Ini kisahku

Hari Minggu Bukan Masa Membongkang

Hari Minggu Bukan Masa ‘Membongkang’.

Bagi yang tidak tahu maksud ‘membongkang’ perkataan itu bermaksud ‘tidur yang berlebihan’. Opss aku tak pasti sama ada perkataan ini ada di dalam Kamus Dewan atau tak. Cuma istilah itu yang selalu aku guna kepada mereka yang masih tidur walapun matahari dan tegak di atas kepala, terutama di hujung minggu. hehe..

Sebelum berkahwin, ada sedikit cemburu melihat kawan-kawan serumah aku yang mampu tidur hingga ke jam dua tiga petang. Lena pula. Terfikir gak tips-tips membolehkan mereka tidur hingga ke petang. Aku ni, selepas Subuh, memang susah nak tidur balik. Kalau masa zaman studi dulu, selepas Subuh, aku akan fokus untuk menelaah subjek-subjek yang kritikal. Masa zaman bujang pula, selepas Subuh, aku akan fokus pada menulis atau bermonolog di blog. Selepas beristeri satu dan beranak dua ni, biasanya aku akan kacau anak-anak & isteri untuk join aku untuk tidak tidur lama-lama..hahaha..

Biasanya, aku akan kitorang akan ke taman atau ke kedai makan! hahaha..

Gambar: Diambil Dengan GoPro HERO5

Hujung minggu bukan masa untuk membongkang.

Hujung minggu bukan masa untuk baring tengok TV dari pagi ke malam.

Hujung minggu bukan masa untuk mengadap smartphone/iPad 24 jam (ini aku masih belum berjaya  praktikkan..)

Yang pasti, aku sedang mendidik anak-anak aku, supaya hujung minggu ni bukan masa untuk mereka ‘qada” tidur.

Hujung minggulah masa untuk mengenal negara & mencari pengalaman..sebab di sebalik pengalaman, pasti ada ilmu.

 

Nota: Semoga aku berjaya mendisiplinkan anak-anak aku dengan gaya hidup ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JMR

To contact JMR, please send us a message at mjdetroit83@gmail.com, or contact us through any of the Social Media links on the below.

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookYouTube

3 thoughts on “Hari Minggu Bukan Masa Membongkang”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam