Home JMR Tips2 : Ketahui Apa itu Fotografi

Tips2 : Ketahui Apa itu Fotografi

by JMR
10 comments

Jangan member beli DSLR, kamo pon mahu juga. Sedangkan kamo tidak ada prinsip dalam berfotografi..

1. Pilih satu BRAND, dan setia bersama brand tu. Jgn curang.
Kalo kamo btol2 berminat dlm bidang ni, better kamo pilih satu brand je. Pk baik2 sebelum membeli. Lebih baik kamo berhabes dalam membeli lens & other equipment daripada asik tukar2 jenama gear kamo. Di Malaysia, majoriti menggunakan Nikon & Canon. So, pk lelok & cobalah untuk setia.

2. Belajar dari yang pakar.
Banyak cara untuk belajar fotografi. Dunia dah berubah & makin canggih. Kalo rasa malas nak kuar outing ramai-ramai, leh je dok umah ngadap intenet. Banyak website2 yang display foto2 yang best. Blajar angle, komposisi gambar, lighting dan juga editing. Then try aplikasikan menggunakan gaya kamo, menggunakan DSLR kamo sndr!

3. Cari skop kamo.
Dalam fotografi, mcm2 skop ada. Ada yang suka snap landskap, ada yangsuka snap model, ada yang suka snap binatang, ada yang suka snap wedding, ada yg suka social event, ada suka candid dan macam2 lagi lah. For the first, try fokus pada satu cabang. Contohnya fokuskan pada landscape photography. Cuba kuasai cabang ni spenuhnya. Fahami setting2 DSLR anda utk mendapatkan shoot yang terbaik. Bila dah mahir dalam cabang ni, barulah beralih ke cbg2 lain seperti wedding, model photoshoot etc.

Underneath Photography..sapa nak join???

20cents tips dari JMR….

10 comments

Sidratul Muntaha September 21, 2010 - 7:50 am

sangat2 membantu.
thank you.

Reply
maslinamansor June 28, 2010 - 10:12 am

dalam proses melihat kamera dslr dan cuba untuk memperlajari teknik2..

Reply
kak ina kl April 29, 2010 - 1:21 am

tak mampu nak beli camera mahal..pakai yang biasa dululah..

nasibbaiklah saudara kamu cepat buang darah beku tu..manalah tau kalau tak buang boleh memudaratkan diri sendiri.

ala akak main-mainlah pasal keropok lekor tu…

Reply
NuNu EeRa April 28, 2010 - 3:40 pm

50 sen i bgi u.. skrg jgk.. hehe..
why underneath..??

Reply
sophie April 28, 2010 - 1:43 pm

Petua bagus.. Tak sbar nak keje lak..=)

Reply
Kaseh NazLieza April 28, 2010 - 11:15 am

tu diaaa..jmr turunkan petua dh tuh…apalagi kwn2 cptlah grab…

Reply
ezam April 28, 2010 - 9:45 am

cool tips….

underneath photography..

ermmmm..

terbayangkan sesuatu yg notty…

hahahaha

Reply
jedi April 28, 2010 - 7:56 am

thanks…

aku minat…tp blom rezki lagi skang nie…

Reply
Hazzy Ishak April 28, 2010 - 7:15 am

nak join
tapi belum mampu nak beli DSLR sendiri
pinjam boleh?

Reply
r0sLiNa April 28, 2010 - 6:52 am

thankz 4 info 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam