Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan Industri

Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan Industri

Aku percaya, kebanyakan student engineering/teknikal terutamanya budak-budak elektrikal, mekanikal, petrokimia dll, bercita-cita untuk bekerja di bidang oil and gas lepas grad.

Itu biasa, sebab aku dan geng-geng dulu pun gitu.

Kenapa? Sebabnya dari hari pertama pendaftaran, student-student teknikal uni aku dah di’racun’ dengan “kalau awak nak gaji mewah dan lumayan, masuk industri oil&gas…saya dulu pun kerja offshore” kata salah seorang pensyarah aku dulu.

Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan Industri

Memang tak dinafikan, kata-kata guru ni mempengaruhi masa depan pelajarnya. Makin hari, makin lama minat ke arah bidang tu makin memuncak. Selepas grad, aku pernah bekerja kilang Jepun. Tak lama, 4,5 bulan sebab jiwa aku tak masuk dengan environment dalam kilang tu walaupun aku boleh bertutur dalam bahasa Jepun.

 

Then, aku diterima masuk ke satu kompeni sebagai jurutera projek dan dihantar training ke Itali & Holland. Projek yang terpaksa aku handle adalah di Vietnam, bahagian mekanikal walaupun background aku adalah elektrikal. Ada pahit dan manis masa first experience aku tu. Tapi sekarang, semuanya dah jadi manis.

Lepas tu, aku diterima masuk kompeni lain yang lebih besar. Industri yang sama dan lebih dekat dengan jiwa aku tapi posisi tetap sama-jurutera projek. Kali ni projek lebih banyak dan mencabar jiwa dan raga. Onshore plant, offshore plant dan power plant, semua aku masuk. Dari sini, baru aku faham ‘keindahan&kemewahan sebenar’ dalam industri oil and gas.

Kerja offshore memang idaman budak teknikal. Antara sebabnya gaji dibayar lebih tinggi sehingga mampu mencecah RM700 sehari untuk sesetengah position cam freelance welding inspector. Belum masuk basic lagi. Busuk-busuk gaji seorang cleaner di atas ‘workbarge’ pun mencecah RM80 sehari. Untuk satu trip, mereka dibenarkan bekerja di laut dalam sehingga 40-45 hari. RM80 x 40 =RM3200..tu belum kira RM700 x 40 lagi kan..

Kerja oil and gas ni memang boleh buat duit. Series. Tapi tak semua orang mampu ceburi bidang ni. Tak semua mampu berkorban dalam pekerjaan ini; berpanas berpenat-lelah dan berisiko tinggi berbanding kerja-kerja lain di darat. Semua itu akan korang rasa berbaloi bila terima habuannya. Nikmatnya masa tu memang tak tergambar.

Alhamdulillah..setakat ni aku masih mampu bertahan lagi dalam bidang oil and gas ni. Ada sebab-sebab dan strategi untuk teruskan perjuangan dalam bidang ini. Tapi aku tak reti nak terangkan, sekadar reti berkongsi sedikit pengalaman kat atas ni. Cuma aku boleh rekemenkan korang untuk dapatkan e-book Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan Industri sebagai sumer inspirasi.

Aku bet, selepas korang dah baca e-book daripada Sham Rahman ni, korang akan rasa teruja yang amat untuk libatkan diri dalam indutri oil and gas ni terutamanya adik-adik fresh grad. Sham Rahman akan berkongsi tentang kerjaya beliau dalam industri ini sehingga 7 angka dan menerangkan keistimewaan yang lebih details kenapa patut ceburi dalam bidang oil and gas ni.

Saufi Karim, seorang penulis hartanah juga bermula dengan kerjaya oil and gas. Paling best, diorang ni akan berkongsi strategi dan teknik untuk korang dapatkan income sehingga 7 angka sebulan daripada bidang oil and gas ni.

DAPATKAN TIPS LUBUK KERJAYA MINYAK & GAS.

So, untuk KORANG terutamanya adik-adik fresh grad, apa tunggu lagi, cepat cari sumber inspirasi ini.

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

47 Comments

  1. Oil and Gas memang kerjaya yang terbaik tapi masa bersama keluarga 2 tahun sekali bak kata kawan Asyraf sendiri.

    Kerjaya ni jugak kena banyak berdoa sebab safety di laut kot.
    Asyraf Asri recently posted…Saya COWAY Health Planner AndaMy Profile

  2. saya nak mencuba mencari pekerjaan dalam bidang oil n gas.sebagai welder . ni no sy 0134647521

  3. ada x nk cri org utk kerja shutdown. sy tgh cri kerja ni.. ada ogsp n aesp.

  4. Aku kerja sendiri je.Tak perlu kerja dengan orang.Aku benci kerja dengan orang.Aku tak suka jadi kuli batak wlu gaji mahal.Nampak sangat kelemahan bergantung harap dengan orang.Yang pasti aku kerja sendiri sampai mati.

  5. zaman sekarang nilai minyak dunia sdh jatuh..maka persaingan merebut tender projek dari kompeni besar seperti carigali hess, ranhill, technip dll menjadi sengit maka kawan2 gua dah ramai kena vss haha..so zaman sekarang bukan zaman terbaik utk masuk oil n gas
    Belang tarung recently posted…Kenapa Kucing Takut Dengan Timun ?My Profile

  6. Salam sejahtera bro…nak tanya ni…saya memang minat bidang ni…tapi kos ape yg patut saya ceburi???harap balas bro..

  7. Macam mane nak dapat kan kerja nie… whatsapp or col 0148201403

  8. Nak kerja kat oil n gas macam mane eak… saya baru lepasan spm … tolong sape2 bantu … col or whatsapp 0148201403

  9. Salam bro, nk tanye kalau start dr zero, bole ke terus amik course welding inspector?? Tq


  10. bagi yang masih bujang, pun kerja dalam bidang ni habis habisan supaya boleh bersenang lenang semasa kahwin nanti.

  11. Asalamualaikum,ada soalan ni..sy dpt tawaran dri TATIUC kursus chemical engineering in technology,masalahnya saya bukan aliran sains..saya tak ada asas add math,kimia,fizik dll..Boleh ke saya ceburi bidang ni..Mohon penjelasan

  12. nak tanya, untuk masuk bidang O&G ni, ambik course ape eh? diploma level. Dip.Kejuruteraan Kimia atau course lain?

  13. nak tanya, untuk masuk dalam bidang O&G ni, ambik course ape eh? Peringkat diploma. Dip Kejuruteraan Kimia atau course lain?

  14. asalaimualakum,saya lepasan spm 2014,dan berminat nk terjun offshore..course apa ya yg perlu saya ceburi..

  15. Aslkum.. Mntk pendapat la skit, klu jwatan technician brapa range basic salary dan elaun? Klu mcm sy yg bru nk join bidang ni ape course- course yg wajib utk diambil sblm msuk keje?

  16. Assalam bro. Betul ke org kata perempuan slight chance je kalau O&G? Offshore mmg xde perempuan ke?


  17. Salam Bro.nak tanya pendapat sikit. Aku dapat kerja sebagai jurutera projek untuk projek2 kat offshore. Agak-agak berapa range allowance offshore yang sepatutnye aku dapat?

    1. Author

      depends on company gk bro..vendor/enduser/main con? yg aku tahu ada dpt elaun 150, ada yang 250 ada yang 500 pon ada.tak termasuk basic pay.tgk kontrak gk


  18. mmg bestlah gaji besar.. sepadan dengan pengorbanan berjauhan dengan famili dan risiko di laut

    1. Author

      Malakoff pun power..pegang power generation IPP kt malaysia

  19. Author

    tu biasa utk operator team.bidang ni banyak gak bhgian nya..ada yg naik offshore ikut project..ada pendek ada panjang smpi 40ari tak balik..hehe

  20. mesti letup bulan-bulan ni. kengkawan ramai juga yg keje o&g. gaji pergh!

  21. JMR, kita budak teknikal memang rezeki murah..insyaAllah kena bijak cari peluang… , O&g ni memang diimpikan dulu.. tapi x kesampaian sudah masuk gomen awal lagi…, tp sy memang respek income dorang mantap. keluarga terdekat yg ceburi bidang tu ialah abang ipar… sedap betul tengok gaya hidup dorang !
    PCL recently posted…Sebenarnya ramai yang tak perasan tentang makanan makruhMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam