Home Ini kisahku Dad & Son || “…ada kereta tak? “

Dad & Son || “…ada kereta tak? “

by JMR
34 comments

Dad & Son – Pengalaman sebagai seorang bapa lebih manis berbanding pengalaman lain dalam hidup.

Setuju?

Setiap bapa pasti bersetuju dengan kenyataan aku ini. Pengalaman membesarkan anak, pengalaman mendidik anak, pengalaman berkomunikasi dengan anak dan pelbagai lagi pengalaman yang best akan setiap bapa akan alami. Setiap hari..

Walaupun anak ini kadang-kadang mencabar kesabaran bapa, kadang menguji kecerdasan akal fikiran bapa, kadang menguji kemampuan bapa sebagai seorang ‘leader’..

Semua ini adalah pengalaman yang manis-manis. Yang manis lebih banyak daripada yang kelat.

Dad & Son || Pengalaman Aku Berkomunikasi dengan Dayyan (4 tahun).

Rutin aku setiap kali membawa anak-anak keluar rumah, mereka akan duduk di bahagian belakang. Biasanya dengan mommy mereka. Jadi, nak undur kereta, aku akan minta kepastian daripada penumpang belakang sama ada kereta yang sedang berada di belakang kereta aku, mahu pun yang sedang bergerak ke belakang kereta aku. Bukan tak nak tengok cermin pandang belakang, tetapi untuk ‘double confirmation”

Masuk gear R, nak under kereta..

“Dayyan, tengok belakang ada kereta tak?”

“Ada ddy..” jawab Dayyan Harith . Aku stop jap. Then tanya lagi.

“Ada ddy..” cepat jawabnya. Aku tunggu lagi.

4,5,6 kali aku tanya asyik ada je jawapan dia.

Aku tak puas hati. Aku pusing tengok, mana ada kereta!

“Ada ddy.. tu keteee..” sambil tunjuk Myvi putih kat petak parking sana.

Memang la, tu kan kereta kat parking dia nak oiii..

*urutdada

34 comments

NORIZA ABDUL RAHMAN November 15, 2017 - 7:23 am

Jujurnya jawapan abang…haha
NORIZA ABDUL RAHMAN recently posted…Senaman KEGEL Ketatkan Otot Vagina, Senaman Wajib bagi Wanita yang Pernah BersalinMy Profile

Reply
myspa8i September 7, 2017 - 1:41 pm

comel je anak tuan tu huhu

Reply
Naimah Wahab September 5, 2017 - 5:56 am

hahaha….comey jer. Anak-anak kecil ni, jiwanya suci. Jawapan selalunya betul-betul dari hati.

Ayah yang ala-ala lasak atau brutal pun boleh berubah menjadi sangat penyayang dengan kehadiran si anak.
Naimah Wahab recently posted…7 Sebab Buat Bisnes Melalui Blog Guna WordPressMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 11:37 am

hehe betul tu.. jawapan mereka ni kadang2 menghiburkan hati gak kan
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung?My Profile

Reply
ahmadyani September 4, 2017 - 1:46 pm

Kalau ada peluang bersama anak-anak, maka tinggalkan sekejap ‘lepak’ dengan kawan atau sebagainya. Kerana masa bersama anak ini terlalu ‘singkat’. Pejam celik, pejam celik… sedar-sedar mereka sudah besar!
ahmadyani recently posted…8 Bidang Tugas Pegawai Tadbir Diplomatik Berat Tapi Tetap Diminati RamaiMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 11:46 am

betul tu, dah tua nanti mesti terasa rugi sebab tak spend masa dgn anak2 kan
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung?My Profile

Reply
adi pradana September 4, 2017 - 1:36 pm

Inilah ciri2 anak yang bijak
adi pradana recently posted…Mengisi Waktu Luang Bersama Keluarga di FKY 29My Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 11:49 am

insyaAllah..aminnnn
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung?My Profile

Reply
Khir Khalid September 2, 2017 - 11:18 pm

Hehehee betullah tu ada kereta.. tulah anak2 ni. Mmg pengalaman yg tiada ditukar ganti.. semua yg berlalu akan jadi kenangan berharga dan pasti sayu dan tersenyum bila teringan balik 🙂 🙂
Khir Khalid recently posted…Aspirasi Kemerdekaan Dan Salam AidiladhaMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 11:54 am

hehe memang betul la kan..bapaknya yg blur tak faham jawapan anak..kenangan semua ni..
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung?My Profile

Reply
Ikhwan August 31, 2017 - 11:21 pm

Jujur dan lurus Dayyan 🙂
Ikhwan recently posted…10 Tips Didik Anak BersolatMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 2:43 pm

hehe lurus budak2 la kan..
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung ?My Profile

Reply
Mazni Azmi August 31, 2017 - 7:07 am

Semoga Maznee dan suami pun dapat rezeki lebih untuk spend masa dengan anak anak kan
Mazni Azmi recently posted…10 Tanda tanda bersalin semakin hampir. Buat persiapan awal cepat!My Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 12:27 pm

insyaAllah..amin..
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung?My Profile

Reply
Mama Hakim August 30, 2017 - 1:09 pm

Memang betul, ramai bapa yang kerja lebih masa sampai tak jumpa anak anak walaupun duduk di rumah yang sama

sedar sedar anak dah besar

kemudian anak dan ayah tak rapat sebab masa kecil tak bonding

masa tu teringin nak putar masa kembali

Duit tak boleh beli masa mereka kecil lagi
Mama Hakim recently posted…Bina rumah atas tanah sendiri atau beli sahaja? Ini 5 Perkara untuk Di PertimbangkanMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 2:46 pm

kena seimbangkan antara tugas cari duit, tugas seorang bapa, dan tugas seorang suami..barulah syok sebuah kehidupan kan
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung ?My Profile

Reply
Khairul Zamri August 29, 2017 - 10:52 pm

Inilah ciri-ciri anak yang bijak dan pintar
Khairul Zamri recently posted…Traveloka Official Online Travel Partner KL2017My Profile

Reply
JMR August 30, 2017 - 10:56 am

insyaAllah..amin

Reply
siti hazreen August 29, 2017 - 6:19 pm

haha, lawak-lawak, mesti comel je dia muka tak bersalah haha!!
siti hazreen recently posted…Terima Tab3 7 Essential Lenovo – Terima Kasih Kementerian Pendidikan MalaysiaMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 2:49 pm

muka tak bersalah tu yang buat bapaknya tak jadi marah haha
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung ?My Profile

Reply
Suria Amanda August 29, 2017 - 5:18 pm

Sel- sel otak abg dayyan sedang berhubung…bertabahlah daddy
Suria Amanda recently posted…Lunch Yang Membahayakan Bagi Orang Jaga BadanMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 4:12 pm

sedang bertabah dalam fasa2 sekarang ni.
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung ?My Profile

Reply
onlajer August 29, 2017 - 4:17 pm

hahaha sabar jer bro, anak – anak kecil mereka memang jujur …Tingal kita jer yang akan mencorakan mereka
onlajer recently posted…Rose Face Serum Zeeta – Produk terbaik untuk hilangkan parut jerawatMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 4:14 pm

betul tu, tugas ibu bapa nak kena corak macam mana..
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung ?My Profile

Reply
HIDAYAH AZMAN August 29, 2017 - 4:10 pm

Comelnya Dayyan. Anak memang jujur.
Seronok tengok perkembangan anak-anak. Bila anak dah besar mesti rindu.
HIDAYAH AZMAN recently posted…VITAMIN BANTU KECUTKAN CYST SEMASA MENGANDUNGMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 4:24 pm

sangat seronok tgk perkembangan mereka. Sebab tu saya coretkan di sini. Nanti boleh baca bila mereka dah besar.
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung ?My Profile

Reply
HIDAYAH AZMAN August 29, 2017 - 4:06 pm

Comelnye Dayyan. Anak memang tidak pandai menipu.
Seronok tengok anak membesar depan mata. Pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan akan dirindui bila anak dah besar.
HIDAYAH AZMAN recently posted…VITAMIN BANTU KECUTKAN CYST SEMASA MENGANDUNGMy Profile

Reply
JMR September 6, 2017 - 4:35 pm

hehe..anak-anak memang panjang akal..kdg2 tak terjangka tindakan mereka.
JMR recently posted…Kenapa Suka Balik Kampung ?My Profile

Reply
Ira August 29, 2017 - 3:18 pm

Seronok betul kalau berkomunikasi dengan budak kecil. Kadang2 geli hati pun ada kena banyak bersabar je la.
Ira recently posted…omegaMy Profile

Reply
Dedaun Comel August 29, 2017 - 2:34 pm

hahah terhibur la dengan gelagat anak-anak ni.. comel je 😀
Dedaun Comel recently posted…Bantulah Sekiranya MampuMy Profile

Reply
Ibu Zaid August 29, 2017 - 9:11 am

jauh benar, jujur kanak kanak ni

Dan lurus

sebab mereka ibarat kain putih
Ibu Zaid recently posted…6 Makanan Berkhasiat Untuk Ibu Mengandung & Bayi Sihat BersamaMy Profile

Reply
thehaikal August 29, 2017 - 1:07 am

Memang seronok layan anak-anak bercerita 🙂 Jawapannya pun kadang lurus je hehe
thehaikal recently posted…Amazing. Gracias TheHaikal!My Profile

Reply
mrhanafi August 28, 2017 - 11:03 pm

hahaha seronok melihat anak membesar depan mata..

anak saya dah 14 tahun dan sepanjang itu saya besama mereka..

ada yang tiada kesempatan untuk berbuat demikian
mrhanafi recently posted…Jutawan App Penipu Atau SebaliknyaMy Profile

Reply
JMR August 29, 2017 - 5:17 pm

best best..sepanjang masa berada dgn anak tu rezeki yg tak ternilai..tak ramai bapa ada peluang mcm tu..
JMR recently posted…Tips Simpan RM1000 SebulanMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam