Dad & Son || “…ada kereta tak? “

Dad & Son || “…ada kereta tak? “

Dad & Son – Pengalaman sebagai seorang bapa lebih manis berbanding pengalaman lain dalam hidup.

Setuju?

Setiap bapa pasti bersetuju dengan kenyataan aku ini. Pengalaman membesarkan anak, pengalaman mendidik anak, pengalaman berkomunikasi dengan anak dan pelbagai lagi pengalaman yang best akan setiap bapa akan alami. Setiap hari..

Walaupun anak ini kadang-kadang mencabar kesabaran bapa, kadang menguji kecerdasan akal fikiran bapa, kadang menguji kemampuan bapa sebagai seorang ‘leader’..

Semua ini adalah pengalaman yang manis-manis. Yang manis lebih banyak daripada yang kelat.

Dad & Son || Pengalaman Aku Berkomunikasi dengan Dayyan (4 tahun).

Rutin aku setiap kali membawa anak-anak keluar rumah, mereka akan duduk di bahagian belakang. Biasanya dengan mommy mereka. Jadi, nak undur kereta, aku akan minta kepastian daripada penumpang belakang sama ada kereta yang sedang berada di belakang kereta aku, mahu pun yang sedang bergerak ke belakang kereta aku. Bukan tak nak tengok cermin pandang belakang, tetapi untuk ‘double confirmation”

Masuk gear R, nak under kereta..

“Dayyan, tengok belakang ada kereta tak?”

“Ada ddy..” jawab Dayyan Harith . Aku stop jap. Then tanya lagi.

“Ada ddy..” cepat jawabnya. Aku tunggu lagi.

4,5,6 kali aku tanya asyik ada je jawapan dia.

Aku tak puas hati. Aku pusing tengok, mana ada kereta!

“Ada ddy.. tu keteee..” sambil tunjuk Myvi putih kat petak parking sana.

Memang la, tu kan kereta kat parking dia nak oiii..

*urutdada

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

34 Comments

  1. Seronok betul kalau berkomunikasi dengan budak kecil. Kadang2 geli hati pun ada kena banyak bersabar je la.
    Ira recently posted…omegaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam