Kerja Offshore…

Kerja Offshore…

Bila terbaca blog eddyra.net , perasaan rindu pada laut tiba-tiba muncul lagi selepas seminggu berada di darat. OMG! Janji pada Puan Nunu untuknya berpuasa pertama kali bersama suaminya harus ditunaikan..insyaAllah, ada rezeki dan jodoh, tidak akan ke mana. Sudah pun request pada boss untuk handover sumer offshore trip kepada sidekick2 lain sehingga la lepas hari raya..so far tiada seruan yang urgent…kewl..

 

Sehari sebelum aku tiba ke barge yang parking di platform KNDP-A ni, ribut kuat telah menghentam dan mengucarkacirkan barang-barang berkilo-kilogramnya di main deck ini. Takleh aku bayangkan kuasa ombak di lautan dalam..

 

‘Flare’ yang berjaya memanaskan persekitaran di kawasannya. Kalau tengah-tengah malam lepak area ni memang best, suam-suam sejuk je rasa. Dah rasa seperti berkumpul di unggun api, sambil men gitar, nyanyi lagu Ombak Rindu ramai-ramai..kewl..

 

Waktu senggang haruslah digunakan sebaiknya. Dah berjauhan dengan keluarga, ikatan persaudaraan dengan rakan-rakan perlulah diperkukuhkan..elok je melepas ada rantai berdiameter sama besar ngan montot korang ek..

 

Dua karier berbeza, tapi tetap dengan tujuan yang sama ; mahu membela nasib keluarga di darat sana. Since platform ni hanya dua jam dari laut, pemandangan berlatar belakangkan kaum bajau laut sedang mencari rezeki, adalah perkara biasa di sini. Syukurlah, owner platform mahu berkongsi rezeki dengan mereka..

 

Keluarga mereka pasti tidak sabar ketemui. Pemandangan biasa setiap hari di platform KNDP-A ni. Setiap petang, Sarah Gold bot akan mengolek outgoing crew yang akan pulang ke Labuan. Have a safe journey dude!

 

Safety first! Life jacket kena ikat betul-betul ye bang…

 

F6DPA..enam jam perjalanan menggunakan bot atau lebih kurang 45minit menggunakan chopper. Tingat kisah 1st time menaikki chopper ke sana. 1st time, naik memang excited giler, tapi kalau tanya sekarang, pasti ‘bosan’ jawapan aku..

 

Salah satu client yang menjadi kawan. Kerja dan membuang masa bersama..thanx bro sebab byk tolong gue!

 

Bilik aku di Living Quarters F6. Di sinilah tempat aku layan movie, sayangnya, kalau dapat internet connection, kompom lagi best berfesbuk+berblog..natijahnya, kalau asik layan  movie, memang ke laut dan sangat buhsan jadinya..

 

 

Aku lupa dah nama technician nih. Seronok berkolabrasi bersamanya, suh panjat sana, suh panjat sini, gerenti beres. Ada skali tu, untuk satu functional test device, nak cepat punya pasal, terpaksa dia panjat atas genset tapi safety harness..OMG, mujurlah tak berlaku pape, kalau tak, memang menjawab la jadahnya..

 

 

Salah satu keindahan yang dapat dihayati bila berada di pelantar nih. Hari-hari kalau weather ok, dapat shoot sunset yang indah. Indahnya ciptaan Allah SWT. Kata orang, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri..sesekali berada perjauhan dari famili masih boleh diterima..tapi masih tetap rindukan mereka semua…

 

 

Termenung jauh ke laut memang hobi aku..

Meh aku nak share dua video kisah benar, hasil suntingan daripada brader eddyra.net yang memaparkan kisah seorang pekerja di pelantar minyak dan gas/ offshore, rutin-rutin harian dan prosedur-prosedur yang harus diikuti untuk memastikan keselamatan diri. Kerja di offshore/pelantar minyak ni ibarat bekerja di atas sebutir bom, anytime boleh meletup sekiranya salah langkah..enjoice!

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

15 Comments

  1. Saya nak tanya satu soalan je, mmg xde line lngsung yea kat platfform uh?


  2. tempat kami juga menyediakan genset, mungkin ada dari saudara yang suka bisa juga melihat produk kami. Tapi artikel ini bagus sekali ya. mantap

  3. InsyaAllah ade rezeki saya kesana

  4. salam…saya nk tnya pasal orang yg keja off shore

  5. Teringin sangat nak kerja offshore ni camne yerk nK mintak n kelayakan dia ape


  6. terima kasih banyk2utk vid tu…

  7. Bestnye kat laut tu…rasa nak terjun je…( nak cari mati lah ni haha )

  8. memang seronok keje offshore ni…memang impikan untuk keje sana nanti…insyallah suatu hari nanti….

  9. kalau laaa ada berfesbuk kat situ.. sangat cool beb!! hehehe

  10. mangaiiii..jauh termenung tu bang!! Huhuhu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam