||AUTOPUBLISH|| Tutorial merangkap tips berblogging

||AUTOPUBLISH|| Tutorial merangkap tips berblogging

Wah ada gak yang dok bertanya, berapa lama ko berblog satu hari. Aku jawab je, 24jam. Maho terkejut monkey budak tu. huh..takde maknanya nak ngadap lappy 24hrs. Ko tanyalah sapa-sapa yang dh lama&tyco blog ni, kebanyakkan buat entry luh, then simpan, pastu autopublish. Even redmummy.compon gitu gak, kan kak red kan?

Owh..camano nak buat AUTOPUBLISH yek.. meh cni, YES!! berjaya gak aku nk buat tutorial. Act bab2 ngajor org ni, aku fail sket, tapi kalo nak share-share, bulih la. Rasanya ramai yang dah tao, tapi mungkin juga ada yang taktao, coz dia newbies lagi, mcm budak tu, ye2,kamu la budak tu..hahahah…

Adik.adik..

Step 1st, sebelum set kan bila nak autopublish tu, mesti la kena bukak kat new post, dah namanya nak create entry baru kan.

Step 2nd, jangan klik PUBLISH POST lagi. Amik post option tu, then kat sebelah kanan, bawah label, ada post date&time. Amik yg schedule at, and fill in the blank date&time tu..mcm keratan kat bawah nih.

Pastu baru leh klik kat PUBLISH POST. Entry tu takde kan?..Yup, dah namanya autopublish, so dia entry tu akan muncul ikot tarikh yg korang dah statekan kat situ.

Setel! See, tak publish kan. Status tu akan jadi scheduled & dipublish pada tarikh yg telah ditetapkan. Cam aku buat kat atas ni, entry tu akan dipublish on 25Julai 2018..Huih..lama lagi tu.. Takpelah…..SELAMAT MENCUBA & MENUNGGU…

Dengan autopublish, blog korang akan sentiasa terupdate. Pandai-pandai la korang nak setkan date&time. Mane tao kot2 terbZ smpai tak nyempat nk ngadap blog, leh jer dipublishkan latest entry secara automatik kan? So, blog pon tak sempat bersawang kalo terlalu bZ. Trafik pon takde la menjunam turun kan?..kan? kan?..

JMR

JMR writes about parenting from a Dad’s perspective.
To contact JMR, please send me a message at mjdetroit83@gmail.com.
Thank you!

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle PlusYouTube

8 Comments

  1. dni suka wat autopublish bila tenet slow.. hehe

  2. akak pun wat gitu gak..tapi sehari paling banyak pun 3 entry.

    kalau nak ngadap 24 jam mmg tak boleh kan JMR.

    selalu nya entry di drat waktu malam..so publish waktu siang nya.

    n masa time siang tu leh buat blogwalking..hihihi…

  3. ceh tak bley bla tunjuk contoh "JMR hensem..bla bla bla." Haha :p Tapi mmg betol pon klu bz wat autopublish, traffic tak de lah jatuh sangat. 🙂

    p/s: kol 12 ni anne boleyn ada publish pasal 'kabel besar' jemput baca yer nnti. 🙂

  4. thanks 4 de share.. hehhehe.. baru ku tahu upenye.. keh3…

  5. lgi 8 tahun nnti da xensem la.. hehe..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam