Nyummyy…tetiba lak entri kali ni macam nak share secret recipe untuk hidangan Nasi Ayam terhebat dan terbaik, bukan di bandar Kuala Lumpur, mahupun di Besut best, tapi ni paling sodap di dunia. Tak caya, sila tanya perut aku, tak pon si INA KEDING ni…kahkahkah…

Tapi..ada tapi ye..entri kali ni bukan nak share resipi..dah namanya resipi rahsia, mana leh bagitau secara terang lagi bersuluh. Layan gambar sudeh…

Lap air liur tu luh…ni ayam tak masak lagi. Ni baru sedang diperap menggunakan er er er..kicap kot..see, kan aku dah cakap, tak makan lagi, baru bau ayam mentah, ko dah cakap menggiurkan..apa kes.tu belum rasa air tangan aku lagi nih..

Yang bulat-bulat tu tomato. Yang batang macam cucumber tu, timun..Yang hijau macam salad tu, salad le kot. Takkan gajus lak kan..

Yang ni pon sama je cam gambar di atas. Cuma yang ni dah siap-siap dipotong ye. Tapi kalo taknak potong pon, its okkey…ko makan la sebijik-sebijik tomato tu, dan sebatang-sebatang timun tu…
Taraaaa..tetiba dah siap terhidang. Rahsia tetap rahsia. Inilah hidangan nasi ayam yang terbaik penah aku jumpa. Toksah cakap la, Chicken Rice Shop ke, Nasi Ayam Hailam Bukit Bintang ke, Nasi Ayam Pak Minah Senget ke, sumer tu takleh celen yang nih, Nasi Ayam Kak Yah Alor Lintang..kihkihkih..a.k.a ummi aku daa…aku request hidangan ni dari Gong Xi Fatt Choy hari tu lagi, baru last wiken dapat mamam..perghh…kebetulan lagi, aku ngan ayam&umi je ada kat umah, adik-adik lain sumer ada kije masing-masing, memang aku dapat bermanja lebih la kali nih…kahkahkah….
To adik-adik aku & lain-lain yang membaca, sila dengar bunyi nih..“BURPPPPPPPPPPP…alhamdulillah..”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Thoughts on “Nasi Ayam Ummi : Nasi Ayam Paling Sedap di Dunia

  1. Sorry saya tergoogle ke sini..(bukan asal KL dan jarang turun KL) Namus saya carik Kedai Nasi Ayam.. Nama dia Restoran Eka Shogi kalau tak silap… dekat Mall lama area Ampang Park (tapi bukan dalam ampang Park) tapi kat opposite Ampang Park building next ti Citibank tu… ada lagi ker Restorantu kat situ…? Dan kalau dah berpindah.. kat mana dia berpindah eh? Dulu selalu ikut brader opis ni gi Citibank.. lar nie dah 6 – 7 tahun tak pergi.. saya plak bukan jenis suka merayap kat town cam KL tu… kang cari cari kedai dah tutup.. nyesal plak..

  2. argh… lapor! kau kijam!!!

  3. perondajaketbiru74 on April 20, 2011 at 7:04 am said:

    hmmmm nak dpt gelaran paling sedap di dunia tu kenaler ade org buat food tasting dulu bro….apa pun lain orang lain tekaknyer….

  4. sedapnye….bungkus la satu hehehe

  5. Sharinginfoz on April 20, 2011 at 1:18 am said:

    saya suka yang garing2

  6. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o on April 19, 2011 at 12:46 pm said:

    salam
    gua memang kaki nasik ayam

  7. Lagenda on April 19, 2011 at 7:58 am said:

    kooooooooooooooooo kan ni kan Mj!!!!! nak mak sumpah jd ayam yg diperap tu kang, tak abis plak mak makan..tp, sumpah terliur tgk nasik ayam ni.

    Eleh..ko ingat mak caya ke ko nk rahsiakan resepi tu?? ACu ngaku ajelah mmg tatau mcmana cara nk masaknya yeop..hahahahahaahaha!

  8. Norasikin on April 19, 2011 at 7:11 am said:

    Sedap hingga menjilat monitor

  9. Syuk Ry on April 19, 2011 at 7:09 am said:

    giler lapa ak tgok entry ni.. :D

  10. IHSAN KHAIRIR on April 19, 2011 at 6:49 am said:

    fuah, nampak sedap…

    tapi mmg lumrah, kalau masakan ibu sendiri itulah yang paling menepati selera kita… :)

  11. huhuhu…
    tibe2 rase lapa lak..
    ;)

  12. Ardini Humaira on April 19, 2011 at 5:44 am said:

    nak sepinggan. uwaaaaaaaa :'(

  13. Eyriqazz on April 19, 2011 at 4:09 am said:

    bro,bila mahu jemput ke rumah ni?mahu juga mencuba nasi ayam paling sedap di dunia ni….

    P/s : tak kira,nak terjah juga…jom geng2 talibarut,kita terjah rumah ummi…

  14. NuNu EeRa on April 19, 2011 at 3:08 am said:

    bile la sy dpt rsa nsi ayam ni utk lunch..? b1st plk apam n roti bom.. ;)

  15. mummysyafie on April 19, 2011 at 2:59 am said:

    sedap nya jamar..terliur akak tengok gambar ni. sup tu yang tak tahan

  16. apsal tak tapowwww utk mom kat sini..he…he

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam

Post Navigation