Aktiviti menarik di Mekong Delta, Vietnam

Aktiviti menarik di Mekong Delta, Vietnam

Vietnam Trip 2016-Day 1Apa yang menarik di Mekong Delta, Vietnam?

Penerbangan dari KLIA2 ke Tan Son Nhat International Airport mengambil masa lebih kurang 2 jam. Sebaik tiba seawal jam 9 pagi(timing lambat sejam di Vietnam berbanding Malaysia), tour guide kami daripada Asiana Link Vietnam dah siap menunggu, siap ada nama omputih untuk senang ingat dia, Daniel!. Aku lebih teruja dengan trip kali ini, sebab ini travelog santai aku berbanding ‘work trip’ Vietnam aku sebelum ini.

Stress fikir kerja pada masa tu ok!

Vietnam Trip 2016 kali ini, itinerary disediakan oleh pihak Asiana Link.

-gambar-

Kata Daniel, si pemandu pelancong,

…di Vietnam ada banyak tempat yang menarik, tetapi kurang didevelop dan dikomersialkan berbanding Thailand yang kurang tempat menarik tetapi diorang lebih bijak membangunkan dan komersialkan tempat menarik.

-gambar-

Dari airport, kami menaiki chartered bus terus ke My Tho. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Di My Tho, kami menyeberangi Sungai Mekong menggunakan motorbot pelancong ke Ben Tre, satu pulau cantik dengan pelbagai kebun buah-buahan.

Aktiviti Menarik di Mekong Delta – Menyusuri Sungai Mekong.

-gambar-

Di Jeti My Tho, menunggu giliran untuk menaiki bot. Bot ini boleh memuatkan lebih kurang 30 orang penumpang. Tak pasti pula menggunakan enjin berapa kuasa kuda. Tapi memang tak laju. Suhu agak panas memandangkan Vietnam sedang mengalami musim panas sebelum tiba musim hujan.

-gambar-

Perjalan dari My Tho ke Ben Tre hanya masa lebih kurang 15 minit. Sampai sahaja di Ben Tre, kami dipindahkan ke motorbot yang lebih kecil, hanya boleh memuatkan 6 orang dalam satu-satu masa.

 

Kami dihidangkan makanan tengah hari di Restoran Viet Nhat sebelum meneruskan pengembaraan menjelajah Mekong Delta. Oh ye, restoran ini terletak di tepi sungai. Pakej tour kami menyediakan makanan halal yang dibekalkan dari My Tho. Not bad, nasi putih berlaukkan udang, ikan, dan ayam, dalam politerin putih. hehehehe..

-gambar-

Bergambar di pekarangan restoran. Elok tengah kenyang, baring dalam buaian tu sambil menikmati angin sepoi-sepoi bahasa, memang heaven.

Aktiviti Menarik di Mekong Delta – Horse Ride

-gambar-

Berpeluang menaiki kereta kuda ke Coconut Candy Workshop. Punyalah berat kitorang, sampaikan kuda tu terberak dua tiga kali..tahi kuda terus masuk ke dalam bekas plastik, betul-betul tempat kitorang duduk..pergh gini rupanya bau tahi kuda.

Aktiviti Menarik di Mekong Delta – Lawatan Sambil Belajar ke Coconut Candy Workshop.

-gambar-

Coconut Candy Workshop. Perusahaan menggunakan kelapa sebagai sumber utama. Sedia maklum, pokok kelapa mempunyai pelbagai kegunaan. Orang Vietnam bijak memanfaatkan kelapa, dari sebiji kelapa, boleh diperah santanya, dijadikan minyak kelapa, tempurung kelapa dijadikan kraftangan, dan pati kelapa boleh jadikan gulan-gula/candy. Kat sini, kitorang boleh mencuba sendiri produk gula-gula kelapa yang sangat unik rasanya.

Aktiviti Menarik di Mekong Delta – Bee Farm & Minum Tea Madu

-gambar-

Eco Bee Farm

-gambar-

Gadis Vietnam dan lebah. Awas! Sengat lebah mungkin menyakitkan, tapi sengat cinta gadis Vietnam mungkin buat korang tenggelam..cia cia cia..

-gambar-

Tea madu + Limau Kasturi. Kalau letak telur ayam kampung mesti lagi sedap dan power kan!

-gambar-

Gadis Vietnam dan ular sawa. Untung ular sawa dapat peluk gadis Vietnam. haha

Aktiviti Menarik di Mekong Delta – Mendayung Sampan.

-gambar-

Ini aktiviti yang paling femes apabila berkunjung ke Mekong Delta ni. Mendayung sampai menyusuri lorongan sungai Mekong. Jangan terkejut si pendayung adalah wanita. Bukan sedikit kudrat diperlukan untuk mendayung ok. Kalau tak caya, cubalah. Aku pun boleh tahan berpeluh ketiak hoi.

 

Pendapatan si pendayung sampan sangat kecil. Tetapi mereka tetap gigih mendayung untuk pelancong asing. Jadi, pandai-pandailah hulurkn sedikit tips tanda terima kasih  kita yang mungkin pertama kali menikmati pengalaman mendayung sampai di Sungai Mekong ni kan. Diorang tak kisah berapa banyak, lagi pun setiap kali penumpang hulur duit, si pendayung akan terus masukkan duit tu ke dalam satu bekas dalam sampan tu.

Aktiviti Menarik di Mekong Delta – Menikmati Buah-buahan Segar

 

Enjoy variety tropical fruits sambil dihiburkan oleh nyanyian merdu artis tempatan dengan lagu tradisional Selatan Vietnam. Series, buah-buhan kat sini sangat segar dan manis. Katanya, ‘baja’ kat Mekong Delta yang menjamin kesuburan tanah di sini. Maklumlah, masa zaman perang dulu, berapa ramai orang Vietnam terbunuh dan terkubur begitu sahaja di kawasan ini..hehehe

 

Layan gak dengar alunan lagu tradisional Vietnam ni. Sambil menikmati buah, sambil dengan lagu, sambil borak-borak, sambil menikmati hembusan angin dari Sungai Mekong…nikmat!

 

Hari pun sudah petang, dan kaki pun dah penat menjelajah Mekong Delta, moh le kita ke Jeti Ben Tre. Penat macam jungle trekking pun ada gak, tapi syok!

 

Lebih kurang jam 3 petang, bertolak ke jeti My Tho. Dalam perjalanan pulang ke jeti My Tho, pemandu bot menyusuri Sungai Mekong untuk melihat pulau-pulau yang mempunyai ceritanya tersendiri; Dragon, Unicorn, Turtle & Pheonix.

Pengalaman hari pertama di Vietnam memang mengasyikkan. Sedikit kepenatan, maklumlah, bangkit dari tidur di awal pagi, dan terus ke sini selepas touch down. Lepas ni kena naik bas lagi untuk lebih kurang 2 jam sebelum tiba di Paradise Saigon Boutique Hotel untuk check-n dan rest time! Malam nanti nak ke Night Market Ben Thanh lak kan…

Ok, nanti aku sambung cerita lagi yek!

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

14 Comments

    1. Author

      hehe..memang menarik..ada peluang, jangan lepaskan hehe

  1. Ade tak dia orang nyanyi lagu melayu? masa kitaorg haritu dia nyanyi lagu madu dan racun..kekekeke…
    izwa recently posted…Busy!My Profile

    1. Author

      ada ada..baru igt..lagu rasa sayang eh..haha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam