Disney Hollywood Hotel, Hong Kong..Berbaloi atau Tidak?

Disney Hollywood Hotel, Hong Kong..Berbaloi atau Tidak?

Semasa Trip ke Hong Kong, kami memilih untuk menginap di Disney Hollywood Hotel yang tidak jauh dari Hong Kong Disneyland , hanya 5 minit dengan menaiki shuttle bus (5 minit) yang disediakan secara percuma! Jarak dari Hong Kong Airport ke hotel ini lebih 40 minit dengan menaiki New Territories Taxi (TEKSI HIJAU) dengan bayaran HKD130 (termasuk 2 bagasi!).

Sebenarnya, kalau tak nak menginap di Disney Hollywood Hotel, boleh jer stay di mana-mana hotel/hostel atau menggunakan perkhidmatan Airbnb untuk penginapan di mana-mana bandar yang berdekatan. Dari sana, boleh travel ke Hong Kong Disneyland menggunakan MTR Disney Resort Line dari Sunny Bay station ke MTR Disneyland Station yang terletak betul-betul di depan pintu masuk HK Disneyland!

Sampai sahaja di lobi hotel, kami disambut staff Disney Hollywood Hotel dengan penuh mesra. Letak je beg di ruang menunggu, aku terus ke Front Desk untuk register & check-in bilik. Memandangkan segala transaksi pembayaran dan pengesahan telah dilakukan secara online lebih awal, urusan di kaunter menjadi lebih pantas. Aku hanya perlu melakukan pengesahan untuk setiap details. Tak perlu risau pasal komunikasi. Staff di sini memang dilatih berkomunikasi dalam English. Mesra & knowledgable pasal hotel & Disneyland.

PAKEJ “THREE MAGICAL DAY”

Pakej yang aku ambil untuk trip kali ini ialah pakej Three Magical Day iaitu kombinasi untuk 2 Dewasa 1 Child (3-11 yeras) selama 3 hari 2 malam. Adik Danish bawah 3 tahun, so dia FOC untuk semua benda!

Nak tahu apa yang aku dapat dalam pakej Three Magical Days ini?

Since aku tak perlukan sangat Kingdom Club Suite, 2-day PhotoPass Plus (in fact, dalam bilik ada PhotoPass voucher!), Reserved Viewing Area untuk Parade&Fireworks (aku enter Disneyland pada hari Khamis&Jumaat, memang tak ramai seperti hujung minggu. Tak risau sangat boleh dapat spot area yang best!), so aku pilih Signature Pakej untuk 2 Adult berharga HKD5,780. Dan memandangkan abang Dayyan berusia lebih 3 tahun, pakej ini terpaksa ditambah untuk 1 Child.

Basically, pakej tambah 1 Child ini lebih kurang sama sahaja seperti 1 Adult, dengan tambahan harga HKD1,280. Yang bestnya, dapat FREE satu Disney Character Plush Toys..tak silap aku, harga kat kedai pun lebih kurang HKD200.

Disney Hollywood Hotel

Guide Map pun terpampang gambar superhero feveret aku, Ironman. Ironman ni bukanlah watak dalam Walt Disney tapi Ironman Experience dari Marvel merupakan tarikan terbaru di Hong Kong Disneyland. Kata kawan aku yang menetap di Hong Kong, Ironman ni antara feveret ‘superhero’ di Hong Kong, kat mana-mana kedai je boleh korang dapati merchandise Ironman ni. Tambahnya lagi, merchandise Ironman memang dihasilkan di kilang di Hong Kong. No wonder lebih murah berbanding negara lain.

Abang Dayyan dan CAR memang takleh dipisahkan. Set car baru beli sebelum fly ke Hong Kong, dirancang khas oleh mommy supaya dia tak minta set toys dalam flight (AirAsia = merah kan?)..Mission accomplished.

Yeah..jomlah kita check-in. Guest Room ada di sebelah kiri & kanan hotel. Bilik kami di bahagian kanan, Sea View Room..di sini ada 3 jenis bilik; Standard (Garden view), Deluxe (Garden view) & Sea View Room (Sea view).

Kunci dah dapat. Haa macam tahu-tahu je feveret aku. Dapat je kunci ni, awal-awal isteri dah cakap, kunci ni boleh dibawa balik. Aku konpius sebab tadi kat kaunter, staff cakap tinggalkan je kunci di dalam bilik semasa check out. Kang aku ambil, tak pasal-pasal kena penalti. Tapi, mungkin gak yang dia maksudkan, tinggalkan kunci dalam bakul sampah! Tak baik membazir. Baik bawa balik, buat kenangan kan..hahaha

Sebelum masuk lif, tugas tekan butang lif ni memang khas untuk abang Dayyan atau adik Danish. Kadang-kadang berebut. Mana taknya, bentuk kepala Mickey Mouse!..dah tu, dalam lif lak, setiap kali masuk dan keluar, keluarlah suara Chip & Dale dan Mickey / Minnie Mouse. Bukan anak-anak je geram, bapak budak ni pun geram dok dengar suara cute tu oiii..

Welcome to Our Room- 9707!

disney hollywood hotel room

Bilik kami di tingkat 9. Mengadap laut. Selak je langsir, dah boleh nampak laut & taman kehijauan. Syok. Tenang. Bilik ni takdelah besar mana, ada dua katil bersaiz ‘Queen’ dan ruang untuk budak-budak bermain toys kat situ. Yang penting, ada karpet. Aku takleh blah kalau hotel takde karpet, hahaha..lagi takleh blah giler kalau ada karpet tapi bau hapak. Alhamdulillah kat sini semua ok. Satu katil untuk anak-anak, satu katil lagi untuk mak pak. Aku request pasangkan penghadang (biru) kat sebelah adik tidur.

Pihak hotel macam tahu-tahu je trip kali ini bersempena dengan 5th anniversary kami. Siap ada deco belon HAPPY CELEBRATION. Sebenarnya, pengunjung yang mengambil pakej penginapan di hotel ni, boleh request untuk in-room deco nih. Ada pelbagai tema yang ditawarkan mengikut musim/season. Boleh semak di website rasmi Disney Hollywood Hotel.

Minnie Mouse siapa di atas katil tu? Haa itulah plush toy yang dapat free. Alang-alang dah dapat yang betina, konfem-konfem akan jadi milik mommy!

Sudut kegemaran aku. Coffee time..

Ingatkan kunci bilik je boleh buat souvenir, selipar bilik pun diorang dah pesan siap-siap suruh bawa balik. Banyak ni..

Seperti yang aku bagitau sebelum ni, kat sini bersepah kepala Mickey. Sampai kat toilet pun ada gak. Haa tu sabun mandi & syampoo punya penutup pun bentuk kepala Mickey. Taksub betul..

Bathtub..nasib baik bukan bentuk kepala Mickey Mouse lagi. :-p

Jangan tak tahu, menginap kat Disnet Hollywood Hotel ini, korang akan dapat sekeping sijil..makin cerah la masa depan,..mungkin boleh guna untuk interview nanti.

Dengan suhu mencecah 15degC kat luar, dalam bilik pun tak perlu ON aircond. Untung jadi hotel..haha..nak kata sejuk pun tak gak, sebab selamba je Dayyan pakai baju nipis dalam bilik. Dia ni jenis kulit tebal, tidur pun taknak selimut. Kalau aku selimutkan, konfem dia tendang selimut tu. Takpe, janji dada sentiasa tutup.

Serius best gila dok bilik ni. Rasa cam tak nak keluar je. Tapi boring gak, sebab TV kt bilik ni asyik ON Disney Channel je..haha..

Jadi, Disney Hollywood Hotel, Hong Kong..Berbaloi atau Tidak?

Jawapan aku, sangat berbaloi.

Sebab kegembiraan anak-anak & isteri tak dapat dibeli dengan wang ringgit..:-)

Nota: Rate HKD100 = 57.3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JMR

Untuk sebarang kerjasama, sila hubungi JMR melalui emel : mjdetroit83@gmail.com

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookYouTube

7 Comment

  1. Wah, bestnya menginap di hotel ni, semuanya kartun kegemaran anak-anak
    Noriza Abdul Rahman recently posted…Apa Yang Lelaki Ini Buat Sehingga ‘Famous’ di Hospital Memang Awesome!My Profile

  2. tempat yang sejuk memang bagus untuk melancong sebab cuaca di Malaysia agak panas sekarang ini..
    Hero Borneo recently posted…Nak Beli iPad Mini 4 AppleMy Profile

  3. Memang berbaloi ya
    .
    Harga pun boleh tahan mahal.
    .
    haha
    Mazni Azmi recently posted…Set Bersalin Shaklee 2016 Mudah Berkesan & Susu Ibu BanyakMy Profile

  4. Seronok nya..tempat cantik 🙂 .. Boleh kata syurga pada anak-anak kan. hehe. Terbaik tuan . Mudahkan saya rujuk untuk plan next trip ..
    Azlan recently posted…Cara Mudah Whatsapp Tanpa Perlu Save No Telefon Terlebih DahuluMy Profile

  5. bestnya dapat jalan-jalan. nak-nak cuti ni.
    umiadam recently posted…Supplement Untuk Eczema TerukMy Profile

  6. Giler pegi jauh-jauh kalau tak berbaloi..ekekeke..~

  7. best ek? teringin gak nak bawa anak2 jalan2 ni
    RAIHANAH AHMAD recently posted…Set Mengandung Kencing Manis ShakleeMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam