tangan ini, Lifebuoy menggalakkan orang ramai membina keyakinan untuk ‘High 5’ dan mengamalkan tabiat mencuci tangan yang mudah untuk mencegah masalah kesihatan berkaitan kebersihan.

step for handwashing

Sejak 2015, Lifebuoy sebagai jenama dengan matlamat khusus telah memulakan program kemasyarakatan dinamakan “Mentor Tangan Bersih bersama Lifebuoy” yang menggalakkan usaha menjaga kebersihan dalam kalangan mentor kanak-kanak di Malaysia untuk kepentingan masyarakat. Program ini membabitkan guru-guru, penjaga dan ibu-ibu dengan matlamat untuk menyemaikan tabiat menjaga kebersihan dalam kalangan kanak-kanak, dan juga untuk menambah baik pematuhan kanak-kanak kepada amalan menjaga kebersihan tangan. Setakat ini, program yang dijalankan dengan kerjasama jabatan pendidikan negeri telah memberi manfaat kepada kira-kira 150,000 kanak-kanak di 3,063 sekolah, yang dilatih untuk mengamalkan tabiat mencuci tangan dengan sabun, dengan penyertaan 5 negeri, khususnya Selangor, Johor, Melaka, Pahang dan Negeri Sembilan.

“Perubahan tabiat penting untuk mencapai matlamat yang ditetapkan dalam Pelan Kehidupan Lestari Unilever, dan kami komited untuk menggalakkan orang ramai mengamalkan tabiat mencuci tangan setiap hari untuk menjaga kesihatan dan kesejahteraan orang ramai. Kami menetapkan sasaran untuk mengubah tabiat menjaga kebersihan satu bilion orang, termasuk ibu bapa, murid sekolah, penjaga dan masyarakat global menjelang 2020 menerusi amalan semudah mencuci tangan dengan sabun sebagai satu daripada cara paling menjimatkan dari segi keberkesanan kos untuk mencegah masalah kesihatan berkaitan kebersihan,” katanya.

Ibu bapa adalah ejen perubahan tabiat yang penting bagi seseorang kanak-kanak. Oleh itu, ibu bapa perlu memperlihatkan dan memperkukuh tabiat ini di rumah, kerana kanak-kanak belajar dengan memerhatikan apa yang dilakukan oleh orang tua mereka. Oleh yang demikian, matlamat kempen ini adalah untuk menggalakkan tabiat mencuci tangan dalam kalangan kanak-kanak seawal yang boleh agar ia menjadi darah daging. “Untuk menyemaikan tabiat mencuci tangan sejak kecil, ibu bapa atau penjaga perlu menjadi suri teladan kepada anak-anak dan anggota keluarga mereka, dan dengan itu menjaga kesihatan dan kesejahteraan ekonomi negara,” katanya.

Lifebuoy mengendalikan program perubahan tabiat menjaga kebersihan yang terbesar di dunia dan telah mencapai lebih 379 juta orang di seluruh dunia sejak 2010. Kempen ini berpacukan Pelan Kehidupan Lestari Unilever (USLP) yang memberi penekanan kepada usaha mewujudkan tempat tinggal lestari menerusi perubahan tabiat. Pelan ini telah dilancarkan untuk meningkatkan kesan sosial positif daripada inisiatif Unilever sambil mengurangkan separuh daripada kesan organisasi ke atas alam sekitar.

tips basuh tangan sebelum makan

 Mengenai Hari Mencuci Tangan Sedunia

Hari Mencuci Tangan Sedunia merupakan hari peringatan sedunia tahunan untuk meningkatkan kesedaran dan kefahaman tentang pentingnya amalan mencuci tangan dengan sabun sebagai cara mudah, berkesan dan termampu untuk mencegah masalah kesihatan berkaitan penjagaan kebersihan.  Hari Mencuci Tangan Sedunia, diasaskan oleh Global Public-Private Partnership for Handwashing dan dirayakan pada 15 Oktober setiap tahun, ialah peluang untuk mengilhamkan, menguji, dan mengulangi cara kreatif untuk menggalakkan orang ramai mencuci tangan mereka dengan sabun pada waktu penting.  Hari Mencuci Tangan Sedunia bertujuan untuk:

  • Memupuk dan menyokong budaya mencuci tangan dengan sabun secara global dan tempatan
  • Memperlihatkan amalan dan tabiat mencuci tangan di seluruh dunia
  • Meningkatkan kesedaran tentang manfaat mencuci tangan dengan sabun

Mengenai Lifebuoy

Lifebuoy, sabun kesihatan terkenal di dunia, dilancarkan pertama kali pada 1894 untuk menyokong mereka yang mencari cara lebih baik untuk menjaga kebersihan diri. Lifebuoy sentiasa memperjuangkan usaha menjaga kesihatan menerusi kebersihan sepanjang 110 tahun sejarahnya.  Sabun antibakteria Lifebuoy dengan keupayaan membersihkan kulit yang cemerlang sesuai digunakan seisi keluarga untuk menjauhkan jangkitan kuman.  Kini, lebih 300 juta orang memberi kepercayaan kepada Lifebuoy untuk memberikan perlindungan tambahan daripada ancaman kuman untuk diri mereka sendiri dan keluarga mereka.

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

24 Comments

    1. Author

      tu la..sebelum ni main basuh je tangan asal nampak bersih. rupanya ada teknik yg betul hehe

  1. Dari dulu lagi kita memang di dedahkan dengan kempen basuh tangan cara betul tapi mungkin bukan tabiat jadi susah nak amalkan bagus ni..

  2. Kat rumah pun onie pakai sabun ni, best dan puas hati,hihi…..btw, Unilever ni tempat kerja lama abah…tetiba rindu lak dia bawak balik sabun dari Unilever setiap bulan,heeeeee

  3. Suka kempen sebegini sebab mesej yang disampaikan berjaya. Anak-anak saudara saya siap taknak makan kalau tak basuh tangan.

  4. Perjah join kempen ni dulu dekat Kidzania. Bagus kempen ni sebab ajar cara basuh tangan yang betul.

  5. kena remind selalu bab cuci tangan ni. sometimes ada org dia jenis ambil ringan je bab ni

  6. It is good to encourage children the proper way to wash hand.

  7. Bagus bile diaorang buat macam ni. Budak-budak senang ikut. Biasa kalau dekat rumah, ade jenis mak bapak tak kisah pun pasal benda-benda ‘remeh’ macam ni

  8. Bab kebersihan tangan ni selalu orang pandang remeh especially selepas menggunakan tandas..sure ada yg lupa nak cuci tangan semula..bagus kempen kesedaran ini di perluaskan..

  9. Suka sabun Lifebouy. Suka bau dia. Memang penting basuh tangan dengan handwash yang betul. Kadang2 guna air biasa tu bersih tapi tak halang kuman 🙂

  10. Baru tau ada Hari Mencuci Tangan Sedunia.. bagus juga nie sebenarnya kan… dapat ajar keluarga kita menjaga kebersihan juga nie..

  11. mencuci tangan memang sangat penting dalam penjagaan kebersihan diri untuk elak sakit. tahniah lifebuoy!

  12. Lifebouy salah satu jenama fav utk sabun mandi kami sekeluarga. Kempen high5forhandwashing ni sangat bagus utk wujudkan kesedaran masyarakat tentang kepentingan membasuh tgn dengan cara yg betul untuk mencegah masalah kesihatan perut terutamanya

  13. A good campaign to encourage children or public to wash hand for hygiene purpose

  14. Anak sampai sekarang basuh tangan ikut 7 langkah tu sebab abah dia ajar camtu.

  15. janama life bouy memang bagus sekali… penghapus kuman yang kita tidak nampak.. kebersihan tangan memangs sangat penting. Tangan kotor segala kotoran dan kuman masuk dengan senang kedalam badan kita.

  16. Walaupun pada umumnya orang tengok cara basuh tangan tu macam skema atau satu format semata-mata tapi percayalah kebersihan sangat penting dalam kehidupan seharian kita. Kena amalkan juga selalu basuh tangan dalam seharian.
    Khairul Zamri recently posted…Permohonan dan Kemaskini BRIM 2018My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam