Taman Burung Kuala Lumpur

Taman Burung Kuala Lumpur

Taman Burung Kuala Lumpur (KL Bird Park), salah satu tempat menarik di Kuala Lumpur yang patut dikunjungi. Terletak tidak jauh dari Taman Tasik Perdana, Taman Burung Kuala Lumpur yang digelar “World’s Largest Free-Flight Walk-In Aviary” sangat sesuai dijadikan tempat beriadah bersama famili, di samping mendidik anak-anak dengan kehidupan burung-burung. Itu tujuan utama aku membawa dak kecil Dayyan Harith ke Taman Burung Kuala Lumpur ni. Ye la kan, biasa tengok burung dari kaca tv, kali ni, bagi dia tengok secara LIVE…

HARGA TIKET TAMAN BURUNG KUALA LUMPUR:

  • DEWASA (BIASA) – RM48.00
  • KANAK-KANAK (BIASA) – RM38.00
  • DEWASA (DENGAN MYKAD) – RM25.00
  • KANAK-KANAK (DENGAN MYKAD) – RM12.00

*Kanak-kanak – (3 – 12 tahun) , 3 Tahun ke bawah adalah PERCUMA.

TAMAN BURUNG KUALA LUMPUR dibuka dari jam 9 pagi hingga 6 petang.

Note: Masa pembelian tiket my wifey ada tunjukkan AEON Jusco member card, dapat diskaun RM5 untuk satu kad. Kalau dua kad, dapatlah RM10 less kot..

Taman Burung Kuala Lumpur ni terletak di kawasan seluas 20.9 ekar! Kami cuba habiskan perjalanan ke segenap taman ini. Ko rasa kami mampu? hahaha..sambil jalan, sambil lakukan aktiviti ‘birding shooting’..Since burung-burung di taman ni bebas terbang, kenalah pandai-pandai cari peluang dan momen yang sesuai untuk shoot gambar burung di sini. Bukan senang ye..tapi menarik!

Taman Burung Kuala Lumpu ni terbahagi kepada 4 zon; Zon 1 & Zon 2 adalah free-flight zone, Zon 3 adalah Hornbill Park dan Zon 4 adalah zon burung-burung dalam sangkat dan juga mini aviaries. Kami gerak dari satu zon ke satu zon lain. Faham-faham je la bila berjalan dengan kanak-kanak yang baru dapat ‘kaki’..selain dok tunggu burung hinggap dan posing baekk kat satu-satu tempat, nak kena kejar dak kecil lagi yang excited giler dapat tengok burung terbang atas kepala dia..

Merak kayangan. Kat luar susah giler nak jumpa burung merak, tapi kat sini, banyakkk ekor. Selalu dok tayang bulu-bulu dia yang cun tu. Perumpaan Melayu ada cakap, “sombong macam merak”, tapi aku tak pasti celah mana merak tu sombong..hehehe

KL Bird Park

Kat sini, burung-burung memang jinak. Dayyan seronok giler dapat kejar walaupun tak pernah dapat. Kiri kanan burung, ada yang terbang, ada yang berlari. Tapi AWAS, kalau berjalan bawah pokok yang ada burung di atasnya, takut diberaknya.

Area burung hantu. Syok dan mencabar wat photoshoot diorang. Sebab, waktu siang diorang tidur je. Sesekali burung hantu ni akan buka mata, bila rasa terganggu dengan pengunjung kat sini. Terganggu mungkin disebabkan ada yang tak faham bahasa, amik gambar burung hantu siap ada flash. Kacau tidur diorang. Nasib baik kaki burung hantu ni dirantai, kalau tak mahu diserang pengunjung yang tak faham bahasa. Datang Taman Burung KL ni, kena alert dan faham dengan papan tanda amaran.

Burung hantu ni, bukan toys.

Sesapa yang berminat dengan birding photography, memang patut datang sini. Gambar kepala merak ni, aku shoot guna 50mm, dari jarak yang dekat. Rilex je merak tu posing sambil pandang lens aku.

Kejadian yang hampir-hampir jadi tragedi. Tak tahulah kot-kot burung-burung saje nak bergurau kasar ngan Dayyan. Kisahnya, masa ni aku dan salah sorang mat Saleh ni, ngah aim nak shoot burung pelican (ye ke nama burung ni?) ni yang baru hinggap kat pagar tu. Dayyan dengan mommy dia tak jauh dari tempat aku berdiri. Elok je burung tu hinggap, Dayyan terlepas dari tangan mommy dia, terus menerpa ke burung tu. Dekat gila kot dia nak sentuh burung tu. Masa tu aku tersnap, dapat momen ni. Nasib baik Dayyan bertindak-balas secara refleks, belum sempat kena, dia dah elak dan undur ke belakang. Tapi kalau betul burung tu nak serang dia, konfem dia dah serang lebih teruk kan, sebab jarak diorang memang dekat giler..

Taman Burung Kuala Lumpur

Ada satu zon, siap ada kolam ikan. Boleh ber’fish feeding’ kat sini, sambil dok bersila, lepas penat lenguh berjalan kan. Dayyan macam biasa, tengok ikan, lagilah excited. Kalau terlepas, konfem dia terjun kolam..haha

Sorang kanak-kanak riang yang aktif dan sorang lagi ibu mengandung, korang ingat mampu nak pusing semua tempat dalam taman burung ni? Memang taklah. Setiap kali ada gazebo, pasti Dayyan dan mommy singgah rehat. Oh ye, kat sini dibenarkan bawa stroller masuk. Ingatkan tak lama perjalanan kat dalam ni, sekali ambik, check-in jam 11pagi, keluar jam 2 petang, tanpa bawa stroller si Dayyan..Dayyan dah sampai masa dia ngengada, sampaikan ada minah Arab nak amik gambar ngan dia pun dia wat tak layan je. Jual mahal sampai nak nyorok kat mommy..

Apa-apa pun, Taman Burung Kuala Lumpur ni memang ohsem! Aku pasti, Dayyan ada pelajari sesuatu daripada kisah ‘lawatan sambil belajar’ ni..Korang yang ada anak-anak, sangat rekemen untuk bawa diorang ke sini, at least dekat dengan hidupan dan alam semulajadi ciptaan Illahi..

PETA TAMAN BURUNG KUALA LUMPUR

KLBirdParkMap

Website KL Bird Park: http://www.klbirdpark.com

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

14 Comments

  1. Memerhati burung adalah aktiviti biasa di sini di mana flora dan fauna yang kaya. Taman Burung Kuala Lumpur telah memperoleh reputasi di kalangan mereka yang berminat kepada kajian burung di habitat semula jadi mereka. Sesetengah daripada mereka termasuk ahli-ahli sains penyelidikan yang memantau sarang burung untuk kajian pola tingkah laku.

  2. Klu nk g tmpt cmni.. bli toket ms matta fair.. dia akan buat promo harga lbh murah dr hrga biasa.. pnah dpt bli buy 1 free 1. Bli yg thn ni sbb nk bw anak jln2.. ada promo 2 tiket dewasa rm30. Okla dr byr hrga asal.. lg satu tiket validity nya smpi hjg thn. So boleh plan ble nk pg..

    1. Author

      mmg berbaloi tu dgn harga asal..pasni kena survey kat matta fair la plak

  3. SA dah pernah pergi….ikut rombongan tadika Dania…ntah apa2 ntah SA masa tu ikut rombongan…hahahahah….sebenarnya kena paksa….nak masuk lagi sini? ntah la…anak dah besar panjang…maybe boleh masuk bawak anak2 buah plak kot
    Suriaamanda recently posted…Penyebab Bilik Air ‘Wangi’….My Profile

  4. bestnya taman burung… masih cantik2 lagi burung kat sana… dulu selalu jugak ke sana dan tak pernah dapat pusing habis… cute sungguh burung hantu tu… thanks sharing the info
    Najib Ariyan recently posted…SYDNEY – PART 1My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam