Fotografi: Camera Angle

Fotografi: Camera Angle

Pasti ada yang pernah alami masalah ketidakpuasan hati pada gambar yang dicapture. Walhal korang dh pun gunakan DSLR yang gedabak saiznya. 100kali snap pon, gambar yang terhasil still nampak sama dan takde perbezaan dengan gambar yang dicapture oleh adik kamu mahupun nenek kamu(jika mereka pn menggunakan DSLR la kan)…

Pendapat aku yang suka bermain dgn kamera(bukan pro ye), tak kisah la Compact Cam ke, Handphone Cam ke, DSLR ke, yang menampakkan kelainan pada sesuatu gambar tu adalah ANGLE atau sudut pengambilan gambar itu. Basically, yang aku tau ada 3jenis angle/sudut ni- EYE/SAME LEVEL, HIGH LEVEL & LOW LEVEL. So, kalo korang dapat applykan sudut-sudut ni, kompom shot korang akan nampak berbeza walaupun subjek yang dicapture adalah benda sama. Tak caya, cubalah..

SAME/EYE LEVEL

HIGH LEVEL

LOW ANGLE

Tips20sen :

Untuk mendapatkan sudut HIGH/ High Angle, cuba gunakan kerusi/tangga untuk capture gambar dari atas. Tapi AWAS, hati-hati kerana korang akan berisiko mendapat kecederaan diri & kemusnahan kamera.

Untuk pendapatkan sudut LOW/ Low Angle, korang leh je letakkan kamera di lantai/tanah atau meniarap/berbaring. Sambil meniarap, sambil tgk viewfiinder, sambil fokus pada subjek then snap! Pandai2lah korang nak cari tempat yang sesuai, takkan nak meniarap atas jalan becak/ atas tahik ayam kan..heheheh..

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

13 Comments

  1. nice info, time kasih..:) nak gak belaja fotografi..tapi ade digicam je.huhu.

  2. nice info..tapi pic kat blog akak semua nya main tangkap muat je..hihihi

  3. Alpha angle kira apa plak bro..hehe..info yang berguna..teringin nak angkat DSLR nanti berguru dgn JMR..

  4. oooo ada angle juga ingatkan kat depan aja….

  5. kadang2 pakai cameraphone pun kalau angle elok hasil dia WOW gak….

  6. hehe,,, bagus2. kang ado gak meniarap kat tengah jalan raya parah tuh lalu lori tangki minyak ;p

    dni nak dslr gak.. plissshhh plissshhh!:D

  7. salam singgah, wah tips dalam bahasa melayu ni la yang dicari.. terima kasih bro… memang minat sangat dalam bidang ni

  8. ari tue dah malap2 sikit nak beli sebab harga nya. Skrg ko p tayang gambar lawa2 lak…
    Buat tak keruan jer…

  9. cam susah je nak jadi kemeraman… haih… nasib laaa aku suka layan masak dari amik gambar… hehehe… amik gambar takat digital yg ade je la…

  10. Good write up bro JMR =D
    simple and easy to understand.. keep it up!

    yours
    SH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam