Home Parenting Cabaran Gunting Rambut Danish – 2 tahun

Cabaran Gunting Rambut Danish – 2 tahun

by JMR
17 comments

Ini kali pertama aku bawa Danish ke salun rambut untuk pendek & nipiskan rambut dia. Walapun sayang sebab rambut dia masih halus dan sejenis yang bergulung, tetapi terpaksa juga. Bukan apa, sebab aku rimas tengok dia berpeluh di kepala. Rambutnya agak tebal. Aktif. Berlari ke sana ke mari. Setiap malam, memang berpeluh je walapun aircond ON. Anak orang lain yang seusia dengan Danish mungkin tak banyak kerenah semasa proses gunting rambut, tapi dengan Danish, ya Rabii boleh tahan cabaran gunting rambut dia ni..

Seminggu sebelum ke salun, aku ada tanya Danish, “Kita gi gunting rambut adik nak tak?..” . setiap kali tanya, mesti jawapan dia sama je, “Nanakkk..” Tak tahu la dia faham ke idok soalan aku tu.

Sampailah tiba masa nak menggunting, dia punya meraung tu aku rasa boleh dengar satu AEON Bukit Tinggi. Jenuh gak nak memujuk.

Bagi gula-gula, senyap kejap. Berjanji nak gi main games kat level 2, senyap kejap. Mujur dia bukan jenis meronta-ronta.

Pilihan terakhir, aku ribakan dia, pegang bahu & kepala dia, barulah ah sou boleh setelkan kerja -kerja menggunting.

Atau adakah disebabkan ah sou yang menggunting? Mungkin kalau amoi yang menggunting, cerita ini jadi lain..hmm..

Dayyan lak masa kecil, setiap kali selepas gunting rambut, pasti demam. Ada yang share pengalaman anak demam selepas gunting rambut. Jadi, aku kira itu perkara biasa. Aku stand by awal-awal kot-kot Danish pun terjangkit kesan yang sama gak. So far, alhamdulillah, dah masuk hari ke-3, tiada tanda-tanda dia demam.

Berapa cas gunting rambut Danish ni?

RM12 kooo..haha..tapi takpelah daripada dia dok meraung kat aney…tunggu Danish besar sikit baru boleh join abang Dayyan gunting rambut di tempat yang sama..

17 comments

titan November 4, 2017 - 12:35 am

aku gunting sendiri je.

haha..
titan recently posted…Rindu dan Sayang.My Profile

Reply
Ibu Zaid November 2, 2017 - 2:11 pm

Kalau ada suami yang pandai gunting rambut

berani tak agaknya anak anak nak mengada ngada

Hehe

Botakkan terus kalau menangis
Ibu Zaid recently posted…23 Makanan untuk ibu mengandung menurut sunnah & Sains!My Profile

Reply
JMR November 2, 2017 - 5:51 pm

haha masa anak sulung hari tu try gak nak potong rambut guna mesin. sekali dia melalak & tersalah la potong. last2 botakkan terus..haha

Reply
el November 2, 2017 - 1:00 pm

abg dia manja skit kut tu yg demam hihihi

igt lagi memory anak el yg sulung umuq 4 tahun..memang kami simpan rambut dia panjang…dari kecik sampai umur 4tahun..nak hujung2 taun ..taun dpn tu nak masuk tadika..kami pi potong rambut dia kat salun..pyalah dia menangis..igtkan dia menangis sbb takut..rupanya dia sayang nak potong rambut dia..huhu..ntah bila lagi nak tgk dia rambut pjg..haha

Reply
Mohd Aswad November 1, 2017 - 11:22 pm

memang cabaran la.. saya dulu pun setiap kali bawa anak gunting rambut mesti kena riba.. kalau tak.. jenuh la nak handle …

hehehe

Reply
JMR November 2, 2017 - 11:21 am

riba anak masa gunting adalah satu langkah yang bijak kan tuan..kalau tak, memang makan masa nak siap.
JMR recently posted…Cabaran Gunting Rambut Danish – 2 tahunMy Profile

Reply
Mama Hakim November 1, 2017 - 5:08 pm

Anak bujang mama yang usia macam ni senang pulak nak gunting

sedangkan kat luar bukan main lasak

mungkin sebab dah janji ais krim lepas gunting

Hehe
Mama Hakim recently posted…9 Tanda kencing manis ketika hamil! Kawal gula darahMy Profile

Reply
JMR November 2, 2017 - 11:22 am

hehe anak saya dah janji macam2 gak, tapi tak jalan bila tiba masa menggunting..tunggu besar sket lg kot..
JMR recently posted…Cabaran Gunting Rambut Danish – 2 tahunMy Profile

Reply
Noriza Rahman November 1, 2017 - 3:11 pm

Anak-anak laki gitu yer, belum ada experience lagi sebab dedua girl. Yang kecik ni suka sangat gunting rambut tapi kakaknya tak bagi pulak dipotong rambutnya.
Noriza Rahman recently posted…Perut Makin Besar, Tidur Pun Susah. Apakah Posisi Tidur Ibu Hamil Agar Tidur Nyenyak & Selesa?My Profile

Reply
JMR November 2, 2017 - 12:21 pm

hehe saya pun takde pengalaman dgn anak perempaun lagi. so far dua2 lelaki ni memang ginilah gaya nya.. 🙂
JMR recently posted…Luahan Hati Seorang AyahMy Profile

Reply
Dkna Abza November 1, 2017 - 9:09 am

rasanya kalau budak umur 2 tahun ni peel sama jer nak gunting…melalak..hahah. dah besar, kerap kali gunting, ok lah tu..
Dkna Abza recently posted…Follow These Tips To Get The Right TenantMy Profile

Reply
JMR November 1, 2017 - 2:39 pm

haha..abang dia pun sama gak masa awal-awal gunting rambut..skang ni seronok je bila ajak gi potong rambut.

Reply
Ikhwan November 1, 2017 - 12:17 am

Anak sulung saya dari jauh dah lari bila nampak kedai gunting rambut.
Ikhwan recently posted…Contoh Soalan Peperiksaan Akauntan WA41My Profile

Reply
JMR November 2, 2017 - 1:34 pm

hehe..macam tahu tahu dia nak kena gunting rambut tu kan..
JMR recently posted…Cabaran Gunting Rambut Danish – 2 tahunMy Profile

Reply
Mazni Azmi October 31, 2017 - 9:17 pm

Kalau ada anak autism lagi lah susah nak gunting rambut ni

Hmmm

Mencabar sebab telinga sensitif
Mazni Azmi recently posted…Susu untuk ibu mengandung? Tambah tenaga & Kaya Kalsium!My Profile

Reply
anuar October 31, 2017 - 7:06 pm

Sama dengan perangai anak lelaki saya sewaktu usia macam ni… cuma anak lelaki saya yang ke 3 ok sikit bila tengah gunting rambut..
anuar recently posted…Iphone X, Iphone 8 Plus, Iphone 8, Samsung Galaxy Note 8 untuk dimenangi pada bulan November iniMy Profile

Reply
JMR November 1, 2017 - 1:53 pm

owh sama..budak2 usia ni mmg dalam fasa aktif kan

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam