Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan Industri

Aku percaya, kebanyakan student engineering/teknikal terutamanya budak-budak elektrikal, mekanikal, petrokimia dll, bercita-cita untuk bekerja di bidang oil and gas lepas grad.

Itu biasa, sebab aku dan geng-geng dulu pun gitu.

Kenapa? Sebabnya dari hari pertama pendaftaran, student-student teknikal uni aku dah di’racun’ dengan “kalau awak nak gaji mewah dan lumayan, masuk industri oil&gas…saya dulu pun kerja offshore” kata salah seorang pensyarah aku dulu.

Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan Industri

Memang tak dinafikan, kata-kata guru ni mempengaruhi masa depan pelajarnya. Makin hari, makin lama minat ke arah bidang tu makin memuncak. Selepas grad, aku pernah bekerja kilang Jepun. Tak lama, 4,5 bulan sebab jiwa aku tak masuk dengan environment dalam kilang tu walaupun aku boleh bertutur dalam bahasa Jepun.

Then, aku diterima masuk ke satu kompeni sebagai jurutera projek dan dihantar training ke Itali & Holland. Projek yang terpaksa aku handle adalah di Vietnam, bahagian mekanikal walaupun background aku adalah elektrikal. Ada pahit dan manis masa first experience aku tu. Tapi sekarang, semuanya dah jadi manis.

Lepas tu, aku diterima masuk kompeni lain yang lebih besar. Industri yang sama dan lebih dekat dengan jiwa aku tapi posisi tetap sama-jurutera projek. Kali ni projek lebih banyak dan mencabar jiwa dan raga. Onshore plant, offshore plant dan power plant, semua aku masuk. Dari sini, baru aku faham ‘keindahan&kemewahan sebenar’ dalam industri oil and gas.

Kerja offshore memang idaman budak teknikal. Antara sebabnya gaji dibayar lebih tinggi sehingga mampu mencecah RM700 sehari untuk sesetengah position cam freelance welding inspector. Belum masuk basic lagi. Busuk-busuk gaji seorang cleaner di atas ‘workbarge’ pun mencecah RM80 sehari. Untuk satu trip, mereka dibenarkan bekerja di laut dalam sehingga 40-45 hari. RM80 x 40 =RM3200..tu belum kira RM700 x 40 lagi kan..

Kerja oil and gas ni memang boleh buat duit. Series. Tapi tak semua orang mampu ceburi bidang ni. Tak semua mampu berkorban dalam pekerjaan ini; berpanas berpenat-lelah dan berisiko tinggi berbanding kerja-kerja lain di darat. Semua itu akan korang rasa berbaloi bila terima habuannya. Nikmatnya masa tu memang tak tergambar.

Alhamdulillah..setakat ni aku masih mampu bertahan lagi dalam bidang oil and gas ni. Ada sebab-sebab dan strategi untuk teruskan perjuangan dalam bidang ini. Tapi aku tak reti nak terangkan, sekadar reti berkongsi sedikit pengalaman kat atas ni. Cuma aku boleh rekemenkan korang untuk dapatkan e-book Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan Industri sebagai sumer inspirasi.

Aku bet, selepas korang dah baca e-book daripada Sham Rahman ni, korang akan rasa teruja yang amat untuk libatkan diri dalam indutri oil and gas ni terutamanya adik-adik fresh grad. Sham Rahman akan berkongsi tentang kerjaya beliau dalam industri ini sehingga 7 angka dan menerangkan keistimewaan yang lebih details kenapa patut ceburi dalam bidang oil and gas ni.

Saufi Karim, seorang penulis hartanah juga bermula dengan kerjaya oil and gas. Paling best, diorang ni akan berkongsi strategi dan teknik untuk korang dapatkan income sehingga 7 angka sebulan daripada bidang oil and gas ni.

So, untuk KORANG terutamanya adik-adik fresh grad, apa tunggu lagi, cepat cari sumber inspirasi ini.

KLIK SINI DAN PROCEED!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JMR

Untuk sebarang kerjasama, sila hubungi JMR melalui emel : mjdetroit83@gmail.com

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookYouTube

45 Comment

  1. saya nak mencuba mencari pekerjaan dalam bidang oil n gas.sebagai welder . ni no sy 0134647521

    1. boleh cuba..

      carilah mana-mana agensi yang ada kaitan kerja Oil and Gas ini..

      ada banyak tak kira di dalam negara maupun luar negara..
      Hero Borneo recently posted…Rahsia Jadi Kaya Terbongkar Selepas 30 HariMy Profile

  2. org kata gaji keje mcm ni kaya raya ooo..tp byk risiko..kena sanggup hadap la,,hihi
    yaya cendana recently posted…Perencah Segera PAK NGAH di AIDILFITRI !!My Profile

  3. ada x nk cri org utk kerja shutdown. sy tgh cri kerja ni.. ada ogsp n aesp.

    1. jika pandai urus duit atau duit yang banyak hasil kerja minyak dan gas memang bisa untuk menjadi jutawan..
      Hanafi recently posted…Perkhidmatan Uber Yang Orang Belum TahuMy Profile

  4. Aku kerja sendiri je.Tak perlu kerja dengan orang.Aku benci kerja dengan orang.Aku tak suka jadi kuli batak wlu gaji mahal.Nampak sangat kelemahan bergantung harap dengan orang.Yang pasti aku kerja sendiri sampai mati.

    1. kalau berfikir begitu memang elok kerja sendiri..kalau semua tak nak keja makan gaji siapalah pulak yang akan jadi kuli
      mrhanafi recently posted…Rahsia Aplikasi Buat Duit TerbongkarMy Profile

  5. zaman sekarang nilai minyak dunia sdh jatuh..maka persaingan merebut tender projek dari kompeni besar seperti carigali hess, ranhill, technip dll menjadi sengit maka kawan2 gua dah ramai kena vss haha..so zaman sekarang bukan zaman terbaik utk masuk oil n gas
    Belang tarung recently posted…Kenapa Kucing Takut Dengan Timun ?My Profile

  6. PENDEKAR SELANGOR says: Reply

    Salam sejahtera bro…nak tanya ni…saya memang minat bidang ni…tapi kos ape yg patut saya ceburi???harap balas bro..

  7. mantap sudah jadi jutawan
    ade sutisna recently posted…Harga Sony Xperia C3 Android Kamera Selife TerbaikMy Profile

  8. ada liburnya ga tuh om ?
    ade sutisna recently posted…Harga Sony Xperia C3 Android Kamera Selife TerbaikMy Profile

  9. Wah…ramai student idaman pekerjaan oil dan gas, maklum sajalah gaji amat lumayan.
    sensasi2020 recently posted…Pencarian Penaja Contest Vemma Di sensasi2020.comMy Profile

  10. mohammad romi bin mohd noor says: Reply

    Macam mane nak dapat kan kerja nie… whatsapp or col 0148201403

  11. mohammad romi bin mohd noor says: Reply

    Nak kerja kat oil n gas macam mane eak… saya baru lepasan spm … tolong sape2 bantu … col or whatsapp 0148201403

  12. Salam bro, nk tanye kalau start dr zero, bole ke terus amik course welding inspector?? Tq

  13. […] ni komisyen affiliate aku yang ke 4 untuk produk Kerjaya Mewah Oil&Gas dan Jadi Jutawan Industri daripada Sham Rahman. Tak banyak mana komisyen dapat kali ni tapi cukuplah buat bayar GST […]

  14. bagi yang masih bujang, pun kerja dalam bidang ni habis habisan supaya boleh bersenang lenang semasa kahwin nanti.

    1. saya agak terlambat untuk menceburi bidang ini..tak pe lah sekarang fokus untuk jadi blogger dan usahawan sahaja..
      mrhanafi.com recently posted…Cara Blogger Buat Promosi OfflineMy Profile

  15. Fathu Ridhuan says: Reply

    Asalamualaikum,ada soalan ni..sy dpt tawaran dri TATIUC kursus chemical engineering in technology,masalahnya saya bukan aliran sains..saya tak ada asas add math,kimia,fizik dll..Boleh ke saya ceburi bidang ni..Mohon penjelasan

  16. nak tanya, untuk masuk bidang O&G ni, ambik course ape eh? diploma level. Dip.Kejuruteraan Kimia atau course lain?

  17. nimonimonimo says: Reply

    nak tanya, untuk masuk dalam bidang O&G ni, ambik course ape eh? Peringkat diploma. Dip Kejuruteraan Kimia atau course lain?

  18. Fathu Ridhuan says: Reply

    asalaimualakum,saya lepasan spm 2014,dan berminat nk terjun offshore..course apa ya yg perlu saya ceburi..

  19. Aslkum.. Mntk pendapat la skit, klu jwatan technician brapa range basic salary dan elaun? Klu mcm sy yg bru nk join bidang ni ape course- course yg wajib utk diambil sblm msuk keje?

  20. Memang lumayan gaji mereka, kawan sekolah saya bergaji lima angka sebulan.
    Helmi Aliarit recently posted…Pengalaman Bersalin Di Hospital Putrajaya Dan Pusat Bersalin Berisiko Rendah Presint 8.My Profile

  21. Assalam bro. Betul ke org kata perempuan slight chance je kalau O&G? Offshore mmg xde perempuan ke?

  22. […] yang disemai sebelum ini di blog entri Kerjaya Mewah Oil and Gas dan Jadi Jutawan Industri mula membuahkan hasil sebanyak 3 kali komisyen di awal tahun ni. Bolehlakan pelan-pelan kayuh, […]

  23. Salam Bro.nak tanya pendapat sikit. Aku dapat kerja sebagai jurutera projek untuk projek2 kat offshore. Agak-agak berapa range allowance offshore yang sepatutnye aku dapat?

    1. depends on company gk bro..vendor/enduser/main con? yg aku tahu ada dpt elaun 150, ada yang 250 ada yang 500 pon ada.tak termasuk basic pay.tgk kontrak gk

  24. […] Ok, Ni first time Dayyan mandi pantai. Biasa aku bawa dia di tepian je, kali ni terjun sekali. Nak tengok water confidence dia jauh mana. Aku kagum sebab dia tak gayat air walaupun lokasi tu paras air kat dada aku, dan dia free, tanpa any floating device. Ok, dah besar boleh kerja offshore ni. […]

  25. Setiap orang dengan pilihan masing2, apa plan dan apa objektif. Kalu melencong lain la jadinya.
    Kereta Sewa Shah Alam recently posted…Kereta Sewa Kota Damansara Lokasi Terbaru Perkhidmatan Kereta SewaMy Profile

  26. mmg bestlah gaji besar.. sepadan dengan pengorbanan berjauhan dengan famili dan risiko di laut

  27. patutla suami beria-ia nak masuk bidan O&G ni..memang boleh buat duit kan!
    nord recently posted…Akibat Minum Soya ESP Shaklee..My Profile

  28. Alamak…di luar bidang SA…SA kerja GLC…Malakoff….
    suriaamanda recently posted…Gua Kelam Di Landa Banjir….My Profile

    1. Malakoff pun power..pegang power generation IPP kt malaysia

  29. Best kan
    Saya pun tengok kengkawan yang kerja O&G nie best je
    Boleh dikatakan mewah gak la pendapatan

    *Nyesal tak belajar pepandai dulu*
    Rawlins_GLAM recently posted…Annabelle – The ReviewMy Profile

  30. pergh masyuk. den dalam bidang sale pun tak macam ni hehe
    Zuan recently posted…Pengalaman Jual Kucing di mudah[dot]myMy Profile

  31. tu biasa utk operator team.bidang ni banyak gak bhgian nya..ada yg naik offshore ikut project..ada pendek ada panjang smpi 40ari tak balik..hehe

  32. nak cari suami kerja oil n gas la..
    kekekeke
    Norfa recently posted…19 Tips Bercinta Selepas NikahMy Profile

    1. haha amboih dan dan gitu
      Zuan recently posted…Pengalaman Jual Kucing di mudah[dot]myMy Profile

  33. Gajinya memang menggeliurkan,sesuai untuk bujang yang tak ada BINI.
    Abdur recently posted…Cara Menggunakan SSLMy Profile

  34. Kalau tanya saya, SESUAI je sebab facilties utk platform yg ada pompuan disediakn dgn baik&terkawal. tapi terpulang kpd individu samada sanggup berjauhan dgn famili / tidak ..;-)
    JMR recently posted…Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan IndustriMy Profile

  35. mesti letup bulan-bulan ni. kengkawan ramai juga yg keje o&g. gaji pergh!

    1. haha smpai meletup tu..berbaloi dgn sacrifice yg terpkas buat tu
      JMR recently posted…Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan IndustriMy Profile

  36. JMR, kita budak teknikal memang rezeki murah..insyaAllah kena bijak cari peluang… , O&g ni memang diimpikan dulu.. tapi x kesampaian sudah masuk gomen awal lagi…, tp sy memang respek income dorang mantap. keluarga terdekat yg ceburi bidang tu ialah abang ipar… sedap betul tengok gaya hidup dorang !
    PCL recently posted…Sebenarnya ramai yang tak perasan tentang makanan makruhMy Profile

    1. alhamdulillah..budak teknikal sentiasa ada rezki janji rajin usaha & tak malas hehe..gomen pun sedap pe gaya hidup..;-)
      JMR recently posted…Kerjaya Mewah Oil & Gas Dan Jadi Jutawan IndustriMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam