The Gorpis: Pisang goreng cheese sedap di Kota Damansara.

Pisang goreng cheese, antara menu tengah ‘in’ sekarang ni. Menu yang diinnovasikan daripada menu tradisi, pisang goreng. Pisang goreng letak cheese, nak gempak lagi letak chocolate+cheese. Sapa-sapa boleh buat, antara nak dan taknak, rajin dan malas je. Yang berbeza cuma rasa, sedap dengan tak je..hehe

Team The Gorpis. Team anak muda yang ‘berani’ menjual goreng pisang di tepi jalan, mula beroperasi di sebelah Padang Kota(Sunway Giza). Rasanya, tak semua anak muda ada ‘keberanian’ untuk buka gerai pisang goreng, mungkin ada yang segan, ada yang malu, ada yang lebih rela makan minum tidur di siang hari sebelum ke sesi temuduga untuk bekerja makan gaji. Respek this team!

Aku respek team The Gorpis yang terdiri daripada anak muda yang kreatif dan innovatif. Kreatif sebab bijak menempatkan diri mereka dalam bidang perniagaan, innovatif sebab berjaya ubah menu tradisi menjadi menu tradisi+moden yang lebih sedap dan menarik. Paling penting, pisang goreng mereka bukan sebarangan. Resepi rahsia tepung pisang goreng, memang point penting.

Dua minggu lepas, aku sempat singgap di The Gorpis ni untuk pekena sekeping dua pisang goreng cheese diorang. Kepingan pertama pisang goreng cheese, membuka jalan untuk kepingan seterusnya termasuk pisang goreng choco. Rangup. Rasa tepung memang unik dengan cukup masak gorengan pisang tu. Series. Bau cheese+chocolate tak yah cakap la, memang menambat perhatian hidung ni.

Aku beli 2 set – The Gorpis Cheese dan The Gorpis Choco. RM7 untuk setiap set(8 keping) memang sekejap je aku, Puan Nunu dan Dayyan melahap/setelkan dalam kereta. Bukan mak pak je suka, Dayyan yang pun suka giler ok. Aku suka tang kerangupan dan taburan cheese yang tak terlalu mencair/manis + choco yang tak terlalu muak. so so je.

Syok lak tengok diorang dok sagat cheese & chocolate. Oh ye, diorang guna cheddar cheese dan chocolate van houten tak silap aku, tu pasal sedap je bau cheese+chocolate tu. Paling penting, pisang abu yang diorang guna tu fresh, ambil direct daripada vendor pisang setiap hari.

Aku pasti, kalau kualiti pisang goreng cheese/choco mereka terus dikekalkan seperti ni, insyaAllah perniagaan mereka akan terus kekal bertahan. Produk berkualiti dan servis mesra pelanggan akan menjadi kekuatan tema mereka ni. Good luck!

LOKASI THE GORPIS GORENG PISANG RANGUP CHEESE:

Sebelah Sunsuria/Tune Hotel Kota Damansara atau dari simpang Tropicana menuju ke The Strand/Sunway Giza, ada padang kosong/tinggal, sebelah kiri.

Untuk details, JOM TERJAH ke Instagram Team The Gorpis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JMR

Untuk sebarang kerjasama, sila hubungi JMR melalui emel : mjdetroit83@gmail.com

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookYouTube

23 Comment

  1. Sepertinya enak, aku penasaran 😀

  2. Feveret saya.. biasanya husband beli bawak balik. sebungkus tu boleh habis makan sorang2 jah

  3. artikel yang sangat bermanfaat gan

  4. […] sama berniaga di sini- The Gorpis. Pernah dengar kan? Kalau tak tahu, The Gorpis adalah pelopor pisang goreng cheese sedap di Lembah Klang..hehehe. Kalau tak pernah cuba, bolehlah ke sini atau cawangan-cawangan lain The […]

  5. meme pon. the gorpis is the best in the kovorikk

  6. enak kali keliatannya, boleh saya coba hehehe

  7. mak aih…pisang cheese dia sangat rare.siap ada coklat. tak pernah jumpa lagi macam ni. nice invention.mesti sedap ni..
    musadun recently posted…Tonton Isteri Separuh Masa Episod 13 AkhirMy Profile

    1. innovasi yang menjadi kan ni
      JMR recently posted…Check up 9 bulanMy Profile

  8. […] peru berkualiti tinggi, tempat kena strategik dan marketing/promo kena power! Aku amik contoh, Pisang Goreng Cheese SEDAp di Kota Damansara yang kini dah berjaya menambat hati peminat-peminat pisang goreng seluruh […]

  9. Helmi Aliarit says: Reply

    Sedap macam mana pun orang cakap, pisang goreng + keju memang tak kena dengan selera saya…

    Mungkin jika keju tu rasa pedas baru saya akan suka.

    Lepas ni saya kena cuba makan pisang goreng cheese dengan Tabasco. 🙂
    Helmi Aliarit recently posted…Buat Duit Dari Rumah. Belajar Daripada Sifu Sebenar.My Profile

    1. hehe keju mmg takla rasa pedas kan..nak kena cicah ngan sambal belacan kot ni hehe
      JMR recently posted…Check up 9 bulanMy Profile

  10. Hurmmm….. camner aku boleh terlepas entry nie…. tapi mungkin sebab ada sekali tu blog ko ni kena block kat opis aku…. dan setelah ada rezeki makan kat sini… memang nak kena repeat lagi….
    hazman aka species1980 recently posted…Bagi peminat sate anda mesti cuba keenakan satay itik di Restoran Melur & Thyme KLCCMy Profile

  11. Di sinilah detik perkenalan
    Mohd Zarin recently posted…AirAsia memperkenalkan Asean PassMy Profile

  12. Nama pun dah canggih…bagus anak2 muda ni…sana sini dah ramai anak muda kita meniaga….seronok tgok….harap2 dapat menarik anak2 muda yang masih lagi tidak ada arah tujuan hidup kan….bukan susah pun meniaga…
    Suriaamanda recently posted…Dania di Kidzania Part 4My Profile

  13. Wah nampak sedap! Memang tercari-cari di kawasan sini Pisang Goreng Cheese. Lepas ni mesti terjah..
    Ain Ridzuan recently posted…WAKTU YANG SESUAI UNTUK MEMBUAT UJIAN KEHAMILANMy Profile

  14. Kreatif kan..makanan simple ditambah citarasa..
    emalinmohd recently posted…12 Tips Mengurangkan KetidakhadamanMy Profile

  15. Nampak macam sedap je pisang cheese yang diorang buat tu. Kat Kampung Baru ni ada jual tapi saya rasa tak sedap mana pun. Rasa pisang dia lagi banyak dari rasa cheese sampai saya tak rasa pun cheese dia. huhu
    MNH recently posted…Segmen Jom Kenal Blogger Baru Bro HHMy Profile

  16. saya penggemar cheese dan juga semestinya penggemar goreng pisang. tapi, tak tahulah macamana rasanya bila kedua-dua ni dicampur.. belum pernah rasa lagi. tapi tengok gambar nampak sedap..
    ctfand recently posted…Menggunakan Simkad Altel Pertama KaliMy Profile

  17. JMR, the Gorpis ni nama dia sangat unik…mudah org ingat, mana tahu rezeki review dari JMR ni boleh tlg anak2 muda ni berjaya suatu hari nanti dengan nama Gospis Best In KL haaa…ish sedapp la…leh tak nak tiru resepi ni buat sendiri hehhehe pastu layerkan dengan juraian madu…walllaaaaaaaa
    Julia Johari recently posted…11 Menu Mudah dan 7 Panduan Mudah Pengurusan Simpanan Bahan Mentah di Pejabat Untuk Stok SemingguMy Profile

    1. insyaAllah,sebenarnya suka tgk anak muda Melayu jadi usahawan..mana boleh tlg kita tlg la kan

  18. alamak..jauh nyee.. =(
    yoorin recently posted…Drama Queen Episode 2My Profile

  19. kota damansara? ok noted nnti ida pergii terjahhh ahh dapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa
    ida recently posted…Preview Filem Rumah Pusaka di Simpang JalanMy Profile

    1. yup ida..rekemended ni..jom jom ida blnja haha
      JMR recently posted…The Gorpis: Pisang goreng cheese sedap di Kota Damansara.My Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam