Aktiviti menarik di Cu Chi Tunnels, Vietnam.

Aktiviti menarik di Cu Chi Tunnels, Vietnam.

Hari kedua di Vietnam. Lawatan sambil belajar sejarah dunia ke Cu Chi Tunnels.

Perjalanan dari Paradise Saigon Boutique Hotel ke Cu Chi Tunnels mengambil masa lebih kurang 3 jam. Sepatutnya 2 jam lebih kurang, tetapi kami singgah di Pusat Kraftangan OKU di Xuan Thoi Son. Pusat ini ditubuhkan sejak tahun 1976 sebagai tempat orang-orang kurang upaya belajar dan mencari pendapatan melalui hasil kreativiti mereka menghasilkan kraftangan menggunakan kulit telur dan cengkerang.

kraftangan vietnam

Pakcik ni rileks je lukis draf. Depan dia tu sebenarnya ada lukisan masterpiece.

vietnam art

salah satu hasil kerja kraf yang cun..hehehe..

Tak lama pun kami di sini. Seterusnya sambung tidur dalam bas sebelum sampai di Cu Chi Tunnels. Sampai di Cu Chi Tunnles pun lebih kurang jam 10.30 pagi. Cuaca agak redup. Lagi pun, kawasan ini dalam hutan. Jadi takdelah kena direct cahaya matahari kan.

Tiket masuk ke Cu Chi Tunnles lebih kurang VND110,000. Aku tak pasti sangat sebab bab-bab tiket ni dah diarrange oleh tour guide kami, Mr.Daniel.

video perang vietnam

Sebelum meneruskan penjelajahan di Cu Chi Tunnels ni, kami dihidangkan dengan tayangan video dalam keadaan hangat. Berpeluh gak. haha..Jadinya, sebelum tamat tayangan, dah angkat bontot ke point seterusnya.

cu chi tunnel

Dah namanya Cu Chi Tunnels, memang banyak la boleh jumpa bekas-bekas terowong yang dibina masa zamn Perang Vietnam dulu. Ingat lagi tak bab 14 buku teks Sejarah Dunia SPM pasal Perang Vietnam?

cu chi tunnels

Oh ye, terowong ni bukanlah terowong atau tempat perlindungan yang sebenarnya. Yang real, lagi kecil. Konfem aku tak muat..hahaha

chu tunnels vietnam

Memandangkan badan aku ‘kecikkkk’, aku boleh masuk. Yang rasa besar&gemuk, better takyah. Takut sangkut kat dalam, masuk boleh, keluar tak boleh..hahaha
bullet

Replika menunjukkan cara pembuatan bom. Bom bapak besar gitu, macam mana la diorang angkat dulu-dulu kan.

trap war

Seterusnya, kami ke ruang yang mempamerkan perangkap/jerangkap samar yang dibina oleh orang Vietnam masa zaman perang. Takleh bayangkan, askar mat salleh terjerat dalam perangkap tu. Seram dan ngilu.

tank vietnam war

Bergambar bersama tanker yang berjaya diletupkan oleh askar Vietnam..yang baju hitam seluar krim bertongkat tu mungkin salah seorang askar yang tercedera.
shooting range

Dah masuk kawasan bekas perang kan, pelancong diberi peluang untuk menembak menggunakan senjata api yang betul. Just beli peluru yang disediakan dengan harga tertentu.

20160416171803

Ah Tung tengah fokus. Dalam 10 bullet, satu je yang kena sasaran. Fail la jadi askar gini.

paper rice

Port ni, geng-geng laki berhenti lama. Apa yang diorang dok ushar pun aku tak pasti. Kat sini adalah tempat memproses ‘Paper Rice’..ala macam kulit popia tu ler..gulung-gulung yang kat dalam tu ada sayur-sayur dan ayam/ikan.
cu chi tunnel vietnam

Project Team. Ah Tung tak habis menembak lagi kot masa ni haha..
bom crater

B52 Bomb Crater. Kawah tinggalan hasil daripada ledakan bom bersaiz besar. Berjaya memusnahkan terowong yang dibina di bawah kawah ini. Besarrr ngko. Sempat gak kami turun ke dalam kawah ni. agak-agak kalau bom atom, besar mana ek?

bom crater vietnam

Bila lagi kan nak rasa hasil ledakan bom bersaiz besar ni?

ubi kayu vietnam

Tak penat jelajah satu kawasan Cu Chi Tunnels ni, kami dihidangkan dengan ubi kayu rebus dan teh herba. ni je ke? Ye la, takkan nak suruh diorang masakkan nasi goreng USA lak kan..hehehe..banyak mitos mengatakan ubi kayu kat Vietnam ni tak selamat dimakan kerana Agent Orange, sejenis senjata kimia berbahaya dah disebarkan semasa Perang Vietnam dulu. Tiada bukti saintifik. Tapi kajian menunjukkan, ubi kayu Vietnam la yang paling sedap..mungkin disebabkan ‘baja’ organik istimewa kot..hehehe

Cu Chi Tunnels

Sebelum keluar dari kawasan Cu Chi Tunnels, tour guider kami, Mr.Daniel yang fasih berbahasa Inggeris, membuat kesimpulan/rumusan mengenai kegunaan sebenar Cu Chi Tunnels, diagram peta Cu Chi Tunnels dan kisah-kisah semasa Perang Vietnam. Banyak dah kami belajar mengenai Sejarah Vietnam ini. InsyaAllah, kalau ada soalan subjektif kertah Sejarah SPM, boleh lulus……

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam