Simptom ‘Caffeine Withdrawal’ ketika Berpuasa.

Assalamualaikum & Salam 4 Ramadhan,

Sedar tak sedar dah masuk 4 hari kita berpuasa. Kemeriahan menyambut Ramadhan memang dirasai terutamanya dengan kemeriahan Bazar Ramadhan dan lauk-pauk yang korang masak, then upload di Facebook setiap petang..

hahaha..

Tahun ni sedikit mencabar untuk 3 hari pertama berpuasa. Setiap kali masuk ofis di waktu pagi membawa ke petang, rasa sakit kepala seakan-akan migrain menyerang aku. Takleh nak fokus. Rasa mengantuk yang melampau. Semangat pun macam hilang je. Ingatkan terkena buatan orang. Tapi inikan bulan mulia, berani orang tu nak buat, lagi pun setan kan ‘cuti, eh jin cuti tak?

Aku tanya Kevin Zahri (bajet Kevin dok sebelah rumah aku je kan..) sebab aku menghadapai simptom-simpton sebegitu.

Kalau korang ‘peminum kopi tegar macam aku, besar kemungkinan itu tanda-tanda Caffeine Withdraw. Ye la kan, setiap hari selama 11 bulan, aku akan minum kopi/neskepi, tak kiralah brand apa atau dari kafe mana. Tak ambil kafein, maknanya susah aku nak konsentret pada kerja. Bukan tak boleh tapi susah ye.

Tapi jangan risau, sebab;

Caffeine withdrawal is a very unpleasant experience.The symptoms of withdrawal only last a few days to a week for light caffeine consumers but can last 2 months or more for those that had been consuming around 1000 mg or more daily. However, even for the heaviest of consumer the worst symptoms subside after about a week’s time.

15 Simptom Caffein Withdrawal.

Selamat berpuasa dan selamat berbuka ye!

JMR

JMR writes about parenting from a Dad's perspective. To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com. Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

4 Comments

  1. uih..samalah kita..tapi kena kurangkan sebab bila setiap hari amik..tetiba sakit kepala..uishh…itu takmo

  2. Ok boleh sep sep sep tom tom tom..sebab sama ! Kiter ni coffee tegar tak kire jenama kopi ape pun..tak dapat rase macam miung..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam