Kemana tumpahnya kuah, kalau tidak ke nasi.

Peribahasa Melayu “Ke mana tumpahnya kuah, kalau tidak ke nasi” membawa maksud ‘sedikit sebanyak perangai anak akan dipengaruhi oleh sifat ibu bapanya..’..

Ada betulnya bila aku tengok si Dayyan Harith dalam fasa tumbesaran sekarang ni.

 

First time Dayyan ke Sushi King, excited tengok ‘sushi kaiten’ tu..

 

Kreativiti dan imaginasi Dayyan tak tercapai dek akal fikiran orang dewasa, mungkin dengan chopstick tu dia sedang berimaginasi ketuk drum.

 

Gambatte…cuba sampai boleh amik sushi tu guna chopstick ye.

 

Dayyan makan sushi special. Tapi bukan brand Sushi King la.

 

Ada masa-masa tertentu, terpaksa suapkan ‘sushi’ dengan menggunakan chopstick tu. Kalau tak, dia taknak makan. Ye la kan, datang Sushi King tapi kena suap benda lain. Jadi, terpaksa guna ‘trick’ sket. 

 

Sushi khas untuk Dayyan. Terpaksa letak dalam piring sushi King tu gak. Pecahkan sikit-sikit. Then, amik guna chopstick dan suapkan ke mulutnya. Baru dia bukak mulut..kalau tak, bising nak makan sushi gak macam bapaknya..hahah..

Mungkin lepas ni, mommy Nunu dah boleh dok rumah sebab ddy dah ada geng baru untuk bersushi!

JMR

JMR writes about parenting from a Dad's perspective. To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com. Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

8 Comments

    1. Author

      Dyyn tak makan pun, dia makan biskut dia tu je heheh

    1. Author

      nak guna tapi belum berjaya lg..hehe..tunggu dyyn blh bjalan dgn stabil, blh jadi geng abg Qi..hehhe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam